Końcówki mocy na 300B
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Końcówki mocy na 300B
Witam! Nie tak dawno miałem okazję odsłuchać monobloki na lampie 300B. Były to dwie końcówki po 2 lampy na kanał coś jak Audio Note czy Ancient Audio. Dźwięk jaki się z tego wydobył nie daje mi spać po nocy teraz:-)
Cena wzmacniacza jest astronomiczna i zapewne dla mnie nieosiągalna ( ponad 100.ooo zł )
Dlatego chcę zadać pytanie czy możliwe jest poprawne wykonanie takich monobloków "chałpniczo" ? (nota bene to to samo co np ancient audio)
Czy jest ktoś kto wykonał coś podobnego i podjąby się zrobienia takiego wzmacniacza ? Byłbym skłonny podjąć sfinalizowanie takiego przedsięwzięcia jednak dopiero rozpoznaję teren.
Jaka suma byłaby potrzebna na materiały ? Powiedzmy czy ok. 8-10 tys. na 2 monobloki wystarczy ? Zakładając, że znajdzie się ktoś kompetentny do takiej roboty ile trzeba liczyć za pracę ? 2, 3, 5 tys ?
Cena wzmacniacza jest astronomiczna i zapewne dla mnie nieosiągalna ( ponad 100.ooo zł )
Dlatego chcę zadać pytanie czy możliwe jest poprawne wykonanie takich monobloków "chałpniczo" ? (nota bene to to samo co np ancient audio)
Czy jest ktoś kto wykonał coś podobnego i podjąby się zrobienia takiego wzmacniacza ? Byłbym skłonny podjąć sfinalizowanie takiego przedsięwzięcia jednak dopiero rozpoznaję teren.
Jaka suma byłaby potrzebna na materiały ? Powiedzmy czy ok. 8-10 tys. na 2 monobloki wystarczy ? Zakładając, że znajdzie się ktoś kompetentny do takiej roboty ile trzeba liczyć za pracę ? 2, 3, 5 tys ?
-
- 500...624 posty
-
- 5...9 postów
-
- 250...374 postów
Możesz takie monobloki zrobić znacznie taniej. Wszystko zależy od tzw. audiofilskich wodotrysków
Przykładowo jeśli będziesz się bawił w triody 300B Western Electric - dasz za nie parę tysięcy zł - ale możesz się zadowolić innymi producentami i wówczas takie lampy kupisz za 300-500zł/szt.
Możesz poszukiwać transformatorów głośnikowych ze srebrnymi uzwojeniami (tak jak to proponuje Ancient Audio) i zapłacić pare tys. za trafo, lub możesz zastosować np. trafa Pana Ogonowskiego po około 300zł/szt.
Sam widzisz, że takie monobloki można zrobić za parę tysięcy jak i za kilkadzesiąt. Ja na Twoim miejscu przymierzyłbym się oczywiście do tych tańszych. Moim zdaniem monobloki na 300B są bardzo fajne, ale cenowo niesamowicie przereklamowane.
W celach terapeutycznych polecam zerknięcie w jednym z naszych czasopism (Hi-Fi i muzyka albo Audio sprzed paru lat) jak w środku zostały zmontowane monobloki Silver 300 - to woła o pomstę do nieba - a przecież właściwy i porządny montaż z dobrych elementów może znaczyć więcej niż srebrne uzwojenia w transformatorach głośnikowych.
Przykładowo jeśli będziesz się bawił w triody 300B Western Electric - dasz za nie parę tysięcy zł - ale możesz się zadowolić innymi producentami i wówczas takie lampy kupisz za 300-500zł/szt.
Możesz poszukiwać transformatorów głośnikowych ze srebrnymi uzwojeniami (tak jak to proponuje Ancient Audio) i zapłacić pare tys. za trafo, lub możesz zastosować np. trafa Pana Ogonowskiego po około 300zł/szt.
Sam widzisz, że takie monobloki można zrobić za parę tysięcy jak i za kilkadzesiąt. Ja na Twoim miejscu przymierzyłbym się oczywiście do tych tańszych. Moim zdaniem monobloki na 300B są bardzo fajne, ale cenowo niesamowicie przereklamowane.
W celach terapeutycznych polecam zerknięcie w jednym z naszych czasopism (Hi-Fi i muzyka albo Audio sprzed paru lat) jak w środku zostały zmontowane monobloki Silver 300 - to woła o pomstę do nieba - a przecież właściwy i porządny montaż z dobrych elementów może znaczyć więcej niż srebrne uzwojenia w transformatorach głośnikowych.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- 5...9 postów
dzięki za odzew ! jak wspomialem skłonny byłbym przeznaczyc na takie koncówki ok 10-12 tys zł razem z satysfakcją domniemanego ich prducenta ze tak to nazwe
pytanie jednak idzie dalej - czy i kto podejmie się takiej roboty ? ludzie duzo cos grzebią i robią dla siebie jednak jak to sie przekłada na dzwiek?
jakie jest ryzyko tzw wtopy ?
pytanie jednak idzie dalej - czy i kto podejmie się takiej roboty ? ludzie duzo cos grzebią i robią dla siebie jednak jak to sie przekłada na dzwiek?
jakie jest ryzyko tzw wtopy ?
