przystawka do tv zamieniająca go w oscyloskop

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

przystawka do tv zamieniająca go w oscyloskop

Post autor: Alek »

To chyba układ z nowoczesnych zabawek?
W każdym ten artykuł pochodzi z radioamatora 4/1973r
Załączniki
przys osc2.jpg
przys osc2.jpg (242.72 KiB) Przejrzano 682 razy
przys osc3.jpg
przys osc3.jpg (180.62 KiB) Przejrzano 684 razy
przys osc1.jpg
przys osc1.jpg (177.57 KiB) Przejrzano 725 razy
prz osc.jpg
prz osc.jpg (209.08 KiB) Przejrzano 791 razy
skorek
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: skorek »

Witam,

Może komuś się przyda ta infomacja.

Podobny,układ elektroniczny nie pasujący do tego forum bo na kostkach UCY74xx i tranzystorach
by zamieszczony w MT z pierwszej połowy lat 80 .
Posiadał dwa wejścia i pracował stabilnie. Dodatkowo w drugiej części
był opis przystawki wyświetlającej na ekranie TV cztery cyfry, podane na
wejścia w kodzie BCD poziomy TTL.

Pozdrawiam Skorek.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Też w czasach mlodości i braku dostepu do prawdziwych oscyloskopów chciałem zrobić ten układ. Tyle ze kineskop w odróznieniu od lampy oscyloskopowej , ma dosć dlugi czas poświaty. Jaka max. częstotliwość da sie wyswietlić?
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Tak przy okazji dodam swoje zdanie na temat oscyloskopów. Osatnio mam okazje używać oscyloskopów LCD firmy tektronix. Sprzęt jest niby fajny i taki malutki, ale jeśli chodzi o pomiary to jest delikatnie mówiąc do du**. Wyświetlacz reaguje na podany sygnał dopiero po chwili, ma co prawda wiele zalet, ale uważam że zwykłe oscyloskopy na lampie są o 10 razy lepsze pod względem pomiarów. Mimo ze nie mają bajerów typu stopowanie obrazu itp.

pozdrawiam
Alek

Te przystawki, robiące oscyloskop z telewizora miały wąskie pasmo. Nie dawało się tam przełączać podstawy czasu. Poza tym synchronizacja była tylko dla n*50Hz.
Pod tym wzgledem ten oscyloskopik, którego fotki pokazałem w innym wątku to istny cud techniki :lol:

Próbowałem jakieś 12 lat temu składać tą z "MT" (najprostszą), ale i tak mi coś nie wyszło:(.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

ATM pisze:Też w czasach mlodości i braku dostepu do prawdziwych oscyloskopów chciałem zrobić ten układ. Tyle ze kineskop w odróznieniu od lampy oscyloskopowej , ma dosć dlugi czas poświaty. Jaka max. częstotliwość da sie wyswietlić?
Jeżeli to jest pzystawka zamieniająca TV w oscyloskop (a nie oscyloskop na kineskopie) rusyjąca przeieg w pionie to maksymalne co się da obejrzeć to ćwierć[1] częstotliwości linii (15'625Hz) - na jednej linii masz 'górkę', na następnej 'dołek', potem znów 'górkę' itd. I co gorsza nie możesz zasynchornizowac przebiegu - bo początek rysowania to początek każdego półobrazu, a ten jest na sztywno wyzwalany co 20ms

[1] Zgadnie ktoś dlaczego ćwierć a nie pół? :)
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Nie zgadnę , ale może Tomku napiszesz? Wniosek taki , raczej z tym telewizorem dajmy sobie spokoj?
Alek

wybieranie w telewizji jest międzyliniowe i sądzę, ze to właśnie jest przyczyną. Ale to tylko taka moja supozycja.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 15:38 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Alek pisze:wybieranie w telewizji jest międzyliniowe i sądzę, ze to właśnie jest przyczyną. Ale to tylko taka moja supozycja.
Zgadza się :) Po prostu najpier jest kreślona linia pierwsza ('dołek'), potem trzecia ('górka'), potem piąta ('dołek') itd. Dopiero po wykreśleniu wszystkich nieparzystych są kreślone linie druga, czwarta, szósta itd.
Alek

Tak sobie wczoraj gawędziliśmy z Romkiem i doszliśmy do wniosku, że tak naprawdę na telewizorze moze być wyświetlony dowolny przebieg, o ile TV będzie służył jedynie za wyświetlacz, zaś przystawka będzie próbkował, zapamiętywała i cuda wyprawiała :wink: . Powiedzmy sobie szczerze- wolałbym wtedy składać oscyloskop z lampą oscyloskopową, bo chyba by taniej wyszło. I o wiele prościej.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Alek pisze:Tak sobie wczoraj gawędziliśmy z Romkiem i doszliśmy do wniosku, że tak naprawdę na telewizorze moze być wyświetlony dowolny przebieg, o ile TV będzie służył jedynie za wyświetlacz, zaś przystawka będzie próbkował, zapamiętywała i cuda wyprawiała :wink: .
No i własnie odkryłeś oscyloskop cyfrowy ;)
Alek pisze:Powiedzmy sobie szczerze- wolałbym wtedy składać oscyloskop z lampą oscyloskopową, bo chyba by taniej wyszło. I o wiele prościej.
A gdzie znajdziesz oscyoloskop z lampa 25"? :)
Alek

To ja mam lepszy pomysł: przystawka do rzutnika :P
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Ja bym poprosił ten schemat na 3 tranzystorach- przydałoby się coś do audio:)
dzięki z góry
Dawid
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Alek

mówisz i masz z RiK 4/72. Kiedyś chyba podejmowałem próbę zrobienia czegoś takiego, bo widzę na schemacie swoja rękę 8) . O ile pamiętam nie za bardzo chciało mi to chodzić :?
Załączniki
osct3.jpg
osct3.jpg (138.79 KiB) Przejrzano 635 razy
osct2.jpg
osct2.jpg (198.12 KiB) Przejrzano 658 razy
osct1.jpg
osct1.jpg (93.25 KiB) Przejrzano 655 razy
ODPOWIEDZ