Przeszedl mi niedawno kolo nosa miernik mocy HP436A LINKA. Udalo mi sie wychaczyc natomiast miernik znieksztalcen HP332A!!!
Pytanie natomiast ws. HP436A. Specyfikacje, ktore znalazlem, podaja, ze to miernik mocy dla czestotliwosci radiowych. Mozna czegos takiego uzywac do pomiarow wzmacniaczy audio? Jesli nie -- moga koledzy polecic jakis miernik mocy, dostepny za granica, ktory potrafi?
Z gory dziekuje,
-Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Wow, niezly kombajn Niestety, cena troche zaporowa... Wyglada na to, ze pozostane przy starej metodzie. Chociaz ten miernik znieksztalcen udalo mi sie tanio kupic.
@Einherjer Tak robie teraz Myslalem o doposazeniu swojego warsztatu. Inny pomysl mi chodzi po glowie ale na razie siedze cicho
Dzieki za odzew, Panowie!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
Też kiedyś zastanawiałem się nad kupnem miernika mocy. Tyle, że zastanowiłem się co bym na tym zyskał i doszedłem do wniosku że niewiele. Miernik mocy zawiera w sobie sztuczne obciążenia o różnych rezystancjach to jego zaleta. Z drugiej strony nie potrzebujesz raczej zbyt wielu wariantów sztucznych obciążeń, a nawet jeśli to worek rezystorów 8.2Om 10W załatwia sprawę. Porządnym miernikiem mocy zmierzysz też moc w przypadku, gdy sygnał nie jest sinusoidą, ale na wyjście wzmacniacza i tak podpinam albo oscyloskop cyfrowy, albo miernik TrueRMS, więc to też nie problem. No chyba, że masz problem z dzieleniem, to wtedy gorzej
Sztuczne obciazenie juz mam -- wlasnie to bede przerabial. Chodzi mi po glowie 'kombajn' na Atmega8 (mam kilka w obudowie TQFP32). Mysle go zaprzac do wielopunktowego miernika napiec/pradow AC/DC oraz mocy. Wielopunktowy pomiar bedzie podobny do tego, ktory proponowal Traxman/Tomek Gumny swego czasu. Z tym, ze TrueRMS obliczany w procesorze. No i do tego mysle dolozyc pomiar mocy dla obciazen 2/4/6/8/10/16 omow. Rozrysowuje na razie w glowie taki kombajn LCD20x4 juz kupilem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
Haha na cos takiego to raczej sie nie porwe Ale dzieki za znalezisko -- mozna bedzie podpatrzyc pare rzeczy Zobacze, co wyjdzie w praniu.
Pozdr,
-Tomek Drabas