Rozmieszczenie lamp-Pomocy!!!

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

adazz
25...49 postów
25...49 postów

Rozmieszczenie lamp-Pomocy!!!

Post autor: adazz »

Witajcie!!!
Mam pytanie pewnie dla niektórych zupełnie śmieszne, ale niestety dla mnie zupełnie nie. Otóż chciałbym się zapytać o rozmieszczenie lamp we wzmacniaczu. Sprawa wygląda tak; jestem posiadaczem wzmacniacza audio innovations series 200 mk2, wzmacniacz oparty jest o 4xEL84, 1xECC82 i 2xECC88. Problem dla mnie zaczoł się w momencie podjęcia decyzji o zmianie lamp. Otóż EL84 zmieniłem na nowe JJ El. i całkiem jestem zadowolny(stare lampy to chińskie jakies zużyte) więc postanowiłem zmienić także wszystkie ECC a tu niespodzianka...zupełnie niewiem w jakiej kolejności mam je podmienić, na starych są zmazane,starte napisy z symbolami albo wogóle ich nie było, jestem laikiem jeśli chodzi o te rzeczy, jedyne co mogę to podesłać dobre zdjęcia środka w dobrej rozdzielczości. Baaaardzo proszę o pomoc,zależy mi na tym.
Diagram rozłożenia lamp ECC wogóle wygląda mniej więcej tak(wg opisu na płytce)kolejno od lewej;
V2, V1, V102. (gdzie umieścić ECC88 a gdzie ECC82???)
raz jeszcze proszę o pomoc - pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

ECC82 z pewnoscia jest uzyta jako odwracacz fazy i powinna byc w pozycji najblizszej do lamp mocy EL84, pozostale dwie to ECC88.

pozdrawiam
Aleksander Niemand
25...49 postów

A kiedy są położone w dwóch rzędach?załączam fotkę wnętrza mojego wzmacniacza może to pomoże w szybszym ustaleniu pozycji.pozdrawiam
Więcej zdjęć moge wysłać.
pzypominam oznaczenie lamp ECC na płytce kolejno od lewej V2,V1,V102,pozdrawiam i pomocy!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

ECC82: srodkowa w dolnym rzedzie.
Aleksander Niemand
25...49 postów

A czy możliwa jest taka opcja(patrz foto), nie chciałem juz mieszać, ale sprawa trochę jest bardziej skomplikowana,otóż na płytce jest oznaczenie iz jest to model mk2, ale po spojrzeniu do środka lampy są jak w układzie mk3,czy mozliwe jest aby układ lamp ECC mógł być wymienny bez narażenia na zepsucie(spalenie,przepalenie itp podzespołów)????
na zdjęciu podaję w białej ramce opcje-czyli układ lamp takich jak mam teraz, a nad nimi(czarna czcionka) układ lamp jaki powinien być,taki jak zaleca producent w tabeli.Co o tym myślicie?????
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W srodkowej pozycji moze byc zarowno ecc82 jak i ecc83. W bocznych pozycjach ecc88. ecc88 w tych pozycjach nie jest wymienna z ecc83 ze wzgledu na inne podlaczenie napiecia zarzenia. Jezeli mozesz zrobic zdjecie tej sekcji plyty od spodu to bedzie o wiele latwiej rozstrzygnac te kwestie.
Aleksander Niemand
25...49 postów

Zrobiłem zdjęcie tej sekcji od spodu, jest nieco niewyraźne ale może cos podpowie,czekam na odpowiedź pozdrawiam adazz
Wiesław Lipowski
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Wiesław Lipowski »

Niech Pan lepiej uważa. Może sie Pan narazić na kąśliwe uwagi. Według inzynierów-mentorów na tym forum nic pan nie zyska na zmianie lamp, bo wszystkie brzmią tak samo. Skąd pan ma te nowe lampy? Wyciął Pan je z kolorowych pisemek rozdawanych w Gdańsku? Przepraszam, że nie piszę po imieniu, ale chyba się nie znamy.
Serdecznie pozdrawiam
W.L.
adazz
25...49 postów
25...49 postów

teraz to ja nie rozumiem...jakie kolorowe pisemka, jakie wycinanki, jaki gdańsk ->jestem z zawodu muzykiem i po zmianie EL84 czterech zmiana dźwięku była słyszalna jak cisza/głos, każdy by to wysłyszał, ja nie jestem AUDIOFILEM, ani elektronikiem, ludzie kochani najzwyczajnie w świecie słucham muzy mam wzmaka lampowego i potrzebuję pomocy/porady/rady, a lampy kupiłem nowe od dystrybutora, parowane po 36zł sztuka JJ Electronics El84, i ECC82 parowane electro Harmonicsa, w sklepie na pozłacanych nóżkach po 68zł sztuka!!!
Ludzie kochani tosz każdy muzyk wymieniając chodźby jedną lampę w swoim wzmacniaczu słyszy różnicę!!!!Chick Corea wyminia lampę w swoim rhodesie za każdym razem słyszy różnicę to jest OBIEKTYWNE!!!
ps. zdjęcia które tu pokazuje są mojego wzmacniacza a nie jakieś wycinanki, moge zrobić każda ilość zdjęć na potwierdzenie że to są moje moge nawet zrobić sam ze sobą...chyba to jest lekkie przegięcie!!!!
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

adazz pisze:Zrobiłem zdjęcie tej sekcji od spodu, jest nieco niewyraźne ale może cos podpowie,czekam na odpowiedź pozdrawiam adazz
Na tyle na ile mozna zobaczyc sciezki prowadzace zarzenie to boczne lampy sa ecc83/82, (nozki 4 i 5 polaczone) srodkowa ecc88 - to gniazdo jest jednak bardzo niewyrazne wiec jesli moglbys zrobic ostre zdjecie tego gniazda to sprawa wyjasni sie calkowicie.
Aleksander Niemand
75...99 postów

Do Pana Adazza.
No właśnie. Proszę pogrzebać tochę wśród wpisów na tym forum, nawet dzisiejszych, to się Pan domyśli, o kogo i o co chodzi. Ciekawe, czy nożyce się odezwą. Jesli chodzi o rozmieszczenie tych lamp, to uwagi Vacuum Voodoo wszystko ładnie wyjaśniają, moim zdaniem.
Serdecznie pozdrawiam.
W.L.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Wiesław Lipowski pisze: Pan domyśli, o kogo i o co chodzi. Ciekawe, czy nożyce się odezwą. Jesli chodzi o rozmieszczenie tych lamp, to uwagi Vacuum Voodoo wszystko ładnie wyjaśniają, moim zdaniem.
Człowieku, nie umiesz podjąć rzeczowej dyskusji? Żałosne, oj żałosne to bardzo.

J.
Wiesław Lipowski
75...99 postów
75...99 postów

Skąd Pan wiedział, że to o Pana i "pańskie" kolorowe pisemka chodziło? Niebywałe. Rzeczowa dyskusja z Panem? Chyba nie czyta Pan swoich własnych wpisów, rzeczowości tam jak na lekarstwo, ale uszczypliwości aż nadto.
Mimo wszystko, pozdrawiam
W.L.
adazz
25...49 postów
25...49 postów

Słuchanie na bok....
Poniżej dobra fotka o dobrej jakości, widoczna środkowa lampa, czy w niej też wykluczone jest użycie ECC88, nóżki 4i5 są połączone?????
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

To w takim razie ecc88 mozesz sobie darowac. Wszystkie 3 lampy sa typu ecc81/2/3.

Poniewaz jest wzmacniacz stereo wiec najlogiczniejsze jest ecc82 jako odwracacz fazy (polaczone katody) a wiec te lampy w bocznych pozycjach. Triody srodkowej lampy pracuja jako wzmacniacze wstepne przed odwracaczami fazy a wiec ecc83 w tej pozycji.
Aleksander Niemand