Współczesna "technika"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Współczesna "technika"
Witam !
Dostałem w prezencie "maszynę do słuchania" co się nazywa MT 3132 E-ZONE LT.
I tutaj ja inżynier elektronik jestem kompletnie sfrustrowany poziomem informacji udzielonej przez firmę sprzedającą.
Załączona instrukcja opisuje zupełnie nie te klawisze , natomiast nie daje żadnych informacji co do możliwości podłączenia słuchawek czy też podłączenia anteny . Urządzenie gra z MP-3 zainstalowanym na "gwizdku" , natomiast nie słychać żadnej stacji radiowej pomimo ,że się dostraja do kilku stacji ale ma za małą czułość.
Nie udało mi się też uzyskać głosu w słuchawkach , korzystając oczywiście z gniazda AUX.
Nie wiem czy jestem już tak stary ,że nie mogę sobie poradzić z prostym w sumie ustrojstwem , czy współczesna technika stała się nieważna dla użytkownika , a ważna jest tylko dla robiących na niej pieniądze.
Firma która sprzedaje to "cudo" nazywa się Media-Tech i ma siedzibę w Brzezinach .
Może któryś z młodszych Kolegów zetknął się z takim urządzeniem i wie jak używać słuchawek i radia oraz dołączyć antenę.
Pozdrawiam ed_net.
Dostałem w prezencie "maszynę do słuchania" co się nazywa MT 3132 E-ZONE LT.
I tutaj ja inżynier elektronik jestem kompletnie sfrustrowany poziomem informacji udzielonej przez firmę sprzedającą.
Załączona instrukcja opisuje zupełnie nie te klawisze , natomiast nie daje żadnych informacji co do możliwości podłączenia słuchawek czy też podłączenia anteny . Urządzenie gra z MP-3 zainstalowanym na "gwizdku" , natomiast nie słychać żadnej stacji radiowej pomimo ,że się dostraja do kilku stacji ale ma za małą czułość.
Nie udało mi się też uzyskać głosu w słuchawkach , korzystając oczywiście z gniazda AUX.
Nie wiem czy jestem już tak stary ,że nie mogę sobie poradzić z prostym w sumie ustrojstwem , czy współczesna technika stała się nieważna dla użytkownika , a ważna jest tylko dla robiących na niej pieniądze.
Firma która sprzedaje to "cudo" nazywa się Media-Tech i ma siedzibę w Brzezinach .
Może któryś z młodszych Kolegów zetknął się z takim urządzeniem i wie jak używać słuchawek i radia oraz dołączyć antenę.
Pozdrawiam ed_net.
- matmax426
- 375...499 postów
Re: Współczesna "technika"
Moim zdaniem to jakiś chiński badziew, najprawdopodobniej źle zmontowany lub zaprojektowany. Kojarzę tę firmę i wiem ze słynie ona z produkcji taniego złomu jednorazowego użytku, czy jak widać na Twoim przykładzie, półrazowego 
Najlepiej dla tego urządzenia jest je zezłomować lub podarować komuś elektronicznie niewrażliwemu (czyli prawdę powiedziawszy prawie każdemu) a samemu zbudować przenośnego grajka według własnego projektu

Najlepiej dla tego urządzenia jest je zezłomować lub podarować komuś elektronicznie niewrażliwemu (czyli prawdę powiedziawszy prawie każdemu) a samemu zbudować przenośnego grajka według własnego projektu

