Hej,
Do tej pory projektowałem i obliczałem sobie końcówki mocy na lampach w różnych układach i było okej, ale ostatnio stwierdziłem, że może by spróbować obliczyć i stworzyć końcówkę na MOSFET-ach, szczególnie intrygują mnie ich lateralne odmiany. Niestety moja wiedza w tym temacie ogranicza się do tego, że istnieją. Czy ktoś z kolegów ma pojęcie gdzie mógłbym znaleźć jakieś fajne opracowanka, artykuły itp., które pomogły by mi zrozumieć ten temat? Chodzi mi o coś takiego jak strona Toma dla lampowców, tylko tutaj dla MOSFET-ów.
Z góry dziękuję za pomoc!
Końcówka mocy na MOSFETach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Końcówka mocy na MOSFETach
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 2500...3124 posty
Re: Końcówka mocy na MOSFETach
Powinieneś sięgnąć po klasyczną literaturę dotyczącą wzmacniaczy tranzystorowych -- anglojęzyczną, bo polska skończyła się niestety przed epoką MOSFETów. Mam na myśli "Designing Audio Power Amplifiers" Boba Cordella i "Audio Power Amplifier Design Handbook" D. Selfa. Wersje elektroniczne tych książek krążą w sieci, można je znaleźć bez większego problemu. W obu nich znajdziesz rozdziały poświęcone w całości mosfetowym końcówkom mocy, różnicom między "lateralami" a "hexfetami" itd. Sporo informacji znajdziesz w tym artykule http://sound.westhost.com/articles/hexfet.htm i innych ze strony Roda Elliota.
-
- 125...249 postów
Ktoś kiedyś wrzucał na Forum pdfa "Solid state guitar amplifiers".
Temat wzmacniaczy tranzystorowych jest tam tam wyłożony bardzo dobrze.
Jak chcesz gotowce, to obejrzyj schematy Ampegów SVT. Są wersje i z driverem lampowym i czysto krzemowe (mowa o końcówkach).
Temat wzmacniaczy tranzystorowych jest tam tam wyłożony bardzo dobrze.
Jak chcesz gotowce, to obejrzyj schematy Ampegów SVT. Są wersje i z driverem lampowym i czysto krzemowe (mowa o końcówkach).
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
- 3125...6249 postów
Tak jak Kolega Einherjer polecam książkę Douglasa Selfa i to nie tylko dotyczącą wzmacniaczy mocy ale również jego druga książkę dotyczącą układów "małosygnałowych".
Również Wydawnictwo BTC wydało książkę Gołaszewskiego "Wzmacniacze audio - poradnik konstruktora".
Również Wydawnictwo BTC wydało książkę Gołaszewskiego "Wzmacniacze audio - poradnik konstruktora".
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 1250...1874 posty
Panowie, dziękuję za rzetelną pomoc i precyzyjną odpowiedź! Zabieram się do lektury.
Ze swojej strony dodam, że udało mi się fajny cykl o tranzystorach i MOSFET-ach znaleźć na ElPortal, wszystko jest online w pdf.
Ze swojej strony dodam, że udało mi się fajny cykl o tranzystorach i MOSFET-ach znaleźć na ElPortal, wszystko jest online w pdf.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Dawno, dawno temu popelnilem podobny wzmacniacz.
Transformator 25VA mial pierwotne 2 x 115V i wtorne 2 x 10V.
Jedno pierwotne normalnie, a drugie jako "anodowe". Wtorne, polaczone w szereg, po wyprostowaniu, zasila stopnie sterujace.
Koncowka w klasie SE z "anodowym" 145V i pradem okolo 40 mA.Tranzystory mocy to : IRFP440, 2SK792 i kilka innych, sterujace to: BF245,
2SK162, 2N3819. Tranzystory, to "wyluty" i takich typow mam najwiecej. Transformator, to moj uniwersalny do testow: EI 57, pakiet 30mm, czyli
okolo 5 cm2. Pierwotne 2 x 1000 zw DNE 0,16mm. Wtorne 100 zw DNE 0,82mm pomiedzy pierwtnymi. Wzmacniacz dawal okolo 2 W w pasmie
75Hz do 22kHz ze spadkiem jakies 20% wg oscyloskopu.
Ten sam transformator w anodzie triody, np 6DR7, przenosi od 25Hz. Szerszego pasma nie sprawdze, bo moj generator ma zakres od 20Hz do 22kHz.
Pozdrowienia
Dawno, dawno temu popelnilem podobny wzmacniacz.
Transformator 25VA mial pierwotne 2 x 115V i wtorne 2 x 10V.
Jedno pierwotne normalnie, a drugie jako "anodowe". Wtorne, polaczone w szereg, po wyprostowaniu, zasila stopnie sterujace.
Koncowka w klasie SE z "anodowym" 145V i pradem okolo 40 mA.Tranzystory mocy to : IRFP440, 2SK792 i kilka innych, sterujace to: BF245,
2SK162, 2N3819. Tranzystory, to "wyluty" i takich typow mam najwiecej. Transformator, to moj uniwersalny do testow: EI 57, pakiet 30mm, czyli
okolo 5 cm2. Pierwotne 2 x 1000 zw DNE 0,16mm. Wtorne 100 zw DNE 0,82mm pomiedzy pierwtnymi. Wzmacniacz dawal okolo 2 W w pasmie
75Hz do 22kHz ze spadkiem jakies 20% wg oscyloskopu.
Ten sam transformator w anodzie triody, np 6DR7, przenosi od 25Hz. Szerszego pasma nie sprawdze, bo moj generator ma zakres od 20Hz do 22kHz.
Pozdrowienia