Tkaniny staro radiowe

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tkaniny staro radiowe

Post autor: jacekk »

Może trafił ktoś z Was miejsce gdzie można kupić coś takiego? Albo jakieś aukcje? Albo chociaż jak te tkaniny właściwie się nazywają. bo ten splot (na przykład Pionier, do niego tkaniny szukam) ma jakąś nazwę. Niestety w temacie tkanin i ich nazw jestem zupełnie "noga"
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Tkaniny staro radiowe

Post autor: disaster »

Ogólnie rzecz biorąc są to tkaniny żakardowe.
Ostatnia Łódzka fabryka produkująca takie tkaniny upadła 10 lat temu.
Takie tkaniny na pewno nie są produkowane też w Bangladeszu (moja koleżanka bywa tam z ramienia firmy odzieżowej).
Czasami podobne, aczkolwiek zdecydowanie grubsze można dorwać do tapicerowania.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tapicerki już pod tym względem oglądałem, ale ta tkanina jest wręcz pancerna w porównaniu z tą radiową :(

Coś czuję że trzeba będzie zrobić samemu krosno i utkać :wink:
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

jacekk pisze:Coś czuję że trzeba będzie zrobić samemu krosno i utkać
Ty wiesz że to niegłupie? Były kiedyś takie małe krosna dla dziewczynek, groszowa sprawa. Kiedyś zbliżone płótno udało mi się pozyskać z jakiejś wersalki, było nawet dosyć cienkie.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

TELEWIZOREK52 pisze:
jacekk pisze:Coś czuję że trzeba będzie zrobić samemu krosno i utkać
Ty wiesz że to niegłupie? Były kiedyś takie małe krosna dla dziewczynek, groszowa sprawa. Kiedyś zbliżone płótno udało mi się pozyskać z jakiejś wersalki, było nawet dosyć cienkie.
Wniosek z tego, że wersalka musiała być intensywnie "eksploatowana"
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Trafiają się niekiedy ciekawe szmatki takie jak stare zasłony , obrusy itp. w sklepach ze starymi ciuchami .
W jednym z moich odbiorników radiowych jest zastosowany stary jasiek trafiony za 1 zł na miejscowym bazarze.
Pozdrawiam ed_net.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: tarasw »

Witam,

Namawiam szwagierkę do uruchomienia lokalnej produkcji.
Wzorem pewnej holenderki. Ceny są powalające.

Ale od zamysłu do przemysłu droga jest daleka.

Pozdrawiam,

Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Cena ręcznej roboty w porównaniu do maszynowej zawsze będzie kilkukrotnie wyższa. Problem jest niestety w przyzwyczajeniach - przyzwyczailiśmy się już do taniej chińszczyzny za 5zł i ciężko nam wydać te kilkadziesiąt-kilkaset zł za ręczną robotę (a i pensje w Polsce jak wiadomo niezbyt wygórowane są)
W przypadku tkanin staroradiowych trzeba by znaleźć osobę, która już tka jakieś tkaniny (niektóre kobiety miewają takie hobby, czasami związane jest to z produkcjami artystycznymi, itp....) i namówić ją na próbkę tkaniny radiowej (przynajmniej odpada wtedy konieczność organizacji stanowiska - krosen, materiałów, umiejętności, itp...).
W przypadku gdyby jednak nie znalazło się zbyt wielu chętnych (bo cena będzie wysoka), nie ma problemu, że zainwestowało się w budowę stanowiska do tkania, itd..., bo takowe już do innych, artystycznych celów wcześniej było ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

ed_net pisze:Witam !
Trafiają się niekiedy ciekawe szmatki takie jak stare zasłony , obrusy itp. w sklepach ze starymi ciuchami .
W jednym z moich odbiorników radiowych jest zastosowany stary jasiek trafiony za 1 zł na miejscowym bazarze.
Pozdrawiam ed_net.
I nie tylko w takich miejscach. Ostatnio szwagierka miała na sobie apaszkę, szalik czy co to było, z materiału który niechybnie wraz z końcem sezonu powędruje na maskownicę głośnika w Crosleyu.
Gęstość tkania, wzór i kolor idealne. Tak więc obserwujcie w co się kobiety ubierają, nożyczki w dłoń i... ciach :lol: .
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

staku pisze:Tak więc obserwujcie w co się kobiety ubierają, nożyczki w dłoń i... ciach .
Miał bym obawy czy te nożyczki nie utknęły by gdzieś pod żebrem czy w plecach osoby ciachającej. Wszak Kobiety to trochę inny gatunek :roll: :wink:

