Przyczyny zgłoszeń do moderacji

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przyczyny zgłoszeń do moderacji

Post autor: gsmok »

Witam,
W związku ze sporą liczbą wniosków o moderację, które pojawiają się w moim Panelu Moderatora i korespondencją prywatną od Użytkowników wyrażających zaniepokojenie, że ich uwagi nie są uwzględniane w postaci moich ingerencji we wskazanych przez nich wątkach chciałbym podkreślić, że:

1. Nie ignoruję żadnego - powtarzam - ŻADNEGO - wniosku o moderację. Każdy wniosek czytam i szczegółowo analizuję.

2. Brak działania dotyczącego określonego zgłoszenia nie jest przejawem mojego samozadowolenia z funkcjonowania Forum, lecz wynika z następujących przesłanek:

a) zgłoszenie należy do grupy powtarzających się zgłoszeń, które przechowuję i załatwiam "hurtowo" co jakiś czas np. niektóre zgłoszenia o nie działających linkach,

b) zgłoszenia są bardzo "subiektywne" np. komuś nie podoba się avatar innego użytkownika lub jego podpis. Są oczywiście sytuacje szczególne, ale elementy profilu w zasadzie są prywatną sprawą konkretnego Użytkownika i nie czuję się upoważniony do pouczania go jak "ma się ubierać".

c) zgłoszenia mają charakter nieuprawnionej ingerencji w zamierzone i zgodne z regulaminem Forum działanie innego Użytkownika. Przykładem są zgłoszenia o scalanie postów, z których widać ewidentnie, że piszący je Użytkownik rozdzielił je celowo.

d) celowo unikam wprowadzania poprawek, które dotyczą jednej wypowiedzi i mogą być przyczyną dużej awantury na Forum. Są np. zgłoszenia dotyczące nierozsądnej wypowiedzi, po której toczy się już normalna kulturalna dyskusja. Zdarzały mi się sytuacje, gdy po kilkukrotnym zgłoszeniu konieczności moderacji łamałem się i ingerowałem, po czym osoba, której wypowiedź moderowałem czuła się urażona i cała awantura zupełnie niepotrzebnie rozpoczynała się od nowa.

e) nie zgadzam się z podaną przyczyną zgłoszenia. Tak, tak - to mi się zdarza. Nie twierdzę, że zawsze mam rację, ale tak działa mechanizm Forum. Gdybym musiał się ze wszystkimi uwagami zgadzać, to funkcja Moderatora nie miała by sensu i każdy by mógł edytować posty swojego oponenta.

f) nie mogę tak po ludzku zrozumieć o co w konkretnym zgłoszeniu chodzi.

g) z mojej winy, np. czasami zdarza mi się skasować z rozpędu czyjeś zgłoszenie i nie jestem w stanie go odtworzyć albo uznaję, że nie ma potrzeby ingerencji choć taka potrzeba istniała.

Podsumowując - dziękuję wszystkim Użytkownikom dbającym o prawidłowe funkcjonowanie Forum, przepraszam zawiedzionych, których uwagi nie zostały uwzględnione i apeluję o najważniejszą rzecz w życiu - rozsądek i więcej "luzu" i tolerancji dla otoczenia :) .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Przyczyny zgłoszeń do moderacji

Post autor: Thereminator »

Proste pytanie: Czy odkopywanie wątku sprzed dekady i dopisywanie w nim nic nie wnoszącego posta kwalifikuje się do moderacji?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To zależy, czy to komuś naprawdę strasznie przeszkadza :wink: (nawiązuję do podsumowania w moje pierwszej wypowiedzi)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Robi się burdel na pierwszej stronie działu forum. To chyba wystarczający powód.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Napisałem długi post, ale przypomniałem sobie mądrą radę jaką dał mi kiedyś mój bezpośredni przełożony.
Skasowałem go więc i napiszę tylko to co widzę - nasze forum umiera. W tym kontekście wasze motywacje przy obsłudze zgłoszeń są bez znaczenia.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Thereminator pisze:Robi się burdel na pierwszej stronie działu forum. To chyba wystarczający powód.
Czy naprawdę nie ma możliwości przekazania odpowiedzi bez tak emocjonalnego podejścia :? . To zdanie, inaczej sformułowane mogło być przecież elementem naszej dyskusji, z której coś by mogło wyniknąć. A tak, jak rozumiem, zadając pytanie miałeś na nie odpowiedź nie podlegającą dyskusji - po co je więc zadawałeś :( .

