Synthesis Flame uszkodzenie

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

swojslaw
1 post
1 post

Synthesis Flame uszkodzenie

Post autor: swojslaw »

Serdecznie witam wszystkich użytkowników. Nie wiem czy piszę w dobrym dziale forum, jeśli w złym proszę moderatora o przekierowanie tematu.

Otóż mam problem ze wzmacniaczem lampowym Synthesis Flame. Jakieś 2 tygodnie temu spuchł kondensatorek i spaliły się 2 rezystory. (Lelon REA 50v/220uF, Rezystory 5W470ohm (JM)).

W załączniku wysłałem 2 zdjęcia, jedno uszkodzenia, drugie całej płyty od spodu.

Teraz moje pytanie czy wystarczy wymienić te zepsute elementy na nowe? Teraz już od razu pojawia się problem ponieważ Lelon jest praktycznie niedostępny w Polsce, a sprowadzenie zza granicy opłacalność zabijają koszty wysyłki. Domyślam się że można założyć jakikolwiek inny kondensator czy rezystor byle miał takie same wartości (na allegro znalazłem Nichicon, jedna sztuka kosztuje 3 zł).
Teraz pytanie o rezystor, w sklepie elektronicznym nikt nie wie co oznacza symbol (JM). Udało mi się kupić rezystorki jedynie z dopiskiem (J). Czy to (JM) to po prostu oznaczenie producenta, czy znaczy coś więcej i takiego muszę szukać?

Kolejne pytanie, na innym forum, polecono mi sprawdzić także inne uszkodzenia, które mogły przyczynić się do usterki. Polecono mi więc sprawdzić cały zasilacz, prostownik, niestety w domu samodzielnie nie uda mi się tego zrobić.
Stąd pytanie czy może na forum jest jakaś osoba, która zna się na wzmacniaczach lampowych i mogłaby dokonać diagnozy sprzętu, mieszkam w Tarnowie, także myślę, że do 50-100km byłbym w stanie dowieźć sprzęt..

Ostatnia sprawa dotyczy poprzedniej usterki sprzętu, była ona identyczna do opisanej powyżej, jedyne co to wybuchł kondensator z lewej strony wzmacniacza. Sprzęt trafił wówczas do serwisu w Katowicach, gdzie założono nową płytę (sprowadzona od producenta z Włoch).

Może ktoś będzie potrafił pomóc, lub wskazać jakiś serwis wzmacniaczy lampowych bliżej niż Katowice.

Pozdrawiam
Sławek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Synthesis Flame uszkodzenie

Post autor: Piotr »

swojslaw pisze:Może ktoś będzie potrafił pomóc, lub wskazać jakiś serwis wzmacniaczy lampowych bliżej niż Katowice.
Zapraszam do Krakowa 8)