Serdecznie witam wszystkich użytkowników. Nie wiem czy piszę w dobrym dziale forum, jeśli w złym proszę moderatora o przekierowanie tematu.
Otóż mam problem ze wzmacniaczem lampowym Synthesis Flame. Jakieś 2 tygodnie temu spuchł kondensatorek i spaliły się 2 rezystory. (Lelon REA 50v/220uF, Rezystory 5W470ohm (JM)).
W załączniku wysłałem 2 zdjęcia, jedno uszkodzenia, drugie całej płyty od spodu.
Teraz moje pytanie czy wystarczy wymienić te zepsute elementy na nowe? Teraz już od razu pojawia się problem ponieważ Lelon jest praktycznie niedostępny w Polsce, a sprowadzenie zza granicy opłacalność zabijają koszty wysyłki. Domyślam się że można założyć jakikolwiek inny kondensator czy rezystor byle miał takie same wartości (na allegro znalazłem Nichicon, jedna sztuka kosztuje 3 zł).
Teraz pytanie o rezystor, w sklepie elektronicznym nikt nie wie co oznacza symbol (JM). Udało mi się kupić rezystorki jedynie z dopiskiem (J). Czy to (JM) to po prostu oznaczenie producenta, czy znaczy coś więcej i takiego muszę szukać?
Kolejne pytanie, na innym forum, polecono mi sprawdzić także inne uszkodzenia, które mogły przyczynić się do usterki. Polecono mi więc sprawdzić cały zasilacz, prostownik, niestety w domu samodzielnie nie uda mi się tego zrobić.
Stąd pytanie czy może na forum jest jakaś osoba, która zna się na wzmacniaczach lampowych i mogłaby dokonać diagnozy sprzętu, mieszkam w Tarnowie, także myślę, że do 50-100km byłbym w stanie dowieźć sprzęt..
Ostatnia sprawa dotyczy poprzedniej usterki sprzętu, była ona identyczna do opisanej powyżej, jedyne co to wybuchł kondensator z lewej strony wzmacniacza. Sprzęt trafił wówczas do serwisu w Katowicach, gdzie założono nową płytę (sprowadzona od producenta z Włoch).
Może ktoś będzie potrafił pomóc, lub wskazać jakiś serwis wzmacniaczy lampowych bliżej niż Katowice.
Pozdrawiam
Sławek
Synthesis Flame uszkodzenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1 post
Synthesis Flame uszkodzenie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Synthesis Flame uszkodzenie
Zapraszam do Krakowaswojslaw pisze:Może ktoś będzie potrafił pomóc, lub wskazać jakiś serwis wzmacniaczy lampowych bliżej niż Katowice.