Przekazałem informację dotyczącą moich "zaległości" moderacyjnych głównie dlatego aby nie pisać o tym w indywidualnych postach na PW do całej grupy Użytkowników, a nie dlatego aby prowadzić w tym wątku jakiejś przepychanki :wink: .

Zapraszam Kolegów tak bardzo zatroskanych poziomem Forum i jego upadkiem, aby swoje zatroskanie przekuli w czyn udzielając się w formie kulturalnych wypowiedzi w działach tematycznych :) .

Przypominam również o możliwości założenia własnej Grupy i działu tematycznego na Forum widocznego tylko dla członków Grupy. Sądzę, że to może być bardzo ciekawe doświadczenie dla wszystkich, którzy nie poznali jeszcze uroków moderowania i prób godzenia często wzajemnie sprzecznych wymagań niezadowolonych Użytkowników.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

gsmok pisze: Zapraszam Kolegów tak bardzo zatroskanych poziomem Forum i jego upadkiem, aby swoje zatroskanie przekuli w czyn udzielając się w formie kulturalnych wypowiedzi w działach tematycznych :) .
A czymże innym, niż upadkiem forum, jest tolerowanie przez administrację tematów takich jak ten: viewtopic.php?f=49&t=29254 ?
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ano właśnie zgłosiłem osobiście ten wątek do moderacji.
W jej ramach został przeniesiony do działu dyskusje ogólne.
Gdyby to były jedynie brednie, to jeszcze szło by to zdzierżyć, ale mało że są to brednie, to jeszcze na dodatek brednie potencjalnie zabójcze.
Może założymy cykl wątków o zamachu w smoleńsku, szczepionek wywołujących autyzm i linii WN zabierających w nocy mleko krowom?

No ale przecież jesteśmy ostoją tolerancji.
Młodociany oszust działa na forum? Nie ma problemu! Banować go? Po co - przecież może ktoś z nim będzie chciał pogadać.
Ktoś lży moderatora? Nie ma problemu, najwyżej moderator z wielką wiedzą się wypisze z forum, po co nam on.
Ktoś podważa prawa fizyki i w obelżywy sposób komentuje projekt doświadczonego kolegi. No przecież prowadzi rzeczową dyskusję!
Na forum pojawia się wątek pseudonaukowy gloryfikujący teorie spiskowe - niech sobie leży w dyskusjach ogólnych.

Efekty tej osobliwie pojętej tolerancji widać. Wystarczy porównać kto pisał dwa lata temu, rok temu i teraz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

No cóż Panowie - jesteście jak widzę bardzo pewni swoich racji. Staram się reagować na rozsądne zgłoszenia - stąd przeniesienie wątku do działu Dyskusje Ogólne.

Niestety, w odróżnieniu od Was nie znam przyczyn poszukiwania takich informacji i muszę dopuścić np. sytuację, gdy ktoś chwyta się przykładowej ostatniej deski ratunku. Obyście sami nie znaleźli się w takim położeniu i nie doznali przy tym od otoczenia jedynie braku zrozumienia i znieczulicy.

Oczywiście, jeśli znacie jakieś fakty, o których nie wiem - proszę o ich przedstawienie. Zareaguję z usunięciem wspomnianego wątku włącznie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Kiedyś zasłużony dla forum kolega k24 założył temat, który był dla niego właśnie taką deską ratunku. I skończyło się to jakby trochę inaczej, nieprawdaż? Jakoś wtedy zabrakło tej wyrozumiałości.

A z drugiej strony - czy może ktoś jeszcze pamięta senicza, który zasłużenie poleciał z forum za permanentne wypisywanie idiotyzmów? Dzisiaj niewątpliwie byłby co najwyżej przeniesiony do innego wątku, żeby przypadkiem nie okazać mu braku zrozumienia i znieczulicy.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Thereminator pisze:Kiedyś zasłużony dla forum kolega k24 założył temat, który był dla niego właśnie taką deską ratunku. I skończyło się to jakby trochę inaczej, nieprawdaż? Jakoś wtedy zabrakło tej wyrozumiałości.
Rozumiem, że skoro został popełniony błąd to teraz jest okazja aby "dokopać" komuś innemu. Czy Twoja reakcja jest formą jakiejś zemsty? A może powinniśmy się uczyć na błędach.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

