Witam wszystkich.
Jestem w trakcie budowy mojej pierwszej lampowej konstrukcji, czyli popularnego Atoma na pcb Marvela.
Użyte trafa pochodzą z gramofonu Bambino: TS40/29/676 i TG2,5-1-666.
Problem dotyczy żarzenia lamp 6n2p-ew. Napięcie po wyprostowaniu wynosi w moim przypadku 7,4V (pod obciążeniem).
Czy jest jakiś prosty i skuteczny sposób na obniżenie go do wartości ok. 6,5V?
Myślałem nad LM350 ale on potrzebuje wyższego napięcia wejściowego. Odwijanie zwojów z trafa również nie wchodzi w grę, gdyż EL84 dostaje 6,7V więc nie jest źle.
Atom 5w i zbyt duże napięcie żarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
-
- 3125...6249 postów
Re: Atom 5w i zbyt duże napięcie żarzenia
Witam
Wyszukiwarka zdechła?
Trzeba więc zrobić stabilizator na elementach dyskretnych.
viewtopic.php?f=25&t=28664&hilit=zasilacza+Codegen
Albo użyć scalonego LDO.
viewtopic.php?f=25&t=28307&hilit=stabilizator
Wyszukiwarka zdechła?
Trzeba więc zrobić stabilizator na elementach dyskretnych.
viewtopic.php?f=25&t=28664&hilit=zasilacza+Codegen
Albo użyć scalonego LDO.
viewtopic.php?f=25&t=28307&hilit=stabilizator
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
A co to już rezystorów w granicach 1R kupić nie można?
-
- 5...9 postów
Jest to dział dla początkujących więc darujmy sobie takie wypowiedzi.
Gdybym nie umiał korzystać z wyszukiwarek, do tej pory zadawałbym lamerskie pytania związane z budową Atoma na którymś z for.
Przyznam od razu, elektronikiem nie jestem i czasami potrzebuję łopatologicznych objaśnień a to co znalazłem w google niewiele mi mówi.
Painlust, przyznam że myślałem nad wstawieniem rezystora. Z tego co widzę w datasheet, jedna 6n2p-ew pobiera ok. 340mA co na 2 lampy wyjdzie ok. 700mA. Rezystor 1R zbiłby napięcie do jakiś 6,7V co raczej nie powinno zbytnio szkodzić lampom. Ale jaka moc tego rezystora?
Gdybym nie umiał korzystać z wyszukiwarek, do tej pory zadawałbym lamerskie pytania związane z budową Atoma na którymś z for.
Przyznam od razu, elektronikiem nie jestem i czasami potrzebuję łopatologicznych objaśnień a to co znalazłem w google niewiele mi mówi.

-
- 3125...6249 postów
Zastosowanie rezystora to najlepszy pomysł
. Mając wartość prądu i spadek napięcia na rezystorze możesz wyliczyć (przez przemnożenie) wartość traconej na nim mocy. Wybierz rezystor o mocy np. dwu- lub trzykrotnie przekraczającej moc traconą. Nie będziesz miał wówczas problemów z jego nadmiernym grzaniem.

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 250...374 postów
" Wybież "" Sorry, jestem dysortografem... 

...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 5...9 postów
Ok, rezystor wyliczony ze wzoru. Rozumiem że muszę wstawić go za prostownikiem?
Na chwilę obecną całość wygląda tak:

Wiem że brakuje ekranu na pierwszej lampie, ale po prostu zapomniałem o nim składając ostatnie zamówienie w Amptone.
Brakuje również rezystora na wyjściu ale to w swoim czasie. W moim mieście można pomarzyć o sklepie elektronicznym a kupując online nie zawsze jest w ofercie to co potrzeba.
Przydałby się również lekki porządek z kablami. No i do poprawki, a raczej zmiana miejsca dla rezystorów 2x1,5K na płytce zasilacza. Mają łącznie 13W a i tak się grzeją niemiłosiernie co nie wróży dobrze znajdującym się obok elektrolitom. W planach jeszcze pętla efektów ale wpierw chciałem poprzestać na samym wzmacniaczu.
Na chwilę obecną całość wygląda tak:

Wiem że brakuje ekranu na pierwszej lampie, ale po prostu zapomniałem o nim składając ostatnie zamówienie w Amptone.
Brakuje również rezystora na wyjściu ale to w swoim czasie. W moim mieście można pomarzyć o sklepie elektronicznym a kupując online nie zawsze jest w ofercie to co potrzeba.
Przydałby się również lekki porządek z kablami. No i do poprawki, a raczej zmiana miejsca dla rezystorów 2x1,5K na płytce zasilacza. Mają łącznie 13W a i tak się grzeją niemiłosiernie co nie wróży dobrze znajdującym się obok elektrolitom. W planach jeszcze pętla efektów ale wpierw chciałem poprzestać na samym wzmacniaczu.
-
- 9375...12499 postów
Żarzenie prowadzi się skretkami szczególnie AC.