Głośniki

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

ATM
500...624 posty
500...624 posty

Głośniki

Post autor: ATM »

Czy nie sądzicie ze powinniśmy zastanowić się nad stworzeniem nowego działu ? Myslę o dziale " Głosniki" Wiem że temat nie lampowy , a jednak zasadniczo związany z naszym hobby. Po wykonaniu wzmacniacza , powstaje pytanie - na czym grać? Ja własnie stoję przed tym problemem.
Może mamy tu kolegów znających się na rzeczy? Oczywiście , bez znamion audiofili :-) W sklepach wielki wybór , ale i ceny dość różne.
Myślę ,że jest to dział który stanowić może ukoronowanie pracy każdego konstruktora wzmacniaczy . Wszak inaczej nic nie da się usłyszeć , nawet z najlepszego wzmacniacza. Proszę więc o wypowiedzi na ten temat , tak za , jak i przeciw.
Alek

Post autor: Alek »

Widzę, że Jasiu pośrednio dła odpowiedź w wątku "FAQ". Ja się osobiście odnośnie utworzenia takiego działu nie wypowiem, poczekajmy, co powie nasz aktyw i kolektyw :)
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Muszę przeczytac te FAQ'i , ja tez licze na odpowiedzi ale w odwrotnej kolejnosci :-) najpierw na kolektyw , potem na aktyw. Pozdrawiam .
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Zaznaczam , że nie chodzi mi tu o tzw. dobór głośników, temat dość czesto poruszany.Myslę o budowie zespołów głosnikowych , kolumn różnego rodzaju , , strojeniu obudów typu bas - refleks , pomiarach impedancji zesp. głośnikowych , , konstrukcji zwrotnic głośnikowych , użyciu komputera do tych pomiarów ( program speaker Workshop), projektowaniu obudów głośnikowych różnego typu , informacjach o parametrach dostępnych głośników i wiele innych tematów.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Widzę że brak zainteresowania , wszyscy mają głiośniki , nikt nie chce robic nowych. Co najwyżej kupić . A wiecie co traficie w sklepie? Może was nabierają? Może lepiej umieć samemu zmierzyć, wiedzieć , umieć , rozumieć?
Alek

Post autor: Alek »

Tubeaudio napisał:Witam!

Ja jestem ze swej strony niezwykle zainteresowany tą tematyka, gdyż uważam zestaw głośnikowy za najważniejszy element toru audio. Idąc za myślą "ATM", sądzę, że w dziedzinie kolumn głośnikowych istnieje zjawisko >= "psychofiliii", co w aspekcie samych wzmacniaczy.
Liczę na przejrzyste, merytoryczne wątki. Warto by także rozpropagować ideę kącika "Zrób to sam" (DIY - choć wolę po polsku...). Rodzaje obudów, zwrotnic, cewek, głośników i wszystkiego co istotne w tej materii.

pozdrawiam

Leszek

Nie miałem możliwości inaczej tego załatwić- nie mam możliwości przenoszenia pojedynczych postów-moderator Alek