Uruchomiłem właśnie TURANDOTA, musiałe wymienić trzy kondensatory w stopniu końcowym, mostek selenowy, elektrolity anodowe i pierwszą lampę ECH81.
Teraz ładnie radio ożyło ale nadal oczko EM80 mimo iż świeci, wystawia tylko wąski pasek, który nie reaguje na stacje.
Pomierzyłem napięcia i co ciekawe na nóżce 7 (ta dodatkowa anoda) jest tylko 5V a powinno być 40V. Rezystor jest OK, na anodzie (noga 9) też jest ok (230V).
Jak zaczołem mierzyć czy nie ma gdzieś zwarcia to się okazało że zwarte są nogi 3 i 6 (mogą być bo to teoretycznie ekran) ale i noga 9 też jest z nimi zwarta a to już chyba nie jest normalne. Co ciekawe noga 7 nie jest zwarta do niczego.
Sprawdzcie proszę czy w waszych EM80 też tak jest, u mnie noga 3 i 6 wisi w powietrzu więc teoretycznie nie powinno to przeszkadzać ale ....
Pozdrawiam
SL
Oczko EM80 - nie reaguje.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- 1250...1874 posty
Re: Oczko EM80 - nie reaguje.
ludowicz pisze:co ciekawe na nóżce 7 (ta dodatkowa anoda) jest tylko 5V
Czyli w końcu jak jest?ludowicz pisze: Co ciekawe noga 7 nie jest zwarta do niczego.

A sprawdził:
- reakcję na napięcie przełożone na siatkę (-12 - -15V - powinny sie listki rozchylić na maksa)
- kondesator w bwodzie sterownia oczka łączący siatkę z masa a zazwyczaj on jest papierowy.....
- reakcję na napięcie przełożone na siatkę (-12 - -15V - powinny sie listki rozchylić na maksa)
- kondesator w bwodzie sterownia oczka łączący siatkę z masa a zazwyczaj on jest papierowy.....
-
- 1250...1874 posty
Przede wszystkim sprawdź kondensator w obwodzie oczka.
Jak ma zwarcie czy duży upływ to nie ma siły, żeby reagowało.
Jak ma zwarcie czy duży upływ to nie ma siły, żeby reagowało.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 375...499 postów
kondensator wymieniłem, nadal nic, zapiołem się na S1 oczka i tam jest 0V bez względu na dostrojenie do stacji, odlutowałem kabelek od S1 i teraz na tym kabelku mam od -0,5V do -2V jak nastroję się na PR1.
SL
SL
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zmierz napięcie na diodach demodulatora AM i ARW. Być może odbiornik jest rozstrojony lub rezystory są uszkodzone. Sprawdź jeszcze lampę EBF89.
Zmierz napięcie na diodach demodulatora AM i ARW. Być może odbiornik jest rozstrojony lub rezystory są uszkodzone. Sprawdź jeszcze lampę EBF89.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 375...499 postów
Przyłożenie miernika do anody detekcyjnej (pin 8 ) powoduje zanik odbieranej stacji, napięcie około -0,5V
Przyłożenie miernika do anody ARW (pin 7 ) powoduje wzrost szumu na odbieranej stacji i napięcie około -1V.
Może i radio jest rozstrojone ale nie zmienia to faktu że delikatnie oczko powinno reagować a po podłaczeniu kabelka do S1 oczka następuje wyzerowanie napięcia ujemnego, tak jak by na siatce była upływność, co ciekawe wracam do wątku napięcia na pinie 7 oczka, tam wg schematu powinno być 40V a jest 4V, po wyjęciu oczka z podstawki na pinie 7 jest 230V, czyli płynie przez ten pin spory prąd skoro mamy taki spadek napięcia.
Szkoda że nie mam innego oczka na testy
Przyłożenie miernika do anody ARW (pin 7 ) powoduje wzrost szumu na odbieranej stacji i napięcie około -1V.
Może i radio jest rozstrojone ale nie zmienia to faktu że delikatnie oczko powinno reagować a po podłaczeniu kabelka do S1 oczka następuje wyzerowanie napięcia ujemnego, tak jak by na siatce była upływność, co ciekawe wracam do wątku napięcia na pinie 7 oczka, tam wg schematu powinno być 40V a jest 4V, po wyjęciu oczka z podstawki na pinie 7 jest 230V, czyli płynie przez ten pin spory prąd skoro mamy taki spadek napięcia.
Szkoda że nie mam innego oczka na testy

-
- 375...499 postów
A jednak padło oczko, znalazłem ruski zamiennik, włożyłem i bangla, listki co prawda się rozchylają słabo ale to wynika z konieczności jeszcze podstrojenia radia, podstawa to to, że odbiera na wszytkich zakresach (UKF sprawdzę jak dostanę konwenter).
Dzięki za pomoc koledzy, temat można zamknąć.
SL
Dzięki za pomoc koledzy, temat można zamknąć.
SL