Witam, to mój drugi post.
Przymierzam się do pierwszego projektu lampowego. Coś prostego: wzmacniacz na jednej podwójnej triodzie 6H6P i 2x KT88 SE (miał być EL84 ale kiedyś słyszałem jak grają KT88 i ciągle do nich wracam myślami).
Mam pytanie o żarzenie: jeśli mam odczep 3.15V, 0, -3.15V to czy mogę z niego żarzyć triodę przedwzmacniacza razem z KT88? Oczywiście zakładając odpowiednią wydajność prądową tego uzwojenia. Pytanie jest raczej o ewentualne zakłócenia wynikające z różnicy w pobieranym prądzie, które mogłyby przenieść się na lampę przedwzmacniacza. Pytanie kieruję więc do praktyków.
I jeszcze jedno: przeszukując forum w poszukiwaniu odpowiedzi przeczytałem, że do symetryzacji napięcia żarzenia lepiej czasami jest użyć rezystora nastawnego bo przydźwięk łatwiej jest wyeliminować.
Czy gdy odizoluję odczep środkowy żarzenia to mogę użyć tej metody?
Dziękuję za pomoc,
Jacek
Wspólny obwód żarzenia z KT88
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
-
- 1250...1874 posty
Re: Wspólny obwód żarzenia z KT88
O jakich zakłóceniach piszesz? Przecież grzejnik lampy to obciążeni oporowe, po nagrzaniu lampy prąd się nie zmienia więc i nie ma żadnych zakłóceń.JacKal pisze:Pytanie jest raczej o ewentualne zakłócenia wynikające z różnicy w pobieranym prądzie, które mogłyby przenieść się na lampę przedwzmacniacza.
To czy w ogóle będzie coś z żarzenia słychać sprawdzisz na samym końcuJacKal pisze:I jeszcze jedno: przeszukując forum w poszukiwaniu odpowiedzi przeczytałem, że do symetryzacji napięcia żarzenia lepiej czasami jest użyć rezystora nastawnego bo przydźwięk łatwiej jest wyeliminować.Czy gdy odizoluję odczep środkowy żarzenia to mogę użyć tej metody?

-
- 3125...6249 postów
Re: Wspólny obwód żarzenia z KT88
Jak najbardziej.JacKal pisze: Czy gdy odizoluję odczep środkowy żarzenia to mogę użyć tej metody?
Powodzenia w konstrukcji