Rigol DS1054Z obwody wejściowe- Inż. Odwrócona
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Rigol DS1054Z obwody wejściowe- Inż. Odwrócona
https://www.youtube.com/watch?v=lJVrTV_BeGg
Rigol DS1054Z i przykład inżynierii odwróconej.
Okazuje się że ten tani, 4kanałowy oscyloskop, Jest celowo "ograniczony" przez producenta.
Jego pasmo to 50Mhz, a po przeróbkach osiąga 100Mhz.
Rigol DS1054Z i przykład inżynierii odwróconej.
Okazuje się że ten tani, 4kanałowy oscyloskop, Jest celowo "ograniczony" przez producenta.
Jego pasmo to 50Mhz, a po przeróbkach osiąga 100Mhz.
Re: Rigol DS1054Z obwody wejściowe- Inż. Odwrócona
Witam.
Współcześnie produkuje się również oscyloskopy, których oprogramowanie ogranicza szerokość pasma, np. do 70 MHz, choć obwody wejściowe i przetworniki mogą przenosić i analizować sygnały aż do 300 MHz. Zmieniamy soft (oczywiście płacąc za to "odpowiednią" kwotę..) i już mamy zupełnie nowe parametry, czyli np. pasmo przenoszenia 100, 200, lub nawet 300 MHz, oraz dostępne dodatkowe funkcje...
Pozdrawiam,
Romek
Współcześnie produkuje się również oscyloskopy, których oprogramowanie ogranicza szerokość pasma, np. do 70 MHz, choć obwody wejściowe i przetworniki mogą przenosić i analizować sygnały aż do 300 MHz. Zmieniamy soft (oczywiście płacąc za to "odpowiednią" kwotę..) i już mamy zupełnie nowe parametry, czyli np. pasmo przenoszenia 100, 200, lub nawet 300 MHz, oraz dostępne dodatkowe funkcje...
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- disaster
- 1250...1874 posty
Jest to dość powszechna wbrew pozorom praktyka.
Spora część procesorów Intela i AMD jest wyższymi modelami, z zablokowanymi fabrycznie niektórymi instrukcjami czy rdzeniami. Podobnie jest z GPU.
To samo dotyczy niektórych silników samochodów, modemów 3G (kiedyś znalazłem dezaktywowaną funkcję GPS w option icon) i innych urządzeń w których oprogramowanie decyduje o parametrach.
Z kolei w elektronarzędziach częstym sposobem na segmentację rynku na profesjonalny i amatorski jest używanie w amatorskich rozwiązaniach plastikowych elementów przekładni.
Spora część procesorów Intela i AMD jest wyższymi modelami, z zablokowanymi fabrycznie niektórymi instrukcjami czy rdzeniami. Podobnie jest z GPU.
To samo dotyczy niektórych silników samochodów, modemów 3G (kiedyś znalazłem dezaktywowaną funkcję GPS w option icon) i innych urządzeń w których oprogramowanie decyduje o parametrach.
Z kolei w elektronarzędziach częstym sposobem na segmentację rynku na profesjonalny i amatorski jest używanie w amatorskich rozwiązaniach plastikowych elementów przekładni.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Kiedyś tak "przerobiłem" za flachę kalkulator kolegi
. Mój Casio miał operacje na liczbach zespolonych a jego nie. Wizualnie, różnica między liczydełkami była taka, że mój miał wyświetlacz LCD, a jego VFD i brak funkcji zespolonych. Oczywiście przed "transakcją" z nudów bawiłem się tym jego kalkulatorem i na wariata zacząłem przeliczać, używając klawiszy które u mnie były używane do tych funkcji. Okazało się, że funkcjonalnie to są te same kalkulatory, tylko jego fabrycznie nie miał niektórych nadruków nad klawiszami które były w moim.

Ja ostatnio wymieniłem oprogramowanie w routerze TP-Linka na alternatywne i mój router potrafi już obsługiwać WAN poprzez wi-fi przez co robi obecnie za kartę sieciową. Pobiera internet z innego routera po wifi i wypluwa go na lanowym ethernecie czego oczywiście ze stockowym oprogranowanie producenta nie potrafił.
Zrozumcie że nie opłąca sie produkować naprawdę rożny wersji sprzetu bo to za drogo.
Już nawet nie postępuje się tak, że czegoś się nie lutuje na płycie bo cena drobnicy elektronicznej jest niższa od sortowania na magazynach.
Już nawet nie postępuje się tak, że czegoś się nie lutuje na płycie bo cena drobnicy elektronicznej jest niższa od sortowania na magazynach.
To nie jest tak że tego nie rozumiemy... Tylko sam powiedz, jak ma się czuć odbiorca końcowym który się o tym dowiaduje? To jakby Arab w kebabie zabierał ostatnie cztery gryzy, bo nie dopłaciłeś mu do powiększonego.STUDI pisze:Zrozumcie że nie opłąca sie produkować naprawdę rożny wersji sprzetu bo to za drogo.
Z drugiej strony pojawia się pole do popisu dla zdolniejszych. Można było parę lat temu kupić (nie wiem jak teraz wygląda oferta silnikowa) BMW E90 w wersji 316d, 318d lub 320d - i każdy z nich był wyposażony w ten sam dwulitrowy silnik diesla. Pewne warsztaty, specjalizujące się w podmianach oprogramowania, oferowały "upgrade" z wersji 316 do 320, plus dodatkowo ograniczenie zużycia paliwa przez wyłączanie różnych procedur proekologicznych. Można było sporo oszczędzić kupując słabszy samochód. Z drugiej strony czasem nie wychodziło im to dobrze. Trafił się raz klient, który dwa razy zwoził na lawecie swój samochód z przebiegiem około 50-100 km od nowości, by w ramach gwarancji naprawić usterkę typu "kręci, nie odpala".

À propos firmy Rigol, to od roku używam w swojej pracy zasilacza tej firmy o oznaczeniu DP832A.
Pozdrawiam,
Romek
Zasilacz o dziesięć razy mniejszej rozdzielczości i mniejszej dokładności nie ma literki "A" w symbolu, ale poza tym jest identyczny co do zastosowanej elektroniki. Niestety za lepsze parametry trzeba zapłacić dodatkowo ponad 1000 zł, bo parametry tańszej wersji celowo są "popsute" przez zastosowanie innego oprogramowania.. 
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .