Cewki strojeniowe do radia Sonatina 6174
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Cewki strojeniowe do radia Sonatina 6174
Witam! Jestem w trakcie odbudowy tego radia. Cewki zakresów fal długich i średnich I i II są zniszczone. Proszę o informację o parametrach tych cewek (wejściowych i oscylatorów) w celu ich nawinięcia. Czy przy nawijaniu kierować się ilością zwojów czy wymiarami gotowej cewki, bo w przypadku cewek komórkowych obecnie dostępne druty nawojowe są cieńsze niż np. splotka stosowana kiedyś.
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.
- walllker
- 625...1249 postów
Re: Cewki strojeniowe do radia Sonatina 6174
Witam, ten sam problem przerobiłem 2011 z moją Sonatiną, niestety nie dotarłem do danych nawojowych cewek z Sonatiny, ale oparłem się na danych z Pioniera i nawinąłem je jak w Pionierze, zestroiłem radio i gra aż miło do dziś, radze iść w tą stronę, dane nawojowe cewek od pioniera masz tu viewtopic.php?f=11&t=11518&hilit=dane+cewek+pionier a dosyć dokładny opis programatora, i podłączenia cewek znajdziesz w książce J. Trusz W. Trusz " Odbiorniki radiowe telewizyjne i magnetofony" w rozdziale 2.6.8 ODBIORNIKI RADIOWE "NOKTURN" I "SONATINA" niestety nie mam czynnego skanera i nie dam rady zrobić skanów, ale ta książkę można w wersji elektronicznej znaleźć w necie
- walllker
- 625...1249 postów
Kiedy ja remontowałem swoją Sonatinę nie znalazłem takiego katalogu, jeżeli są tam opisane potrzebne cewki, to na pewno skorzystasz z tej wiedzy przy remoncie, jednak przypuszczam i niech mnie ktoś poprawi jeżeli piszę głupoty że cewki w Pionierze i Sonatinie mogły być te same (przynajmniej część cewek), gdyż Nokturn i Sonatina to podobne konstrukcje do Promyka a Promyk był wzorowany na Pionierze U2, różnica tkwi w tym że zamiast przełącznika obrotowego Nokturn i Sonatina dostały przełącznik klawiszowy, i tak jak pisałem, w swoim radyjku nawinąłem cewki jak w pionierze, podłączyłem do przełącznika klawiszowego, i zestroiłem, radio gra ładnie i głośno na wszystkich zakresach.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Z długimi i krótkimi w Sonatinie pewnie zagrają cewki te z Pioniera, ale średnie to już inna para kaloszy. W końcu są rozbite na dwa podzakresy tak jak fale krótkie w Nokturnie.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć! Apropo cewek w Sonatinie to czy może ktoś zrobić zdjęcie głównie cewek wejściowych fal długich? W mim odbiorniku czegoś brakuje. Właśnie jakijś cewki chyba ale chciałbym się upewnić.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
W moich Sonatinach wygląda to tak:
Dajmy może szansę temu, który wywołał temat. Jakoś się nie odzywa - może ma już wszystkie informacje potrzebne do naprawy, a my się tu przekrzykujemy z pomocą?
Spiga
Witam! Dużo już wiem ale jedno znowu mnie zastanawia - na ty zdjęciach cewka wejściowa fal długich jest jedna, na schemacie "zjednoczenia " są dwie - a na schemacie Sonatiny cewki wejściowe dla fal długich i średnich (obu podzakresów) są pojedyncze jak to rozumieć - czy to są jakieś sekcje? Jeśli to możliwe proszę o dane do nich. Nawinąłem już kilka cewek wg. "zjednoczenia" i "poradnika radioamatora ale sonatina milczy na długich i średnich.