DIORA (T-3, T-6, T-7, T-13)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
DIORA (T-3, T-6, T-7, T-13)
Panowie, powiedzcie mi jaka jest geneza tych oznaczeń zakładów Diorowskich.
Moja Aha na skali ma T-3, inna AGA miała T-13. Na potencjometrze w pionierze było T-7.
Z kolei w wiki piszą o nazwie zakładu T-6.
O co chodzi z tymi oznaczeniami, jaka jest ich geneza i co one oznaczały.
SL
Moja Aha na skali ma T-3, inna AGA miała T-13. Na potencjometrze w pionierze było T-7.
Z kolei w wiki piszą o nazwie zakładu T-6.
O co chodzi z tymi oznaczeniami, jaka jest ich geneza i co one oznaczały.
SL
- disaster
- 1250...1874 posty
Re: DIORA (T-3, T-6, T-7, T-13)
Szukajka:
viewtopic.php?f=5&t=14474&start=30
viewtopic.php?f=5&t=14474&start=30
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Dziękuję , to wiele wyjaśnia. Pytanie tylko po co wprowadzono takie oznaczenia literowe, rozumiem że na elementach było mało miejsca i było wygodnie, ale na skalach i tyłach miejsca było sporo i takie uproszczone nazwy wyglądały dziwnie anonimowo. może o to właśnie chodziło we wczesnym PRL.
SL
SL
- disaster
- 1250...1874 posty
Wszystko było wtedy tajne przez poufne, coby reakcjoniści i obce klasowo elementy mieli utrudnioną działalność dywersyjną.
Ale to taka moja robocza hipoteza tylko.
Ale to taka moja robocza hipoteza tylko.
- akordeonista
- 500...624 posty
Hipoteza robocza Kolegi jest całkowicie poprawna. Wystarczy poczytać np. książki o parowozach - nie tylko dane techniczne, numery fabryczne, wielkość produkcji były poufne - można znależć również opisy ogromnych kłopotów miłośników tych maszyn z SOK-iem (dla młodszych Kolegów - Służba Ochrony Kolei) przy fotografowaniu tych "obiektów strategicznych". Pamiętamy przecież tablice "zakaz fotografowania" na stacjach kolejowych, które można dziś kupić, choć nie tanio na wiadomym portalu aukcyjnym. Jestem również w posiadaniu planu Warszawy z 1953 roku, w którym nie ma podanej skali, za to zniekształcone są ulice, brak dworców, a w każdym razie linii PKP, na każdej stronie północ jest w innym kierunku itd. Przebieg bocznicy kolejowej do elektrociepłowni Siekierki pojawił się na planach miasta dopiero około roku 1990, mimo, że przecież nie była to linia podziemna. Stary miłośnik parowozów - i nie tylko
.

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
No nie mogłem się powstrzymać żeby "swego" nie dołożyć. Ma rację disaster takie to były czasy. Zdjęć z wydziału montażu w DIORZE nie można było robić ani wnosić aparatu fotograficznego na teren zakładu. To tylko było pozwolenie dla fotografa zakładowego.A o wielkości produkcji nie można było rozmawiać bo "wróg czuwa" a i towarzysze partyjni też.Dopiero niedawno stałem się posiadaczem danych produkcyjnych DIORY do 1985 roku a tak to było bardzo tajne.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Koledzy ( i oczywiście Koleżanki) Na bramach na bramach byłej Huty Lenina, czyli teraz AM o/Kraków nadal wiszą tabliczki zakaz fotografowania...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Nie ma co się ekscytować - na Tesco też wiszą takie tabliczkizagore1 pisze:Koledzy ( i oczywiście Koleżanki) Na bramach byłej Huty Lenina, czyli teraz AM o/Kraków nadal wiszą tabliczki zakaz fotografowania...

