Na schemacie widać schemat starodawnego generatorka na tranzystorze germanowym, przeznaczonego do "przegwizdywania" odb. radiowych, wzmacniaczy itp. urządzeń sygnałem podstawowym i licznymi harmonicznymi.
Czy istnieją jakieś gotowe, łatwe do kupienia, bądź wyciągnięcia z elektrośmieci cewki które zadziałałyby w takim generatorze?
Cewka w "przegwizdywałce"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Cewka w "przegwizdywałce"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 3125...6249 postów
Re: Cewka w "przegwizdywałce"
Witam
Taką cewkę można nawinąć na małym rdzeniu ferrytowym, łatwym do znalezienia na elektrośmieciach.
Można zrobić generator bez cewki. http://elportal.pl/pdf/k04/05_01a.pdf
Taką cewkę można nawinąć na małym rdzeniu ferrytowym, łatwym do znalezienia na elektrośmieciach.
Można zrobić generator bez cewki. http://elportal.pl/pdf/k04/05_01a.pdf
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Wiem, posługuję się nawet podobnym niesymetrycznym multiwibratorem, ale chciałem zrobić coś retro. Niestety, nie lubię nawijać. 

_
-
- 100...124 posty
W "Radio" 10/73 opisano podobny układ. Zastosowano typowe filtry p.cz odbiornika tranzystorowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
To trochę coś innego. W "moim" układzie cewka jest elementem generatora wytwarzającego drgania m.cz i harmoniczne. W tym z "Radio" do wytworzenia drgań m.cz cewka w ogóle nie jest potrzebna. To niesymetryczny multiwibrator podobny do tego z "Elektroniki dla wszystkich" załączonego wcześniej, tylko uzupełniony właśnie o tą cewkę p.cz.
_