Ω µ Π φ α β ε ω
Napewneo FM? A może łapie stacje radiowe z kodowanego MUX'a Polsatu?ed_net pisze:Urządzenie gra z MP-3 zainstalowanym na "gwizdku" , natomiast nie słychać żadnej stacji radiowej pomimo ,że się dostraja do kilku stacji ale ma za małą czułość.
Tak może być przecież wg opisu to są głósniki ...ed_net pisze: Nie udało mi się też uzyskać głosu w słuchawkach , korzystając oczywiście z gniazda AUX.
Albo musi być specjalny wtyk dla słuchawek (całkiem możliwe) albo impedancja wyjściowa jest tak wysoka że słuchawki są zwarciem.
Być może zastosowano patent jak notebookach z automatycznym ocenianiem czy podłączamy słuchawki/głośniki czy wzmacniacz / aktywne głosniki - to może zawodzić.
To tylko handlarz zamawiający wybrane produkty z Chin z własnym logo.ed_net pisze: Firma która sprzedaje to "cudo" nazywa się Media-Tech i ma siedzibę w Brzezinach .
Anteną może byc kabel podłączony do gniazdka AUX.ed_net pisze: Może któryś z młodszych Kolegów zetknął się z takim urządzeniem i wie jak używać słuchawek i radia oraz dołączyć antenę.
Pozdrawiam ed_net.
-
- 125...249 postów
Wiele wskazuje na to, że gniazdo AUX to jedynie wejście, choć niektóre opisy sugerują, że jest inaczej. Podejrzewam jednak, że ich autorzy nie mieli okazji zapoznać się z faktyczną funkcjonalnością tego urządzenia.ed_net pisze:Nie udało mi się też uzyskać głosu w słuchawkach , korzystając oczywiście z gniazda AUX.
Co do radia... cóż, grupą docelową - targetem, jak to się teraz mówi, dla tego sprzętu są przede wszystkim słuchacze plików mp3, a "Radio FM" ma ładnie wygladać w folderze reklamowym i to raczej wszystko czego bym od niego oczekiwał

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W tego typu urządzeniach jako antena pracują przewody, które się do nich podłącza, np. słuchawkowe. Podłącz kable do wszystkich gniazd w urządzeniu i zobacz, czy odbiór się poprawi.ed_net pisze:[...] nie słychać żadnej stacji radiowej pomimo ,że się dostraja do kilku stacji ale ma za małą czułość.
Tomek
AUX może sugerować jedynie wejście.Javoreczek pisze: Wiele wskazuje na to, że gniazdo AUX to jedynie wejście, choć niektóre opisy sugerują, że jest inaczej. Podejrzewam jednak, że ich autorzy nie mieli okazji zapoznać się z faktyczną funkcjonalnością tego urządzenia.
Zaś co do opisu - wiesz my napiszemy cuś po angielskawemu a chinćzycy po swojemu zrozumieją i dostarcza produkt wg specyfikacji jak zrozumieli. A nasi napisali to co chcieli uzyskać od chińczyka..
Gniazdo AUX w większości urządzeń najczęściej jest wejściem. Fragment opisu tego sprzętu, znaleziony w necie:
"Produkt posiada także czytnik kart pamięci SD (Secure Digital) oraz wejście AUX Line in, poprzez które podłączymy inne urządzenia dźwiękowe."
http://www.hotfix.pl/media-tech-ezone-l ... -n4187.htm
Pozdrawiam,
Romek
"Produkt posiada także czytnik kart pamięci SD (Secure Digital) oraz wejście AUX Line in, poprzez które podłączymy inne urządzenia dźwiękowe."
http://www.hotfix.pl/media-tech-ezone-l ... -n4187.htm
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Witam !
Dzięki Kolegom za trochę oświecenia. Radio w tym ustrojstwie zaczęło grać na kilku stacjach UKF.
Jako anteny użyłem wtyczki jack i kawałka drutu wsadzonych do gniazda AUX.
Natomiast czy do tego urządzenia można podłączyć słuchawki to w dalszym ciągu nie wiem i chyba kupię odtwarzacz MP3 , bo głównym prezentem było kilka godzin greckiej muzyki w formacie MP3 , a urządzenie było tylko dodatkiem , żeby można było słuchać bez konieczności pośrednictwa komputera.
Nie jestem zbytnio zainteresowany nowinkami technicznymi i zatrzymałem się w odtwarzaniu na etapie CD.
A najchętniej słucham prawdziwej muzyki w Filharmonii lub w Operze.
Pozdrawiam ed_net.
Dzięki Kolegom za trochę oświecenia. Radio w tym ustrojstwie zaczęło grać na kilku stacjach UKF.
Jako anteny użyłem wtyczki jack i kawałka drutu wsadzonych do gniazda AUX.
Natomiast czy do tego urządzenia można podłączyć słuchawki to w dalszym ciągu nie wiem i chyba kupię odtwarzacz MP3 , bo głównym prezentem było kilka godzin greckiej muzyki w formacie MP3 , a urządzenie było tylko dodatkiem , żeby można było słuchać bez konieczności pośrednictwa komputera.
Nie jestem zbytnio zainteresowany nowinkami technicznymi i zatrzymałem się w odtwarzaniu na etapie CD.
A najchętniej słucham prawdziwej muzyki w Filharmonii lub w Operze.
Pozdrawiam ed_net.
Nie będą działać słuchawki.
Ten przedmiot to taki przenośny głośnik, i to jest jego główne przeznaczenie.
Ma on w sobie akumulator Li-Ion, wzmacniacz oraz odtwarzacz mp3 i radio.
Jego rolą jest wydobycie z siebie z 1W mocy w terenie.
Można go podłączyć do np. telefonu komórkowego.
Można też włożyć kartę pamięci, lub pendrive i też będzie grał, albo korzystać z radia.
Można też podłączyć do laptopa, który np. cicho odtwarza dźwięki.
Idea przenośnych głośników zaczęła się dawno, bo na początku lat 90 były głośniczki które dało się podłączyć do popularnych wtedy walkmanów.
Wraz z nadejściem odtwarzaczy mp3 w telefonach, temat odżył. Producenci zalali rynek

