Pozdrawiam,
Dane cewek Diora Śnieżnik R502
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marconi
- 375...499 postów

Dane cewek Diora Śnieżnik R502
Witam! Poszukuję danych cewek oznaczonych na schemacie: L4;L5. Jeśli ktoś przerabiał to w swoim odbiorniku, to proszę o pomoc. W moich niestety nie mogę policzyć zwojów, bo myszki skonsumowały je w całości.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Re: Dane cewek Diora Śnieżnik R502
Witam
Oryginalnie cewki były nawijane licą w. cz.
Tak się składa że mam taki odbiornik w domu, więc mogę sprawdzić liczbę zwojów.
Oryginalnie cewki były nawijane licą w. cz.
Tak się składa że mam taki odbiornik w domu, więc mogę sprawdzić liczbę zwojów.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Marconi
- 375...499 postów

Witam! Trudno Ci będzie policzyć te nawijane koszykowo, raczej nie zakładam, że będziesz je odwijał. Spróbuj policzyć co się da i zmierz średnicę licy.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Nie masz jakichś zwłok podobnego odbiornika? Mógłbyś przełożyć całą antenę. Ilość zwojów jest zbliżona w większości tego typu odbiorników i nie musi być nawinięte koszykowo. Licą przeważnie nawinięte są średniofalowe i to też nie zawsze. Możesz pobawić się w dobieranie. Przyjemna zabawa. 
-
Marconi
- 375...499 postów

Nie mam podobnych odbiorników, bo moja pasja to radia lampowe, a to jest Śnieżnik ze śmietnika o dobrej kondycji zewnętrznej; środek był nocnym klubem dla gryzoni. Dysponuję kilkoma klockami Diory, ale tam nie ma takich cewek. Nawinięcie to najmniejszy problem, gorzej z licą. Myślę, że zliczając nawroty zwojów komórkowych można w przybliżeniu ustalić ich ilość. Szacuję, że będzie blisko 70 zwojów, ale nie posiadam oryginalnej cewki, więc zacznę eksperymentów.TELEWIZOREK52 pisze:Nie masz jakichś zwłok podobnego odbiornika? Mógłbyś przełożyć całą antenę. Ilość zwojów jest zbliżona w większości tego typu odbiorników i nie musi być nawinięte koszykowo. Licą przeważnie nawinięte są średniofalowe i to też nie zawsze. Możesz pobawić się w dobieranie. Przyjemna zabawa.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Mogę Ci kopertę "uzwoić" i wysłać.Marconi pisze: gorzej z licą.
-
Marconi
- 375...499 postów

Jeśli będziesz Rdzeniem takiej namotki, to się zgadzam i zaczynam zmrażać odpowiednie komponenty.TELEWIZOREK52 pisze:Mogę Ci kopertę "uzwoić" i wysłać.Marconi pisze: gorzej z licą.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Tak wyglądają cewki antenowe w moim egzemplarzu tego radia.
-
Marconi
- 375...499 postów

AZ12 dzięki za fotki.
Z odzyskanej ze staroci licy ponawijałem coś takiego jak w załączniku.
-
Marconi
- 375...499 postów

Witam! Fale długie nie zagrały dobrze na powyższej namotce, więc nawinąłem innym drutem i teraz odbiera super, ale karkas siedzi za głęboko w rdzeniu w odniesieniu do oryginału. Pewnie zabrakło po 10 zwojów na każdej z cewek.
W pierwszej wersji nawinąłem po 75 na każdą z cewek, ale licą i radio zagrało bardzo cicho lecz z dużymi zakłóceniami. Drugim razem nawijałem pojedynczą żyłą w oplocie po 70 zwojów cewka i okazało się, że jest za mało. W sumie druty w obydwu wersjach miały zbliżone średnice, ale inną jakość: lica oraz drut w oplocie bawełnianym. Czy w przypadku anteny taki "szczegół" miałby aż takie znaczenie? Nie wiem jakim drutem nawinięte były w oryginale, bo gryzonie nie zostawiły nawet próbki.
Usiłowałem zestroić UKF, ale po wielu próbach skala jest przesunięta w lewą stronę: ~ 81-102,7MHz. Cewka jest prawie "rozdeptana, czy odciąć jeden zwój?
Dziękuję koledze AZ12 za pomoc w skompletowaniu części.
W pierwszej wersji nawinąłem po 75 na każdą z cewek, ale licą i radio zagrało bardzo cicho lecz z dużymi zakłóceniami. Drugim razem nawijałem pojedynczą żyłą w oplocie po 70 zwojów cewka i okazało się, że jest za mało. W sumie druty w obydwu wersjach miały zbliżone średnice, ale inną jakość: lica oraz drut w oplocie bawełnianym. Czy w przypadku anteny taki "szczegół" miałby aż takie znaczenie? Nie wiem jakim drutem nawinięte były w oryginale, bo gryzonie nie zostawiły nawet próbki.
Usiłowałem zestroić UKF, ale po wielu próbach skala jest przesunięta w lewą stronę: ~ 81-102,7MHz. Cewka jest prawie "rozdeptana, czy odciąć jeden zwój?
Dziękuję koledze AZ12 za pomoc w skompletowaniu części.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Odwiń jeden zwój z cewki oscylatora UKF.
Odwiń jeden zwój z cewki oscylatora UKF.
-
Marconi
- 375...499 postów

Wszystko gra jak należy, ale to by było za dobrze jak na naprawę pozyskanego z recyklingu odbiornika. Nie działa wskaźnik poziomu sygnału. Czyżby padł układ sterujący oznaczony jako US3? Czy można coś takiego dostać?
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Zmierz napięcia na wyprowadzeniach układu scalonego. Sprawdź jeszcze diody LED, dość często padały.
Zmierz napięcia na wyprowadzeniach układu scalonego. Sprawdź jeszcze diody LED, dość często padały.
-
Marconi
- 375...499 postów

Diody sprawdzałem i wszystkie są sprawne. Zostaje tylko pomiar napięć układu. Bardzo ładnie udało się umieścić na skali/zestroić cały UKF. 
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Jakim byś nie nawinął to na ucho różnicy nie zauważysz. W tych samych odbiornikach cewki były nawijane licą a później DNE. Podobnie z pośrednią.Marconi pisze: W sumie druty w obydwu wersjach miały zbliżone średnice, ale inną jakość: lica oraz drut w oplocie bawełnianym. Czy w przypadku anteny taki "szczegół" miałby aż takie znaczenie? Nie wiem jakim drutem nawinięte były w oryginale,