Dawne sklepy RTV.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Dawne sklepy RTV.
Ktoś kiedyś pytał o dawny sklep we Wrocławiu. Zamieścił nawet zdjęcie wnętrza z epoki:
Dziś byłem w tym miejscu i wykonałem "wizję lokalną". Wcześniej jakoś nie składało się.
Róg ulic Oławskiej i Świdnickiej, zaraz przy Rynku. Wejście do sklepu, przepraszam - salonu RTV, było z innej strony. Obecnie wchodzi się od strony ul. Świdnickiej a wówczas wejście było od strony ul.Oławskiej Tak, teraz jest tu kawiarnia a za moimi plecami jest taki widok:
Przepraszam, ale jest to fotokopia; ot takie podręczne archiwum. Jest gdzieś ten wątek na naszym Forum lecz teraz nie wiem gdzie - może ktoś pomoże go umiejscowić ?Dziś byłem w tym miejscu i wykonałem "wizję lokalną". Wcześniej jakoś nie składało się.
Róg ulic Oławskiej i Świdnickiej, zaraz przy Rynku. Wejście do sklepu, przepraszam - salonu RTV, było z innej strony. Obecnie wchodzi się od strony ul. Świdnickiej a wówczas wejście było od strony ul.Oławskiej Tak, teraz jest tu kawiarnia a za moimi plecami jest taki widok:
-
- 1250...1874 posty
Re: Dawne sklepy RTV.
Stare witryny zatrzymują czs - w googlach jest to lecz nie mogę tego podesłać Wam do przejrzenia (?) - warto, dotyczy rejonu ul. Traugutta, tzw "Trójkąta Bermudzkiego" we Wrocławiu.
Spróbujcie wywołać w googlach tę frazę. Jest sporo ciekawych fotografii.
Spróbujcie wywołać w googlach tę frazę. Jest sporo ciekawych fotografii.
-
- 3125...6249 postów
Zainteresowanych a pełnoletnich oprowadzi p. Barbara. Klimat rodem z warszawskiego Czerniakowa.
http://www.youtube.com/watch?v=TTSoCSbPHB4
http://www.youtube.com/watch?v=TTSoCSbPHB4
Łódź
Dawne sklepy z częściami:
Wojska Polskiego 9 albo 11
Włady Bytomskiej przy odcinku z gdzie skrecała na południe i dobudowano w latach 50-tych łączówkę tej ulicy z ul. Pasterską.
Piotrkowska naprzeciw "Magdy".
Tuwima 15 (przetrwał aż do wyburzenia budynku jakoś tak niedawno)
Sklepy ze sprzętem to w sumie dwa jakoś mi tak utkwiły w pamięci:
Pabianicka róg Rudzkiej
Snycerska
Nowsze dzieje - 90te lata
Sklep Semiconductors Bank na Piotrkowskiej blisko Grand Hotelu, potem przy Rzeźni Miejskiej (ul. Rembielińksiego) a na koniec na Manhattanie przy Sienkiewicza.
Na krótko naprzeciw III LO - mieli świetne obudowy do elektroniki. Krótko istniał.
Może coś jeszcze
Dawne sklepy z częściami:
Wojska Polskiego 9 albo 11
Włady Bytomskiej przy odcinku z gdzie skrecała na południe i dobudowano w latach 50-tych łączówkę tej ulicy z ul. Pasterską.
Piotrkowska naprzeciw "Magdy".
Tuwima 15 (przetrwał aż do wyburzenia budynku jakoś tak niedawno)
Sklepy ze sprzętem to w sumie dwa jakoś mi tak utkwiły w pamięci:
Pabianicka róg Rudzkiej
Snycerska
Nowsze dzieje - 90te lata
Sklep Semiconductors Bank na Piotrkowskiej blisko Grand Hotelu, potem przy Rzeźni Miejskiej (ul. Rembielińksiego) a na koniec na Manhattanie przy Sienkiewicza.
Na krótko naprzeciw III LO - mieli świetne obudowy do elektroniki. Krótko istniał.
Może coś jeszcze
C.d. sklepów w Łodzi:
Części - wczesne lata 60-te to Kilińskiego przy Głównej, stoisko w HDD na Piotrkowskiej między Jaracza a Zieloną, kamienica róg Piotrkowskiej i Próchnika (wejście z rogu), ul. Marynarska, nieistniejące przejście podziemne przy Dworcu Fabrycznym...
Sprzęt - Długosza 19/21, później sklep został przeniesiony na Kasprzaka 19/21, a na Długosza przez lata istniał serwis ZURiT (później Domar, WPHW), kolejne sklepy ze sprzętem to Lutomierska 144, Marynarska (po likwidacji handlu częściami), Włady Bytomskiej, stoiska w Centralu i Uniwersalu, sklepy PSS, Pewexu... ech łza się w oku kręci. Pozdrawiam.