Cały problem to właśnie te tkaniny mniej typowe, na przykład jak w naszych niektórych powojennych odbiornikach gdzie te tkaniny były wybitnie 3D. Te bardziej jednorodne, płaskie są mniejszym problemem. Po ciuchach z odzysku chodzę kiedy nadarzy się tylko okazja, ale nic zbliżonego nie znalazłem jak do tej pory.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Wyprodukowanie takie materiału to nie jest problem.
Kiedyś rozmawiałem z facetem dla którego jakiś projekt informatyczny robiliśmy, a który ma maszyny tkackie na których jakieś tapicerki tworzy.
Przygotowanie maszyny, oprogramowanie jej i takie tam, to kilka tysięcy złotych. Jak masz do wyprodukowania 10 kilometrów materiału, to się ta kwota rozmywa, ale dla 10 metrów jest to zwyczajnie nie opłacalne.
A i nici też swoje kosztują.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jedrzeej »

Ostatni słyszałem, że w Łodzi można taki materiał zamówić i w fabryce zrobią Ci na zamówienie ale 2m kosztują 800 zł bo trzeba całą linię produkcyjną przestawić czy coś tam takiego.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Drodzy Koledzy.Szukać w szmateksach i u tapicerów a mieć oczy szeroko otwarte.Żakardy zawsze były dość drogie a wyszły z mody i tyle. Teraz jak pisano tylko w Bangladeszu.
Produkcja zupelnie nieopłacalna dla wąskiego rynku.Pomyślcie jaki ból glowy ma obecnie scenograf.
Pozdrawiam T
Awatar użytkownika
AndruAB
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: AndruAB »

Witam Kolegów zainteresowanych tkaninami.

Mogę tylko dorzucić z własnego doświadczenia że do renowacji swoich radyjek używam właśnie tkanin obiciowych,
nowych obecnie produkowanych.Zakupionych na aukcjach w Allegro.Nie są wierną kopią starych tkanin ale moim zdaniem pasują . Są one dużo grubsze ale to w niczym nie przeszkadza.Przynajmniej dłużej przetrwają.Dla przykładu wrzucam dwie fotki radyjek po renowacji w nowych szatkach.Pozdrawiam.
Załączniki
Aga Baltic 1733 z 1954r.
Aga Baltic 1733 z 1954r.
Rapsodia lata 60-te
Rapsodia lata 60-te
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Omówiłem przy okazji świątecznych uroczystości sprawę wyprodukowania materiału na maskownicę głośnikową w domowych warunkach. Bliska mi osoba bawi się od wielu lat w tkanie artystycznych gobelinów na ścianę . Wykonuje to w domu ,łącznie z przygotowaniem odpowiednich nici , farbowaniem wełny itp. Niestety splot takowego gobelinu jest dużo ,dużo grubszy niż wymagany przez nas w tkaninie do osłony głośników. I w naszych domowych warunkach nie da się zrobić tak cienkiego i równocześnie dokładnego materiału używając czy to specjalistycznej ramy , czy też domowego krosna. Bliska mi osoba jest już trochę starsza i oceniła taki rodzaj produkcji jako niezwykle trudny i upierdliwy.
Być może potrafią to zrobić dwunastoletnie chinki czy bangladeszki używając trochę innych urządzeń.
Tak więc wykonanie tkaniny w domowych warunkach jak dla mnie przestało być tematem godnym rozpatrywania.
A tak z moich wspomnień to w latach siedemdziesiątych przy produkcji kalkulatora ,młode dziewczyny "szyły ręcznie pamięć" z rdzeni ferrytowych toroidalnych o średnicy zewnętrznej 0,6 mm , przeciągając w każdym rdzeniu 4 druty.
I było to możliwe.
Pozdrawiam ed_net.
ODPOWIEDZ