Wzmacniacze hybrydowe Hi-Fi

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Wzmacniacze hybrydowe Hi-Fi

Post autor: Dragon »

Witam,
bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi w poprzednim temacie, bardzo wiele się dowiedziałem. Mam kolejne pytanie dotyczące wzmacniaczy hybrydowych. Otóż tak najbardziej ogólnie: co o nich sądzicie? Uważacie, że są to takie wzmacniacze gorsze/lepsze tranzystory, a może gorsze/lepsze wzmacniacze lampowe? (lepsze tranzystorowe, bo trioda na preampie jest bardziej liniowa niż tranzystor. Lepsze lampowe, bo nie posiada transformatora głośnikowego, który ogranicza pasmo).A może hybrydy to całkowicie inna bajka? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Powiem szczerze, że nigdy nie słyszałem żadnej hybrydy, ale wydaję mi się, że dobra hybryda nie może konkurować z dobrymi wzmacniaczami lampowymi lub tranzystorowymi. Może jestem w błędzie? Słyszałem kilka opinii, że wzmacniacze hybrydowe są dobre w średnim przedziale cenowym.
ps. Pytanie do Piotra. Czemu projektujesz wzmacniacze hybrydowe? Rozumiem, drogi transformator głośnikowy. Ale przecież Ty je sam nawijasz... A może stosunek ceny do jakości w hybrydach jest po prostu lepszy w porównaniu do wzmacniaczy lampowych?
klik

Re: Wzmacniacze hybrydowe Hi-Fi

Post autor: klik »

Ja na co dzień slucham na hybrydzie lampa + mosfet i lubię to brzmienie. IMO niie teoretyzuj tylko posłuchaj. Każdy z nas to inny "kosmos" i każdy z nas ma inne uszy :D
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Dragon pisze: Czemu projektujesz wzmacniacze hybrydowe?
Dla sławy i pieniędzy oczywiście 8)

Poczytaj:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... zQ3NzAyOTQ
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... OGY5ODY1Ng
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki za odpowiedź.
ankowalik: Mówisz, że słuchasz hybrydy. A według Ciebie, dźwięk ten jest bardziej podobny do lampy czy tranzystora, a może to całkiem inna bajka? Jeśli chodzi o tranzystory, to do wzmacniaczy z tego co wiem, to podobno lepsze są bipolary od polowych.
Piotr: Za minusy wzmacniaczy lampowych podajesz cenę i wagę transformatorów. Przecież nikt wzmacniacza nie będzie często przenosił. Jeśli chodzi o cenę, to wydaję mi się, że za taką jakość ceny traf wcale nie są wysokie. Poza tym, jak się sam nawija, to wychodzi jeszcze taniej. Z linków, które mi podałeś można zauważyć, że od zawsze dążyłeś do usunięcia transformatora z układu lampowego? Czemu? Czy dla tych kilku stówek różnicy opłaca się wplatać do toru audio tranzystory i wywalać lampy mocy?
klik

Mój jest bardziej podobny do, jak to nazwałeś, "lampy" :D
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

A cóż to za tajemnicza hybryda Ankowalik?.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
klik

Aaaaaa takie tam ECC82 plus TDA7294 :shock:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

ankowalik pisze:Aaaaaa takie tam ECC82 plus TDA7294 :shock:
Wybacz, ale to nie hybryda, lecz kompletny, samowystarczalny scalony wzmacniacz półprzewodnikowy z lampką na wejściu doczepioną dla ozdoby. Przez takie układy ludzie nabierają przekonania o bezcelowości budowania hybryd :(
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Sam nie wiem co mam teraz myśleć. W Marshallach podobno tez robili ten patent, ze robili piecyk tranzystorowy i dokladali nie podpiętą lampke na wejscie. Nazywali to hybrydą. W czasie gry można było wyjąć lampę, a wzmacniacz grał tak samo...
klik

Ależ drogi Piotrze. Nie mam czego wybaczać. W chacie mam jeszcze trzy trochę już niekpl lampowe wzmacniacze, ale widać moje stare uszy nie są aż tak dobre jak hmm... i nie widzę jakiejś porażającej różnicy. Zatem słucham na owym 'paskudztwie" i dobrze mi z tym. Przy okazji oszczędzam nieco energii elektrycznej :lol:
salut
andre
PS A jeszcze naszła mnię taka oto, bynajmniej, refleksja: jeden lubi rypkę, a drugi do rymu :mrgreen:
A. K.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

Dragon pisze:W czasie gry można było wyjąć lampę, a wzmacniacz grał tak samo...
Nie, to jest legenda.
klik

przemak pisze:
Nie, to jest legenda.
Niestety to prawda :( Podswietlene diodami lampy i wielka ściema. Mój kolega może zaświadczyć, bo to widział, słyszał i czuł :!:
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

ankowalik pisze:
przemak pisze:
Nie, to jest legenda.
Niestety to prawda :( Podswietlene diodami lampy i wielka ściema. Mój kolega może zaświadczyć, bo to widział, słyszał i czuł :!:
Ta, jasne, jeszcze podświetlane lampy w marszalu valvestate. Kolega niestety jest ślepy i głuchy. Polecam zapoznanie się z ogólnodostępnymi w guglu schematami.
valdi100
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: valdi100 »

Witam
Ja aktualnie słucham wzmacniacza tranzystorowego Yamahy .Konstrukcje Pana Piotra są po prostu cudne i nie wieżę w to że to nie gra skoro Pan Piotr włożył w to tyle pracy .Na pierwszy rzut oka widać pasję i profesjonalizm.
Mi się marzy wzmacniacz hybrydowy ale o nieco innej koncepcji tzn. wysokie i średnie tony na lampie w klasie A do 10 watów starczy a niskie na sankenach czyli taka hybryda biampli .Może kiedyś to zrealizuję .
valdi100
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

No to kupić ciekawe szerokopasmowce, zasilić je lampą i aktywnie na tranzystorze zasilić dół aby sprostać SPLowi :)
Coś w ten deseń.. ;)
http://www.pureaudioproject.com/wp-cont ... 50x670.jpg
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se