- jacekk
- 1250...1874 posty
Niech ktoś spróbuje robić tam zdjęcia nawet telefonem... Kolega 3 godziny przesiedział tłumacząc się, plus obowiązkowe wykasowanie tych zdjęć. Ja w tym czasie prawie rozebrałem na części pierwsze skuter elektryczny, ale tym się nikt nie zainteresował 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
akordeonista pisze:[...] Jestem również w posiadaniu planu Warszawy z 1953 roku, w którym nie ma podanej skali, za to zniekształcone są ulice, brak dworców, a w każdym razie linii PKP, na każdej stronie północ jest w innym kierunku itd. Przebieg bocznicy kolejowej do elektrociepłowni Siekierki pojawił się na planach miasta dopiero około roku 1990, mimo, że przecież nie była to linia podziemna.
I wbrew pozorom miało to jakiś sens. Nawet dzisiaj, a zwłaszcza kilkadziesiąt lat temu kolej jest niezastąpiona do szybkiego i sprawnego przerzucenia dużej ilości wojska z zaopatrzeniem, więc jak najbardziej były to obiekty strategiczne.
Dziś w dobie satelitów i wysokorozdzielczych zdjęć z powietrza fałszowanie map nie ma racji bytu, ale np. przed lądowaniem w Normandii Alianci mieli poważne problemy z tego rodzaju informacjami, BBC prosiło o nadsyłanie do dowództwa pocztówek i zdjęć z wakacji z wybrzeży Francji. Wtedy były jednak trochę inne czasy.
Panie Tomaszu jest Pan bardzo "oszczędny" z tym "trochę"tszczesn pisze:......... Wtedy były jednak trochę inne czasy.
Dziś , powiem to b.oględnie, ktoś , gdzieś... ,korzystając z jakiejś sieci,powie, użyje
słowo/określenie z pewnego określonego zbioru.Fakt ten ,spowoduje , co najmniej w trzech krajach naszej planety , uruchomienie systemów rejestracji tej narracji lub rozmowy.Takie czasy.
- disaster
- 1250...1874 posty
Prezydent jest bombowy, ma takie wystrzałowe przemówienia. Ciekawe czy premier zainteresuje się dopłatami do nawozów, szczególnie do azotanu potasu. Jedna noga mego łóżka jest krótsza o 9mm. Zima ma być sroga, kupię sobie kominiarkę. W czasie gry w tenisa ważny jest zamach xDanka pisze:Panie Tomaszu jest Pan bardzo "oszczędny" z tym "trochę"tszczesn pisze:......... Wtedy były jednak trochę inne czasy.
Dziś , powiem to b.oględnie, ktoś , gdzieś... ,korzystając z jakiejś sieci,powie, użyje
słowo/określenie z pewnego określonego zbioru.Fakt ten ,spowoduje , co najmniej w trzech krajach naszej planety , uruchomienie systemów rejestracji tej narracji lub rozmowy.Takie czasy.

Dokładam kamyczek.W roku 1967 (daaawno temu) odbywalem praktyki studenckie w łodzkiej Fonice.Sporo mnie nauczyły jak zycie wygląda naprawde.Nie pamietam juz jakie T przydzielono (T 11?)zakładom ale miały jak prawie każdy zresztą zakład produkcję specjalną czyli wojskową.Zwisalo mi jakie bomby tam robia A czy H ale razu pewnengo na mechanicznym pojwiły się odlewane fronty do wygrawerowania pantografem napisów.I wyszło szydło z wora.No i jak mawiaja ch.... strzelił bombki!
Zainteresowanym mogę szepnąć na ucho bo sie obawiam że nadal posadzą do pierdla.
Poza tym około 90 % scisle tajnych informacji zwyczjnie wyciewka do prasy i wytrawny szpion uwaznie czyta gazety i śledzi materiały z TV.Nie da sie wszystkiego utajnić.Zawsze coś wycieknie.
Co do kontroli netu czy rozmów telefonicznych to uważam że potrzebna a nawet konieczna.Terroryzm skutecznie wykorzystał nowe narzędzia .Pracowałem w przemyśle transportu lotniczego i to co sie stało po 11 wrzesnia to jest horror.Przyjemnoć choc niezbyt wielka latania pasażęrskimi zamieniła sie w koszmar.
