przystawka do tv zamieniająca go w oscyloskop
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
przystawka do tv zamieniająca go w oscyloskop
To chyba układ z nowoczesnych zabawek?
W każdym ten artykuł pochodzi z radioamatora 4/1973r
W każdym ten artykuł pochodzi z radioamatora 4/1973r
- Załączniki
-
- przys osc2.jpg (242.72 KiB) Przejrzano 682 razy
-
- przys osc3.jpg (180.62 KiB) Przejrzano 684 razy
-
- przys osc1.jpg (177.57 KiB) Przejrzano 725 razy
-
- prz osc.jpg (209.08 KiB) Przejrzano 791 razy
Witam,
Może komuś się przyda ta infomacja.
Podobny,układ elektroniczny nie pasujący do tego forum bo na kostkach UCY74xx i tranzystorach
by zamieszczony w MT z pierwszej połowy lat 80 .
Posiadał dwa wejścia i pracował stabilnie. Dodatkowo w drugiej części
był opis przystawki wyświetlającej na ekranie TV cztery cyfry, podane na
wejścia w kodzie BCD poziomy TTL.
Pozdrawiam Skorek.
Może komuś się przyda ta infomacja.
Podobny,układ elektroniczny nie pasujący do tego forum bo na kostkach UCY74xx i tranzystorach
by zamieszczony w MT z pierwszej połowy lat 80 .
Posiadał dwa wejścia i pracował stabilnie. Dodatkowo w drugiej części
był opis przystawki wyświetlającej na ekranie TV cztery cyfry, podane na
wejścia w kodzie BCD poziomy TTL.
Pozdrawiam Skorek.
Tak przy okazji dodam swoje zdanie na temat oscyloskopów. Osatnio mam okazje używać oscyloskopów LCD firmy tektronix. Sprzęt jest niby fajny i taki malutki, ale jeśli chodzi o pomiary to jest delikatnie mówiąc do du**. Wyświetlacz reaguje na podany sygnał dopiero po chwili, ma co prawda wiele zalet, ale uważam że zwykłe oscyloskopy na lampie są o 10 razy lepsze pod względem pomiarów. Mimo ze nie mają bajerów typu stopowanie obrazu itp.
pozdrawiam
pozdrawiam
Te przystawki, robiące oscyloskop z telewizora miały wąskie pasmo. Nie dawało się tam przełączać podstawy czasu. Poza tym synchronizacja była tylko dla n*50Hz.
Pod tym wzgledem ten oscyloskopik, którego fotki pokazałem w innym wątku to istny cud techniki
Próbowałem jakieś 12 lat temu składać tą z "MT" (najprostszą), ale i tak mi coś nie wyszło:(.
Pod tym wzgledem ten oscyloskopik, którego fotki pokazałem w innym wątku to istny cud techniki

Próbowałem jakieś 12 lat temu składać tą z "MT" (najprostszą), ale i tak mi coś nie wyszło:(.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli to jest pzystawka zamieniająca TV w oscyloskop (a nie oscyloskop na kineskopie) rusyjąca przeieg w pionie to maksymalne co się da obejrzeć to ćwierć[1] częstotliwości linii (15'625Hz) - na jednej linii masz 'górkę', na następnej 'dołek', potem znów 'górkę' itd. I co gorsza nie możesz zasynchornizowac przebiegu - bo początek rysowania to początek każdego półobrazu, a ten jest na sztywno wyzwalany co 20msATM pisze:Też w czasach mlodości i braku dostepu do prawdziwych oscyloskopów chciałem zrobić ten układ. Tyle ze kineskop w odróznieniu od lampy oscyloskopowej , ma dosć dlugi czas poświaty. Jaka max. częstotliwość da sie wyswietlić?
[1] Zgadnie ktoś dlaczego ćwierć a nie pół? :)
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zgadza się :) Po prostu najpier jest kreślona linia pierwsza ('dołek'), potem trzecia ('górka'), potem piąta ('dołek') itd. Dopiero po wykreśleniu wszystkich nieparzystych są kreślone linie druga, czwarta, szósta itd.Alek pisze:wybieranie w telewizji jest międzyliniowe i sądzę, ze to właśnie jest przyczyną. Ale to tylko taka moja supozycja.
Tak sobie wczoraj gawędziliśmy z Romkiem i doszliśmy do wniosku, że tak naprawdę na telewizorze moze być wyświetlony dowolny przebieg, o ile TV będzie służył jedynie za wyświetlacz, zaś przystawka będzie próbkował, zapamiętywała i cuda wyprawiała
. Powiedzmy sobie szczerze- wolałbym wtedy składać oscyloskop z lampą oscyloskopową, bo chyba by taniej wyszło. I o wiele prościej.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
No i własnie odkryłeś oscyloskop cyfrowy ;)Alek pisze:Tak sobie wczoraj gawędziliśmy z Romkiem i doszliśmy do wniosku, że tak naprawdę na telewizorze moze być wyświetlony dowolny przebieg, o ile TV będzie służył jedynie za wyświetlacz, zaś przystawka będzie próbkował, zapamiętywała i cuda wyprawiała :wink: .
A gdzie znajdziesz oscyoloskop z lampa 25"? :)Alek pisze:Powiedzmy sobie szczerze- wolałbym wtedy składać oscyloskop z lampą oscyloskopową, bo chyba by taniej wyszło. I o wiele prościej.
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
mówisz i masz z RiK 4/72. Kiedyś chyba podejmowałem próbę zrobienia czegoś takiego, bo widzę na schemacie swoja rękę
. O ile pamiętam nie za bardzo chciało mi to chodzić 

- Załączniki
-
- osct3.jpg (138.79 KiB) Przejrzano 635 razy
-
- osct2.jpg (198.12 KiB) Przejrzano 658 razy
-
- osct1.jpg (93.25 KiB) Przejrzano 655 razy