Za niskie napięcie żarzenia AC?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

JacKal
5...9 postów
5...9 postów

Za niskie napięcie żarzenia AC?

Post autor: JacKal »

Witam,

Ostatnio zbudowałem swój pierwszy wzmacniacz lampowy SE (6n6p/el84sovtek). Ruskie lampy grają pięknie a pomierzone napięcia/prądy są takie jak chciałem... z wyjątkiem żarzenia. Transformator sieciowy to TSTA 60/002 od toroidy.pl. Ma symetryczne uzwojenie wtórne -3.15,0,3.15. Ale jak mierzę (najtańszym miernikiem) napięcie zmienne to pokazuje 5.2V. Chyba powinno być równe 6.3/1.41=4.46 jeśli wartość skuteczna lub 6.3 jeśli mierzyłby 2x amplitudę (ale przecież powinien podawać RMS).
No i podstawowe pytanie: czy wymóg żarzenia lamp podawany w specyfikacjach dla napięcia AC 6.3V to RMS? Jeśli tak to oznaczałoby to, że źle dobrałem transformator. Ale czytając o wzmacniaczach lampowych i przeglądając schematy często takie odczepy widziałem.
Czegoś tu nie rozumiem więc zwracam się o pomoc.

Jacek
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Za niskie napięcie żarzenia AC?

Post autor: painlust »

Odczepy 5V są dla prostowników lampowych. Lamp końcowych nie żarzy się ze stałego bo i po co. Stałym żarzymy lampy preampu.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Zmierz napięcie jałowe, czyli bez lamp. Może transformator został policzony dla jałowego 2x3,15V, a pod obciążeniem przysiada.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

:arrow: JacKal :arrow: A może kluczowym jest tu Twoje stwierdzenie: "...najtańszym miernikiem..." :!: Jesteś w 100% pewien jego dokładności? Szczególnie AC!
A poza tym, trudno mi zrozumieć Twój tok myśleniowy: "...Chyba powinno być równe 6.3/1.41=4.46 jeśli wartość skuteczna lub 6.3 jeśli mierzyłby 2x amplitudę (ale przecież powinien podawać RMS)...". Mierząc napięcie zmienne (AC) sinusoidalne (a takie powinno być z transformatora sieciowego), sprawny przyrząd na zakresach AC powinien pokazać 6,3V bez względu czy ma True RMS czy mierząc wartość średnią jest tylko skalowany w wartościach skutecznych.

Lampy katalogowo mają podawane (dla AC) napięcie skuteczne.
Ostatnio zmieniony pt, 24 kwietnia 2015, 09:20 przez HaMar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Transformator TSTA 60/002 ma napięcie żarzenia 2x3.15V dla obciążenia 2x2.5A (przynajmniej tak podaje producent). Sprawdź jaki prąd sumaryczny pobierasz z uzwojenia żarzenia. Jak dotychczas mam tylko pozytywne doświadczenia z transformatorami tego producenta, choć korzystam z transformatorów o zamawianej specyfikacji a nie "gotowców".
Co do podanych wartości to chodzi oczywiście o wartości RMS. Na Twoim miejscu zrobiłbym pomiar porównawczy jakimś innym miernikiem. Wprawdzie dla napięcia sinusoidalnego nawet mierniki tylko "przeskalowane" na RMS, a w istocie nie mierzące formalnie wartości skutecznej powinny pokazać prawidłowe wartości, ale - tak jak wspomniał Przedmówca - może masz po prostu wadliwy miernik.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Zacznij od... wymiany baterii w mierniku lub spróbuj dokonać pomiaru innym, sprawdzonym miernikiem. Kilka razy zdarzyło mi się, że przy zaniżonym napięciu zasilania (a które obwód sterowania segmentem "BATT" na wyświetlaczu uznawał jeszcze za poprawne lub w ogóle nie istniał) pokazywały zupełne głupoty właśnie na zakresach VAC, zwykle mocno zawyżały. Co ciekawe, na zakresach VDC tego efektu nie było. I ta obserwacja dotyczy zarówno tych gorszych i lepszych mierników, opartych zresztą od ponad 40 lat na tym samym układzie scalonym lub jego mutacji.

Przy czym te gorsze zwykle szczycą się prostownikiem pomiarowym składającym się z diody 1N4007 i paru rezystorów a zamiast potencjometru do kalibracji pokracznie wlutowanym rezystorem. :lol:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Miernik DC, zasilacz regulowany i to pozwalają zmierzyć skuteczne napięcie żarzenia o dowolnym kształcie. :)
Tomek
JacKal
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: JacKal »

Dziękuję za podpowiedzi.
Skłaniałem się do tezy, że pod zbytnim obciążeniem napięcie żarzenia spada. Jeśli chodzi o prąd żarzenia to mamy dwie el84 i jedną 6n6p. Czyli 2.3A przy 6.3V. W specyfikacji trafa jest 2x2.5A. Z drugiego odczepu mamy pobór prądu ok. 110mA na anody i siatki drugie dla pary el84 plus 40mA dla 6n6p, czyli razem 150mA a więc tyle co w specyfikacji. Nie zostawiłem tu rezerwy ale docelowo 6n6p będą pobierać trochę mniej (15mA na połówkę).

A teraz pomiar (tym samym miernikiem) bez obciążenia odczep dla żarzenia ma 5.8V. A z obciążeniem tym razem wyszło 5.4V.
Myślałem, że bez obciążenia pokaże 6.3V bo chyba pamiętam, że tak mi wyszło na innym mierniku jak zaczynałem montaż. Ale być może obie przyczyny są prawdziwe (za duże obciążenie plus niedokładność pomiaru).

Chyba dam mocniejsze trafo do ostatecznej wersji a tego 60/002 wezmę do słuchawkowca (następny projekt).
I jeszcze korzystając z okazji podziękowania dla forumowiczów bo bez was i tego forum byłoby mi o wiele ciężej dokończyć projekt.

Jacek
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

JacKal pisze:A teraz pomiar (tym samym miernikiem) bez obciążenia odczep dla żarzenia ma 5.8V. A z obciążeniem tym razem wyszło 5.4V
Pomiar pod obciążeniem był wykonywany na wyprowadzeniach transformatora czy na podstawkach lamp? Jaki jest przekrój przewodów doprowadzających 6,3V do lamp? Chciałbym tymi pytaniami zwrócić uwagę na spadki napięć na przewodach montażowych! Pod prądem 2,5A mogą one mieć znaczenie!
Druga sprawa 5,8 V na nieobciążonym żarzeniu to znacząco zbyt mało! Sprawdziłeś napięcie sieci :shock: ? Spróbuj mierzyć innym przyrządem.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar