Witam,
stałem się szczęśliwym posiadaczem miernika lamp Ł3-3, jednak nie działa on tak jak powinien;(. Próbuje go kalibrować zgodnie z DTR zamieszczoną na stronie FONARu, problem pojawia się gdy próbuje skalibrować pomiar prądu. DTR w tym przypadku mówi:
"Przełącznik "PARAMETRY" W2 przesunąć z położenia "S" w położenie "Is1". Ustawić przełącznik W4 "MKA" w położenie "POMIAR" i przy naciśniętym przycisku KP1 "POMIAR" wskazówkę wskaźnika ustawić na zero wkrętakiem włożonym do rowka potencjometru R123 /na lewo od przełącznika W4/. ... Przełącznik W4 MKA przesunąć z położenia "POMIAR" w położenie "WZORCOWANIE" i przy naciśniętym przełączniku KP1 ustawić wskazówkę miernika na podziałce wzorcowej skali. ..."
U mnie niezależnie od położenia przełącznika W4 wciśnięcie przycisku KP1 powoduję maksymalne wychylenie wskazówki miernika. Żadna regulacja potencjometrem czy to pol lewej, czy po prawej stronie przełącznika W4 nie powoduje zmian wskazań miernika. Może ktoś spotkał się już z podobną usterką lub ma pomysł co może być nie tak.
Dodam, że w czasie kalibracji nie mam włożonej żadnej lampy do badania.
Miernik lamp Ł3-3
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 375...499 postów
Re: Miernik lamp Ł3-3
Sprawdź lampę L18, diodę D14, rezystor R119 i potencjometr R123.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
Pionier U2