Instrukcja montażowa telewizorów Wisła/Belweder/Turkus itd
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Instrukcja montażowa telewizorów Wisła/Belweder/Turkus itd
Witam, podobny temat kiedyś założyłem na forum, ale niestety nikt mi nie pomógł bo nie miał takich dokumentów więc odgrzebuję go w postaci innego postu z pewną ciekawostką. Od dawna poszukuję czegoś na wzór instrukcji serwisowej, dokumentacji montażowej dla pierwszych produkowanych odbiorników telewizyjnych w Polsce, takich jak np. w tytule. Moja ostania wizyta w Warszawie zaowocował przywiezieniem 2 kolejnych telewizorów do kolekcji, jednak nie to ma być tematem, jeden z sprzedających starszy Pan opowiadał mi że pracował do 81r w WZT, na linii montażowej, miał kolegę w dziale konstruktorskim, niestety nie powoływał się na nazwiska. Zaczynał praktykę na montażu właśnie Belwedera, a później już jako pracownik montował Szmaragdy, twierdzi że istniała instrukcja montażowa tych TV, z dokładnym opisem i rozmieszczeniem zarówno dużych gabarytowo elementów jak transformatory, kondensatory, filtry itd na chasis, jak również dokładna instrukcja montażu, punktów lutowniczych elementów przestrzennych pod spodem - rezystorów, kondensatorów, i była dostępna na linii produkcyjne, co prawda każdy montował tylko kawałek odbiornika, więc po 2 dniach nikt już z niej nie korzystał i robił swoje, ale może ktoś ma kontakty z ludźmi lub dostęp do archiwum gdzie znajdują się te dokumenty i istnieje możliwość ich wydobycia. Nie ukrywam że niekiedy trafiają do mnie totalne dezele, i taka dokumentacja dużo pomogła by w przywróceniu świetności, zbliżonej maksymalnie do oryginału takiemu telewizorowi, dlatego uparcie poszukuję takiej dokumentacji. Proszę również o wypowiedzenie się innych osób, czy ten Pan mówił mi prawdę, czy z uwagi na swój wiek coś po prostu pomylił, nie ukrywam że wyglądał na w pełni świadomego co mówi, a historię, odkupowanego Atola poznałem z szczegółami, a nawet informacje co było naprawiane. Do tego dostałem karton lamp TV tak zupełnie gratis.
-
- 1875...2499 postów
Re: Instrukcja montażowa telewizorów Wisła/Belweder/Turkus i
Cokolwiek było w WZT, poszło do śmietnika a nie do archiwum. Wiem, bo kolega, który miał tam "wejście" wziął wystawową "Wisłę" i trochę papierów. Reszta została wyrzucona i mała szansa, by kiedykolwiek takie instrukcje montażowe "wypłynęły".
-
- 625...1249 postów
Zasmuciłeś mnie Alku,
liczyłem że jednak dokumentacje techniczne przy likwidacji takich zakładów były gdzieś archiwizowane, pewnie totalny cud sprawiłby żeby gdzieś taka dokumentacja ocalała
. Szkoda że wiele takich bezcennych skarbów często trafia do kosza, nic pozostaje mi jak dawniej udawać Don Kichota i walczyć z wiatrakami, a wiem że czasami cierpliwość popłaca, tak jak swego czasu szukałem instrukcji serwisowej radia Wirtuoz i się udało ją zdobyć, zresztą wrzuciłem ją na forum, gdzieś tu jest, wiem że paru kolegów z niej już skorzystało.

-
- 250...374 postów
To jest instrukcja serwisowa O.T.Granit -WZT. Mam jeszcze Szecherezadę i Tosc-ę Lux, ale tamte to tak jakby instrukcje strojenia. Tutaj jest "płachta" 8xA4 schematu montażowego, to już historia ale być może komuś się przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Dalszy ciąg instrukcji O.T.Granit
-
- 250...374 postów
Dalszy ciąg instrukcji O.T.Granit
-
- 125...249 postów
Archiwum WZT zostało przekazane do Muzeum Techniki w Warszawie, o czym można przeczytać na stronie internetowej Muzeum. Wysłałem do nich maila. Chodziło mi o wydobycie takich danych jak daty rozpoczęcia i zakończenia produkcji konkretnych wyrobów, liczba wyprodukowanych sztuk, nazwiska konstruktorów i projektantów. Niestety zostałem zbyty krótką wiadomością, żebym w tej sprawie wysłał do dyrekcji oficjalne pismo.
-
- 1875...2499 postów
I jaki jest dalszy los tej akcji?
-
- 625...1249 postów
Najpierw wykonałem telefon do Muzeum Techniki w Warszawie, z mizernym skutkiem, Pani która odebrała, bardzo miło i kulturalnie mnie odesłała, aby kontaktował się w tej sprawie z kierownictwem, gdyż nie jest w stanie udzielić mi żadnych bliższych informacji, na temat potwierdzenia czy posiadają taką dokumentację, oraz jakie są szanse na pozyskanie kopii, kontakt e-mailowy zawiódł, gdyż nie otrzymałem nadal żadnej odpowiedzi, wysłałem 2 e-maile. Na szczęście 2 czerwca b.r. będę dosłownie 300m od Pałacu Nauki i Kultury więc chętnie odwiedzę Muzeum Techniki i spróbuję osobiście uderzyć do kogoś z Kierownictwa lub Dyrekcji, chyba że mnie oleją, dam znać po wizycie jak sytuacja wygląda. Jeżeli coś wynegocjuję, będę szukał kolegów z Warszawy którzy będą mogli poświęcić 2-3 dni na ewentualne wykonanie kopii i udostępnienie, gdyż osobiście nie dam rady, mieszkam 300km od Warszawy