Witam
Mam problem z moją Julią Stereo. Wszystko jest jak należy, poza tym, że podczas słuchania jest ewidentnie mało basu. Więcej jest go nawet w takich odbiornikach jak Jowita.
Diagnostykę rozpocząłem od głośnika i tu mam pierwszy dylemat.
Jak wiadomo membrana głośnika powinna drgać. Ale u mnie drga tylko ta "kopułka", którą zaznaczyłem na zdjęciu strzałką. Duża część głośnika prawie w ogóle się nie porusza nawet przy dużej głośności i ustawieniu gałki niskich tonów na pozycję MAX, aczkolwiek wtedy naprawdę malutkie drgania tej części da się wyczuć. I teraz moje pytanie. Czy tak ma być, czy mogę podejrzewać jakieś uszkodzenie?
Julia Stereo - brak niskich tonów.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Julia Stereo - brak niskich tonów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Julia Stereo - brak niskich tonów.
No i niestety nic z tego nie będzie.
Zdjąłem ostrożnie tą kopułkę i okazało się, ze cewka jest całkowicie zablokowana. Chyba raczej nie uda mi się naprawić.
Problem będzie tylko z dobraniem zamiennika, ale może znajdę na allegro.
Zdjąłem ostrożnie tą kopułkę i okazało się, ze cewka jest całkowicie zablokowana. Chyba raczej nie uda mi się naprawić.
Problem będzie tylko z dobraniem zamiennika, ale może znajdę na allegro.
-
- 625...1249 postów
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 625...1249 postów
Udało mi się odrobinkę wycentrować membranę. Jest lepiej niż było, już drga, ale to nie jest jeszcze całkowita sprawność.
Podjąłem decyzję, że zostawiam jak jest. Do okazyjnego posłuchania się nadaje.
Podjąłem decyzję, że zostawiam jak jest. Do okazyjnego posłuchania się nadaje.
-
- 3125...6249 postów
Utnij pasek np. kliszy fotograficznej szerokości ok.1cm i wsuń między magnes a cewkę. Delikatnie przejedź po obwodzie ruszając membraną. Drugi etap - Z tej samej kliszy wytnij pasek o szerokości = obwodowi cewki i delikatnie wsuń między magnes a cewkę. Możesz tak zostawić na dobę i co jakiś czas poruszać membraną. Może również pomóc lekkie zwilżenie cewki/membrany ale trzeba uważać żeby nie odkleiła się cewka. Ja używałem denaturatu.
-
- 625...1249 postów
Po pewnym czasie głośnik przestał prawie w ogóle grać, bo cewka zaklinowała się na dobre. Zrobiłem więc zabieg z kliszą, natomiast odstęp między magnesem a cewką był tak mały, że nawet nie mogłem jej tam włożyć. Podjąłem więc decyzję o bardzo delikatnym nacięciu kliszą kosza i uniesieniu go. Cewka ani drgnęła. Siedzi tak mocno, jakby ktoś ją przykleił, więc głośnik już nie wydaje prawie w ogóle żadnego dźwięku.
Podjąłem decyzję, że poszukuję nowego głośnika do Julii, a ten zostawiam i przy odrobinie weny twórczej będę prowadził dalsze eksperymenty.
Podjąłem decyzję, że poszukuję nowego głośnika do Julii, a ten zostawiam i przy odrobinie weny twórczej będę prowadził dalsze eksperymenty.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Prawdopobnie magnes sie odkleil i zablokowal cewke.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
-
- 2500...3124 posty
Ale nawet i to jest do naprawienia. Głośnik odzyska 100% sprawności. Naprawiłem już kilka głośników z urwanymi/odklejonymi magnesamiVic384 pisze:Czesc
Pozdrowienia