Obecnie problemem b.poważnym stały sie drony tanie i ogólnie dostepne a wyjatkowo niebezpieczne w zastosowaniach przestepczych.Nie wspominam szerzej o technologi druku 3 D.To nowe wyzwania jak sie obronic przed turbanowymi popaprańcami.Oraz wlasnymi.
Pozdrawiam Tomasz
PS Gdy pracowalem w Szwecji w Svenska Radio Akiebolaget(baardzo zasluzona firma robiaca swietne radioodbiorniki) tez mieli produkcje spec .Robili glowice samponaprowadzające do pocisków rakietowych.Na pozór nie widziało się zadnej kontroli i wsio było prawie jawne.Na srodku hali był kontener gdzie montowano gotowe glowice do korpusu i to było tajne .Potem przyjeżdżała Scania lub Volvo TIR i ladunek odjeżdżał ale bez eskorty!Nieco naiwni byli.Kudy im do Sowietów.
Zainteresowanym mogę szepnąć na ucho bo sie obawiam że nadal posadzą do pierdla.
Poza tym około 90 % scisle tajnych informacji zwyczjnie wyciewka do prasy i wytrawny szpion uwaznie czyta gazety i śledzi materiały z TV.Nie da sie wszystkiego utajnić.Zawsze coś wycieknie.
Co do kontroli netu czy rozmów telefonicznych to uważam że potrzebna a nawet konieczna.Terroryzm skutecznie wykorzystał nowe narzędzia .Pracowałem w przemyśle transportu lotniczego i to co sie stało po 11 wrzesnia to jest horror.Przyjemnoć choc niezbyt wielka latania pasażęrskimi zamieniła sie w koszmar.
Obecnie problemem b.poważnym stały sie drony tanie i ogólnie dostepne a wyjatkowo niebezpieczne w zastosowaniach przestepczych.Nie wspominam szerzej o technologi druku 3 D.To nowe wyzwania jak sie obronic przed turbanowymi popaprańcami.Oraz wlasnymi.
Pozdrawiam Tomasz
PS Gdy pracowalem w Szwecji w Svenska Radio Akiebolaget(baardzo zasluzona firma robiaca swietne radioodbiorniki) tez mieli produkcje spec .Robili glowice samponaprowadzające do pocisków rakietowych.Na pozór nie widziało się zadnej kontroli i wsio było prawie jawne.Na srodku hali był kontener gdzie montowano gotowe glowice do korpusu i to było tajne .Potem przyjeżdżała Scania lub Volvo TIR i ladunek odjeżdżał ale bez eskorty!Nieco naiwni byli.Kudy im do Sowietów.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Bo jednak trochę. Nie był to zupełnie inny świat, ale inna skala dostępu do informacji, przez co prościej było pewne rzeczy ukryć bądź zamaskować.anka pisze:Panie Tomaszu jest Pan bardzo "oszczędny" z tym "trochę"tszczesn pisze:......... Wtedy były jednak trochę inne czasy.
I w sumie dobrze. Ktoś jednak powinien o bezpieczeństwo dbać, do tego potrzeba m.in. monitorować sytuację. Gorzej jak pod pretekstem dbania o bezpieczeństwo zaczynają się pojawiać zakazy. Niech sobie służby odpowiednie monitorują co kto mówi, ale niech nie zabraniają mówienia. Niech sprawdzają kto i po co kupuje 100% perhydrol, ale niech nie zabraniają jego zakupu.anka pisze:Dziś , powiem to b.oględnie, ktoś , gdzieś... ,korzystając z jakiejś sieci,powie, użyje
- juju
- 100...124 posty
Daj znać, która z ekip "kominiarzy" była u Ciebie najszybciejPrezydent jest bombowy, ma takie wystrzałowe przemówienia. Ciekawe czy premier zainteresuje się dopłatami do nawozów, szczególnie do azotanu potasu. Jedna noga mego łóżka jest krótsza o 9mm. Zima ma być sroga, kupię sobie kominiarkę. W czasie gry w tenisa ważny jest zamach xD