Części - wczesne lata 60-te to Kilińskiego przy Głównej, stoisko w HDD na Piotrkowskiej między Jaracza a Zieloną, kamienica róg Piotrkowskiej i Próchnika (wejście z rogu), ul. Marynarska, nieistniejące przejście podziemne przy Dworcu Fabrycznym...
Sprzęt - Długosza 19/21, później sklep został przeniesiony na Kasprzaka 19/21, a na Długosza przez lata istniał serwis ZURiT (później Domar, WPHW), kolejne sklepy ze sprzętem to Lutomierska 144, Marynarska (po likwidacji handlu częściami), Włady Bytomskiej, stoiska w Centralu i Uniwersalu, sklepy PSS, Pewexu... ech łza się w oku kręci. Pozdrawiam.
kopadam46 pisze:kamienica róg Piotrkowskiej i Próchnika (wejście z rogu), ul. Marynarska, nieistniejące przejście podziemne przy Dworcu Fabrycznym...
jeden z tych rogów okupował duży bar szybkiej obsługi. Już tego typu lokali nie ma w centrum i jego obrzeżach (ostanie dwa padły - jedna na Struga drugi Rzgowska róg Zarzewskiej. Teraz to już tylko "saszetki", Mc Donaldy, psy zmielone razem z budami w chińskich przybytkach oraz kebaby - nie tak dawno ktoś w ramach happeningu przytwierdził stylową tabliczkę z nową nazwa ulicy Piotrkowskiej - Dudniących Kebabów).
Kasprzaka to kojarzę jeszcze.kopadam46 pisze: Sprzęt - Długosza 19/21, później sklep został przeniesiony na Kasprzaka 19/21, a na Długosza przez lata istniał serwis ZURiT (później Domar, WPHW)
Nowa Lutomierska (stara biegła szlakiem Lutomierskiej i Tybury) - na wschód od Klonowej w ciagu pawilonów. Na pewno był tam ZURT.kopadam46 pisze: , kolejne sklepy ze sprzętem to Lutomierska 144
Marynarska jeśli chodzi o jej "nowy" odcinek to był tam Pewex w tym stalinowskim bloku.kopadam46 pisze: , Marynarska (po likwidacji handlu częściami),
Uniwersal był trochę zawsze dalekawo, ale Central - tak, stoisko z częściami było tuż obok stoiska RTV.kopadam46 pisze: stoiska w Centralu i Uniwersalu
, sklepy PSS, Pewexu... ech łza się w oku kręci. Pozdrawiam.
- george6
- 1250...1874 posty
Sklep z częściami RTV był na ulicy Tuwima 36 , dopiero w latach 80 został przeniesiony pod nr 15...
Ponadto był sklep elektryczny z częściami RTV na ulicy Narutowicza ok numeru 13 -15 vis-a-vis wylotu ul. Wschodniej. Tam kupiłem swój pierwszy miernik LAVO 2 Dziś jest tam skwer przed Kaskadą...
Duużo później otwarto sklep RTV na Narutowicza 3 -5 ???
Ponadto był sklep elektryczny z częściami RTV na ulicy Narutowicza ok numeru 13 -15 vis-a-vis wylotu ul. Wschodniej. Tam kupiłem swój pierwszy miernik LAVO 2 Dziś jest tam skwer przed Kaskadą...
Duużo później otwarto sklep RTV na Narutowicza 3 -5 ???
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Czasami czytam tu wspominki dotyczące cen (czasem nawet dochodzi do kłótni
). Takie zdjęcie znalazłem dziś na interii.
Wie ktoś może co to za smukłe kolumny za 1200 zł?

Ostatnio zmieniony śr, 26 listopada 2014, 21:21 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Dość późno tam był na pietrze serwis ZURT'u.george6 pisze: Duużo później otwarto sklep RTV na Narutowicza 3 -5 ???