OK. Skoro ma być luz i więcej tolerancji, to niech będzie - w końcu to nie mój cyrk i nie moje małpy. Na szczęście jak się komuś nie podoba, to nie ma obowiązku uczestniczenia w forum.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

h
gsmok pisze:No cóż Panowie - jesteście jak widzę bardzo pewni swoich racji. Staram się reagować na rozsądne zgłoszenia - stąd przeniesienie wątku do działu Dyskusje Ogólne.
A może po prostu utworzysz nowy dział - szarlataneria stosowana? Po co się rozdrabniać.
gsmok pisze: Niestety, w odróżnieniu od Was nie znam przyczyn poszukiwania takich informacji i muszę dopuścić np. sytuację, gdy ktoś chwyta się przykładowej ostatniej deski ratunku.
Widzę, że ćwiczysz erystykę. W kontekście klasycznego argumentum ad personam jaki w powyższy cytacie użyłeś, zaprawdę szyderczo wygląda słowo "Was" pisane wielką literą.
gsmok pisze: Obyście sami nie znaleźli się w takim położeniu i nie doznali przy tym od otoczenia jedynie braku zrozumienia i znieczulicy.
"Obyś nigdy" - kolejny wyjątkowo tani przejaw pozamerytorycznej argumentacji, której się po Tobie nie spodziewałem.
Idąc Twoją drogą rozumowania, lepiej szkodzić dając złudną nadzieję i zachęcając do szarlatanerii - masz rację, obym nigdy w życiu tak nie zgłupiał.
gsmok pisze: Oczywiście, jeśli znacie jakieś fakty, o których nie wiem - proszę o ich przedstawienie. Zareaguję z usunięciem wspomnianego wątku włącznie.
Wystarczy po prostu podać taki fakt, czy ma być na piśmie, potwierdzone przez dwóch świadków i poświadczone przez notariusza?
Nie masz ochoty - nie usuwaj, Twoje forum rób co chcesz, ale nie udawaj, że się przejmujesz w jakikolwiek sposób opinią forumowiczów.
Thereminator pisze:OK. Skoro ma być luz i więcej tolerancji, to niech będzie - w końcu to nie mój cyrk i nie moje małpy. Na szczęście jak się komuś nie podoba, to nie ma obowiązku uczestniczenia w forum.
Amen. Zgadzam się z Tobą jak rzadko.
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Schmielarz »

Thereminator pisze:
gsmok pisze: Zapraszam Kolegów tak bardzo zatroskanych poziomem Forum i jego upadkiem, aby swoje zatroskanie przekuli w czyn udzielając się w formie kulturalnych wypowiedzi w działach tematycznych :) .
A czymże innym, niż upadkiem forum, jest tolerowanie przez administrację tematów takich jak ten: viewtopic.php?f=49&t=29254 ?
Kolego naucz sie czytac ze zrozumieniem o ile jeszcze nie jest za pozno!
Jaki jest tytul watku? Co jest trescia mojego zapytania? Reszta ma wyjasnic inteligentnym osobom po co mi ta informacja potrzebna a odezwalo sie kilku inteligentnych inaczej piszac zupelnie nie na temat i teraz jeszcze maja pretensje do moderatora? :-) Myslenie nie boli :(
Trescia zapytania jest sprzet radiokomunikacyjny (lampowy) a w szczegolnosci zakres czestotliwosci tego sprzetu w roku 1930.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Schmielarz »

disaster pisze:Ano właśnie zgłosiłem osobiście ten wątek do moderacji.
W jej ramach został przeniesiony do działu dyskusje ogólne.
Gdyby to były jedynie brednie, to jeszcze szło by to zdzierżyć, ale mało że są to brednie, to jeszcze na dodatek brednie potencjalnie zabójcze.

Efekty tej osobliwie pojętej tolerancji widać. Wystarczy porównać kto pisał dwa lata temu, rok temu i teraz.
Nie wiem, kto pisal 2 lata temu i co pisal ktos rok temu ale widze tu nadwornych blaznow z przeprasowanym na gladko mozgiem usilujacych robic z innych idiotow :-(
Pierwszy watek, ktory zalozylem dotyczyl _schematu_, ktory mi gdzies zaginal w trakcie przeprowadzek a spadla na mnie lawina postow, ze sie nie znam na wzmacniaczach "gitarowych", pewnie nigdy nie gralem na "porzadnym profesjonalnym sprzecie" nie wiem, ze glosnik robi za filtr dolnoprzepustowy a w ogole to tak jak ja chce to sie nie da :-( Czy to byly listy na temat? Sam zglosilem jeden do moderacji bo niczego nie wnosil w temacie.
Jak tak ma wygladac merytoryczna dyskusja na technicznym forum to ja dziekuje. Szkoda mojego czasu na czytanie bzdetow od nieukow i "rycerzy".

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)