rys.1 Głośniki iphone.
Do Sprzętu apple powstało najwięcej "poważnych" zestawów.
rys2. Głośnik SonyEricsson.
Tani, prosty zestaw. Bez wzmacniacza.
rys3. Głośnik SonyEricsson mds-65
Dość porządny głośnik. Zasilany wymiennymi bateriami, szerokopasmowe głośniki dają z siebie nawet trochę basu i sopranu
rys4. Głośnik Nokia md8
Tani głośnik, swego czasu dodawany do wielu telefonów

rys5. Głośnik Nokia md4
Głośnik - dziwadło. Zasilany bateriami AAA, wzmacniacz w klasie D, auto Off, do tego te 6 głośniczków na stronę.
Przy odpowiednim ustawieniu, dawał ciekawą, bogatą, ciężką do opisania bazę stereo
Pojawiały się konstrukcje Hi-Fi do domu, oraz tanie, lekkie i przenośne "pod namiot"
Dość szybko pojawił się akumulator Li-Ion, wzmacniacz w klasie D i różne koncepcje głośników, obudów itp.
Cechą tych głośników było przywiązanie do konkretnej marki, bądź modelu.
W tym momencie chińscy producenci postanowili też dołączyć się do tego "tortu"
Posiadany przez @ed_net głośnik MT3132 to klasyczny przykład ile chińczyk jest w stanie upchać funkcji za 10$ więcej
Tak więc oprócz głośnika + wzmacniacz z akumulatorem, dostajemy odtwarzacz mp3, radio do tego jakiś wyświetlacz pokazujący funkcje bądź częstotliwość.
Żaden z opisanych przeze mnie głośników nie ma wyjścia na słuchawki, bo i po co w tym zastosowaniu?
Sposobów na rozwiązanie tego problemu są dwa.
1. Dorobić samodzielnie gniazdo słuchawkowe
2. Kupić drugi odtwarzacz mp3, najtańsze kosztują ok. 20zł
2,5 Poszukać w domu, albo po rodzinie telefonu z możliwością włożenia karty pamięci - powinien być wtedy też odtwarzacz.
-Można podłączyć słuchawki, bądź jak potrzeba - głośnik (już go masz
)
Mama nadzieję że wyczerpałem temat.
Ten przedmiot to taki przenośny głośnik, i to jest jego główne przeznaczenie.
Ma on w sobie akumulator Li-Ion, wzmacniacz oraz odtwarzacz mp3 i radio.
Jego rolą jest wydobycie z siebie z 1W mocy w terenie.
Można go podłączyć do np. telefonu komórkowego.
Można też włożyć kartę pamięci, lub pendrive i też będzie grał, albo korzystać z radia.
Można też podłączyć do laptopa, który np. cicho odtwarza dźwięki.
Idea przenośnych głośników zaczęła się dawno, bo na początku lat 90 były głośniczki które dało się podłączyć do popularnych wtedy walkmanów.
Wraz z nadejściem odtwarzaczy mp3 w telefonach, temat odżył. Producenci zalali rynek

