Wanda, siostra Antygony...

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Wanda, siostra Antygony...

Post autor: zjawisko »

...czyli tragedia z góry na dół. I tak źle i tak niedobrze. :mrgreen: Rzecz o gniazdku słuchawek typu WM590-1.

Wiele lat temu skonstruowałem sobie przejściówkę do słuchawek, żeby bez pajęczarstwa móc podłączyć się do Radmora 5102 współczesnymi słuchawkami. Ot, wtyczka, parę cm przewodu, gniazdko jack 6,3mm na kabel i w razie potrzeby dodatkowa przejściówka na jack 3,5mm. Działało z Radmorem, działało z Elizabeth, działało z dziesiątkami przestrajanych Amatorów, Zodiaków itp. I pewnie działałoby dalej, gdybym...
...nie znalazł tyle samozaparcia żeby dokładnie przeanalizować (z pozoru banalny, ale ile plątaniny...) układ połączeń OR Wanda z przystawką PS742.

Podejrzewałem błąd kreślarski, ale nie, sprawdziłem połączenia w truchle Wandy. W czym problem? Ano w tym, że w typowym połączeniu gniazda (rys. 1) styki 2, 3 i ew. 1 są połączone do masy, a styki 4 i 5 do wyjść wzmacniaczy. I tak też wykonałem swoją przejściówkę.
sluchawkiradmor.png
Natomiast w nieszczęsnej Wandzie wykonano połączenia w odmienny sposób (rys. 2).
sluchawkiwanda.png
Nie dość, że układ wzmacniacza m.cz. zakłada dołączenie głośników do + zasilania co wymusza oddzielną parę przewodów dla każdej słuchawki (by uniknąć równoległego połączenia zasilaczy odbiornika i przystawki - to rzecz jasna sprawia, że użycie połączenia opartego o złącze jack jest niemożliwe) to na dodatek styki gniazda połączono "na krzyż" co spowoduje zamianę fazy sygnału w jednej słuchawce.

Instrukcja obsługi przystawki stereofonicznej PS742 zaleca użycie słuchawek typu SN50 lub SN60. Zaglądam do instrukcji serwisowej słuchawek SN50 http://www.datasheets.pl/headphones/SN-50.pdf i... kolejna konsternacja. Dołączenie takich słuchawek spowoduje brak zgodności faz, owszem, ale dla połączenia z rys. 1! Połączenie wtyku słuchawek SN60 http://www.datasheets.pl/headphones/SN-60.pdf jest znów kompatybilne z rys. 1 ale niekompatybilne z Wandą.

Nie nadążam, nie ogarniam. Czyżby istniały 2 standardy połączeń dla gniazda tego typu? Gdzie w tym sens, gdzie logika? Ki czort tu namieszał?

Błąd kreślarski, którego doszukiwałem się na schemacie Wandy najprawdopodobniej znajduje się na schemacie przystawki. Wyłącznik będący elementem gniazda "MPX słuchawki" powinien (?) odłączać wewnętrzny głośnik przystawki (głośnik w odbiorniku unieruchomi analogiczny wyłącznik w gniazdku słuchawek) a wg schematu odłącza... bliźniaczy styk w gnieździe MPX, które w tym przypadku i tak jest nieużywane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.