Podwajacz napięcia i duży prąd w czasie rozruchu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Podwajacz napięcia i duży prąd w czasie rozruchu.
Wielokrotnie używałem podwajaczy napięcia z tym, że z małymi pojemnościami. Wczoraj zaś odpaliłem (a raczej podjąłem próbę) podwajacz napięcia z 6000uF na gałąź. Oczywiście na sucho bez obiążenia. Bezpiecznik 1,6A tylko błysnął (nie miał oznaczeń czy szybki czy zwłoczny). Żadnych zwarć w układzie. Czy normalny jest taki skok prądu w takim układzie podczas podania napięcia z transformatora?
-
- moderator
Re: podwajacz napięcia i duży prąd w czasie rozruchu.
Witam.
Zastosowałeś kondensatory o bardzo dużej pojemności, więc duży prąd ładowania jest czymś całkowicie normalnym. Jeżeli w układzie użyłeś ponadto mocnego transformatora sieciowego z uzwojeniami o niskiej rezystancji i małej indukcyjności rozproszenia między uzwojeniami (np. toroidalnego), to praktycznie nie ma co ograniczać prądu i po włączeniu układu bezpiecznik 1,6 A po prostu musi się przepalić.. Wartości prądów można oczywiście policzyć, ale do tego potrzebne byłyby dodatkowe informacje o parametrach wszystkich elementów, które użyłeś w układzie zasilacza.
Pozdrawiam,
Romek
Zastosowałeś kondensatory o bardzo dużej pojemności, więc duży prąd ładowania jest czymś całkowicie normalnym. Jeżeli w układzie użyłeś ponadto mocnego transformatora sieciowego z uzwojeniami o niskiej rezystancji i małej indukcyjności rozproszenia między uzwojeniami (np. toroidalnego), to praktycznie nie ma co ograniczać prądu i po włączeniu układu bezpiecznik 1,6 A po prostu musi się przepalić.. Wartości prądów można oczywiście policzyć, ale do tego potrzebne byłyby dodatkowe informacje o parametrach wszystkich elementów, które użyłeś w układzie zasilacza.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 9375...12499 postów
Transformator to ruski TC-180 na rdzeniu zwijanym. Już po tym eksperymencie wpadłem na pomysł aby kondensatory uformować i to zrobiłem, ale już nie odpalałem układu powtórnie. Zrobię to po świętach. Kondensatory to 6szt elektrolitów 2000uF/200V. Dody to 1N1006 z tego co pamietam.
-
- moderator
TC-180 to mocny i "twardy" transformator. Nie wiem czy przy tak dużej pojemności kondensatorów nie byłoby wskazane zastosowanie układu "miękkiego startu" po stronie pierwotnej transformatora, lub choćby "rozruchowego" termistora.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 9375...12499 postów
Re: Podwajacz napięcia i duży prąd w czasie rozruchu.
Jakieś konkretne propozycje... szczególnie tego termistora?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Spróbuj włączyć 1-3 termistory NTC z zasilaczy komputerowych szeregowo z układem.
Spróbuj włączyć 1-3 termistory NTC z zasilaczy komputerowych szeregowo z układem.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
Mam jakiś uszkodzony zasilacz ATX, ciekawe tylko czy rozpoznam wspomniane termistory, ale to sprawdzę jak będę w domu.
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Rozpoznasz je omomierzem, najczęściej są koloru zielonego lub czarnego.
Rozpoznasz je omomierzem, najczęściej są koloru zielonego lub czarnego.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
Czy włączyć ten termistor (ma oznaczenia 053 i rezystancje 6,5R) tak jak na rysunku A? Wydaje mi się że termistor powinien mieć wysoką rezystancję która powinna wraz z nagrzewaniem spadać, a ten wyglada mi, że ma odwrotnie. Narysowalem też rysunek B z bypasem żarówki. Układ taki stosuje przy rozruchu autotrafa, ale jak się zapomni rozewrzeć styki wlącznika po zakończonej pracy to bezpiecznik i tak poleci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Czy obciazenie jest natychmiast po wlaczeniu czy np: po 10 sekundach?
Pozdrowienia
Czy obciazenie jest natychmiast po wlaczeniu czy np: po 10 sekundach?
Pozdrowienia
-
- 9375...12499 postów
Obciążenia zasilacza nie ma w ogóle. Odpalam na sucho. Mimo to bezpiecznik zwłoczny 6,3A idzie z dymem. Dodam tylko, że uzwojenie transformatora daje 126VAC i ma 7Ohm rezystancji.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Nikt nie robi zasilacza z 6000uF po to aby wlaczac i wylaczac. On cos zasila, prawda?
Wiec jeszcze raz: czy obciazenie jest na stale podpiete po zasilacz czy po pewnym czasie, np:10 sekund.
Pozdrowienia
Nikt nie robi zasilacza z 6000uF po to aby wlaczac i wylaczac. On cos zasila, prawda?
Wiec jeszcze raz: czy obciazenie jest na stale podpiete po zasilacz czy po pewnym czasie, np:10 sekund.
Pozdrowienia
-
- 9375...12499 postów
Żarzenie lamp będzie do trafa podpięte na stałe, a anodowe i siatki drugiej dołączane po nagrzaniu się lamp, a więc dłużej niż 10s. Powielacze obsługują właśnie anodowe i G2.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Musze sie polozyc - grypka.
Jutro powiem ja to zrobic
Pozdrawiam
Musze sie polozyc - grypka.
Jutro powiem ja to zrobic
Pozdrawiam
-
- 9375...12499 postów
Jak tam zdrowie? Jeśli kiepsko to poczekam na to rozwiązanie.