rys.1 Głośniki iphone.
Do Sprzętu apple powstało najwięcej "poważnych" zestawów.

rys2. Głośnik SonyEricsson.
Tani, prosty zestaw. Bez wzmacniacza.

rys3. Głośnik SonyEricsson mds-65
Dość porządny głośnik. Zasilany wymiennymi bateriami, szerokopasmowe głośniki dają z siebie nawet trochę basu i sopranu

rys4. Głośnik Nokia md8
Tani głośnik, swego czasu dodawany do wielu telefonów

rys5. Głośnik Nokia md4
Głośnik - dziwadło. Zasilany bateriami AAA, wzmacniacz w klasie D, auto Off, do tego te 6 głośniczków na stronę.
Przy odpowiednim ustawieniu, dawał ciekawą, bogatą, ciężką do opisania bazę stereo
Pojawiały się konstrukcje Hi-Fi do domu, oraz tanie, lekkie i przenośne "pod namiot"
Dość szybko pojawił się akumulator Li-Ion, wzmacniacz w klasie D i różne koncepcje głośników, obudów itp.
Cechą tych głośników było przywiązanie do konkretnej marki, bądź modelu.
W tym momencie chińscy producenci postanowili też dołączyć się do tego "tortu"
Posiadany przez @ed_net głośnik MT3132 to klasyczny przykład ile chińczyk jest w stanie upchać funkcji za 10$ więcej

Tak więc oprócz głośnika + wzmacniacz z akumulatorem, dostajemy odtwarzacz mp3, radio do tego jakiś wyświetlacz pokazujący funkcje bądź częstotliwość.
Żaden z opisanych przeze mnie głośników nie ma wyjścia na słuchawki, bo i po co w tym zastosowaniu?
Sposobów na rozwiązanie tego problemu są dwa.
1. Dorobić samodzielnie gniazdo słuchawkowe
2. Kupić drugi odtwarzacz mp3, najtańsze kosztują ok. 20zł
2,5 Poszukać w domu, albo po rodzinie telefonu z możliwością włożenia karty pamięci - powinien być wtedy też odtwarzacz.
-Można podłączyć słuchawki, bądź jak potrzeba - głośnik (już go masz

Mama nadzieję że wyczerpałem temat.
Zna lpeze rozwiąznie.
Czy pytajacy ma smartfona z Andoidem?
Ma?
Jak tak to niech poszuka Rockbox'a na Androida.
http://www.rockbox.org/wiki/AndroidPort
Piękny nie jest ale za to wysoka jakość dźwięku, rewelacyjna regulacja barwy dźwięku i ma wsio co powien mieć player - gapless, formaty lossless, cue, embedded cue.
Słuchawki np Koss Porta Pro. Jak dla mnie rewelacyjna relacja jakość cena. Słychać bas bez dociskania łapami słuchawek do uszu co nie jest normą nawet w wielokrotnie droższych słuchawkach.
Czy pytajacy ma smartfona z Andoidem?
Ma?
Jak tak to niech poszuka Rockbox'a na Androida.
http://www.rockbox.org/wiki/AndroidPort
Piękny nie jest ale za to wysoka jakość dźwięku, rewelacyjna regulacja barwy dźwięku i ma wsio co powien mieć player - gapless, formaty lossless, cue, embedded cue.
Słuchawki np Koss Porta Pro. Jak dla mnie rewelacyjna relacja jakość cena. Słychać bas bez dociskania łapami słuchawek do uszu co nie jest normą nawet w wielokrotnie droższych słuchawkach.