Chciałbym wspomnieć również o sklepach branży radiotechnicznej w Warszawie. Na początku wspomnę o sklepie - warsztacie prowadzonym przez dwóch sympatycznych panów: Pana Grudzińskiego i Pana Winka,. firma mieściła się przy ul. Brackiej 2, nazywała się MEGOM, Był rok 1948 - 1949 kiedy zacząłem tam uczęszczać i kupować jakieś tam elementy. Zawsze intrygował mnie pokój w głębi w którym naprawiano stare radia, ale nigdy tam nie byłem. Drugim ciekawym sklepem były tzw. buble przy ul. Targowej róg Marcinkowskiego, sprzedawano tam różne elementy " z demobilu a więc podstawki do lamp RV12P2000, świetne kondensatory obrotowe prod. brytyjskiej, ,, kondensatory "czekoladki" mikowe 1000pF, cewki i elementy z odbiorników DKE 38, być może były to resztki z fabryk działających w czasie okupacji. Wspomnieć chciałbym również o "sztandarowych" sklepach radiotechnicznych które pojawiły się nieco później a mianowicie sklep przy ul. Miodowej 1, sklep przy ul. Mazowieckiej, sklep przy ul. Pięknej i jeszcze kilku innych. Asortyment był raczej ubogi, ale cieszył się człowiek jak dostał to o czym marzył. Z czasem wraz z rozwojem produkcji "radiotechnicznej" pojawiły się sklepy tzw. bublowe gdzie po obniżonej cenie można było kupić to co nie bardzo "wyszło" w fabryce. i tu wspomnę o "bublach" które w Warszawie były przy Mokotowskiej niedaleko Koszykowej, przy Jana Pawła (dawniej Marchlewskiego) róg Grzybowskiej, przy ul. Grażyny, przy ul. Promenada na Dolnym Mokotowie, przy ul Okrzei róg Sierakowskiego, obecnie ten sklep jest przy ul. Jagiellońskiej. Również "buble", chociaż trochę AGD znajdował się przy ul. Kępnej przy samym wejściu na Bazar Różyckiego, następnie sklep "bublowy" przy Anielewicza. Niezły sklep a raczej komis był przy ul. Zgoda, tam za "psie pieniądze" kupiłem Beethovena, który mam do dzisiaj. Na pewno umknęło mi jeszcze trochę sklepów radio i elektro-technicznych, ale PESEL goni i historia ginie w mroku.
Pozdrawiam Wszystkich "unurzanych" w hobby radio i elektronicznym, szczególnie "urodzonych wcześniej".
Konstanty
Pozdrawiam Wszystkich "unurzanych" w hobby radio i elektronicznym, szczególnie "urodzonych wcześniej".
Konstanty
-
- 6250...9374 posty
Ja trochę młodszy wróbel więc uzupełnię trochę późniejszy okres: buble, do dziś istniejący (ale towar juz nie ten...) sklep na Promenady z częściami raczej z WZT (w latach 70-tych skrzynki do A1012, płytki Z13,Z23, kineskopy) przenosił się też, na krótko, na Dolną i Gagarina, sklep na Podchorążych (wcześniej też buble, przecenione lampy z WZT, części, uszkodzony sprzęt RTV /kupując tam rozbitego delikatnie Szilialisa, mam go, zostałem szczęśliwym małżonkiem do dziś/, potem sprzedawano tam dużo nowego m.in. krzemu), Kopernika też buble i też raczej z WZT, potem sklep/buble z Rembielińskiej (połowa lat 80-tych) przeniosły się, na krótko, właśnie na Kopernika po jego likwidacji, oblegane buble z WZT na Szymanowskiego gdzie, po przyjęciu ,,towaru'', pierwszeństwo mieli pracownicy WZT (sprawdzano legitymacje pracownicze!!!!!). Sklepy: fabryczny WZT na Kruczej (w długich kolejkach, w latach 70-tych, wydzielano np. po 3szt. EY86 na osobę, chassis do Beryla lub Ametysta po jednym ale nówki choć drogie), sklep Emilii Plater, najpierw bliżej Grzybowskiej (na początku lat 80-tych totalna wyprzedaż naprawdę starych NOS kineskopów /do Wisły niestety nie/, przełączników do Pioniera,Promyka ale na PCB) przeniósł się potem bliżej PKiN i padł, na Stalowej padł jakoś na początku lat 90-tych. I jako ciekawostka: raz trafiłem (połowa lat 70-tych) na okazjonalne buble w dawnym Domu Chłopa, np. kineskopy 20 cali rzucili prawie za bezcen (20zł/szt) choć z drobniutkimi ryskami (typowy powód przeceny na bublach, kineskopy zawsze nowe) ale można było przebierać. Sklepów z typowym sprzętem RTV było dużo ale to inna bajka.
Aaach zapomniałem jeszcze o słynnym BOMiS-ie na Sosnowej. Pamiątam że w 1979 roku mieli kilka amerykańskich nuwistorów na sprzedaż.
-
- 2500...3124 posty
Stoją takowe u mnie obok monitora, były sprzedawane w komplecie z radiem elizabeth. Model A-17fugasi pisze:Czasami czytam tu wspominki dotyczące cen (czasem nawet dochodzi do kłótni). Takie zdjęcie znalazłem dziś na interii.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Zaczynaliście w erze lamp. Powiedzcie- ciężko było Wam sie przestawić z lamp na tranzystory? Ten etap z pewnością przebiegał stopniowo, więc jakimś wielkim szokiem to nie było, ale otrzymujecie do naprawy (lub konstruujecie) pierwsze urządzenie na półprzewodnikach i nagle, w jakiejś części musi sie zmienić sposób myślenia. Jak to przechodziliście?
Ogólnie fajnie się czyta takie wspomnienia.
Ogólnie fajnie się czyta takie wspomnienia.

Poszukuję 1R5T.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Wcześniej sprzedawali w komplecie do Elizabeth takie same kolumny jak do zestawu Meluzyna - Kleopatra ZGZ 20/4-EZ, stojące chyba obok tych smukłych.