-
- 3125...6249 postów
Istnieje duże ryzyko, że wzmacniacz nie będzie Ci odpowiadał brzmieniowo. Ryzyko to jest tym większe im dłużej przechowywać będziesz swoje pozytywne nastawienie - zwykle po jakimś czasie nasze odczucia zamieniają się w wyidealizowane wymagania, które potem trudno jest spełnić.
Na Twoim miejscu posłuchałbym kilku różnych wzmacniaczy na tej lampie. Spróbowałbym tego np. ze wzmacniaczem Dareda. Są one stosunkowo tanie i co najważniejsze możesz je przetestować przed wpuszczeniem się w koszty.
Zerknij np. na przykładową aukcję na allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59503607
Na Twoim miejscu posłuchałbym kilku różnych wzmacniaczy na tej lampie. Spróbowałbym tego np. ze wzmacniaczem Dareda. Są one stosunkowo tanie i co najważniejsze możesz je przetestować przed wpuszczeniem się w koszty.
Zerknij np. na przykładową aukcję na allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59503607
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 500...624 posty
Szokk.
Dane techniczne:
Maksymalna moc wyjściowa: 6 W
Pasmo przenoszenia: 20 Hz -20 kHz (±1.5 dB)
Zniekształcenia: < 2%
Stosunek sygnał/szum: > 85 dB
Czułość wejściowa: 350 mV
Impedancja wejściowa: 100 kohm
Impedancja wyjściowa: 4 ohm/8 ohm
Wymiary: L285 X W140 X H170 mm/sztukę
Waga: 15.0 kg/para
Zastosowane lampy: 12AU7 x 4, 300B x 2
Tyle kasy za całe 6VA = albo kuriozalna głupota albo 10ty stopień audiofilizmu
Nie wspominam nawet o cenie ! 100,000 zł
Pozdrawiam i życze rozsadku albowiem sa lampy o dużo lepszych osiągach niż opiewane 300B
Dane techniczne:
Maksymalna moc wyjściowa: 6 W
Pasmo przenoszenia: 20 Hz -20 kHz (±1.5 dB)
Zniekształcenia: < 2%
Stosunek sygnał/szum: > 85 dB
Czułość wejściowa: 350 mV
Impedancja wejściowa: 100 kohm
Impedancja wyjściowa: 4 ohm/8 ohm
Wymiary: L285 X W140 X H170 mm/sztukę
Waga: 15.0 kg/para
Zastosowane lampy: 12AU7 x 4, 300B x 2
Tyle kasy za całe 6VA = albo kuriozalna głupota albo 10ty stopień audiofilizmu
Nie wspominam nawet o cenie ! 100,000 zł
Pozdrawiam i życze rozsadku albowiem sa lampy o dużo lepszych osiągach niż opiewane 300B
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Re: Końcówki mocy na 300B
Taki wzmacniacz da się zrobić spokojnie i za 2kpln (części). Jest to bardzo prosta konstrukcja zbuduje go (i zaprojektouje od zera) każdy elektronik znający się na lampach. Tyle, że zrobiebie odpowiedniego picownego wyglądu już przekracza możliwości zwykłego domowego warsztatu - a niestety wygląd jest w tego rodzaju konstrukcjach chyba równie ważny jak 'bebechy'.zaviel pisze: Jaka suma byłaby potrzebna na materiały ? Powiedzmy czy ok. 8-10 tys. na 2 monobloki wystarczy ? Zakładając, że znajdzie się ktoś kompetentny do takiej roboty ile trzeba liczyć za pracę ? 2, 3, 5 tys ?
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Zaviel - a najlepiej nie kupuj niczego , poczytaj strony , choćby tą , posłuchaj wzmacniaczy , pomyśl, choć przez chwile. Może przyjdzie do głowy taki wniosek " k...wa , coś tu nie gra , tak wielkie różnice cenowe..."
Elektronika naprawde nie jest czarną magią , może wejdziesz w ten temat i sam dowiesz się wszystkiego?Poczytaj o parametrach wzmacniaczy ,postaraj sie zrozumieć o co tu chodzi .Jak bedzie trudno ,to pytaj , tu Ci wszystko wyjasnią.A cenami audiofilskiej aparatury nie zawracaj sobie głowy , to bzdura. , pozdrawiam .
Elektronika naprawde nie jest czarną magią , może wejdziesz w ten temat i sam dowiesz się wszystkiego?Poczytaj o parametrach wzmacniaczy ,postaraj sie zrozumieć o co tu chodzi .Jak bedzie trudno ,to pytaj , tu Ci wszystko wyjasnią.A cenami audiofilskiej aparatury nie zawracaj sobie głowy , to bzdura. , pozdrawiam .
-
- 5...9 postów
Nie jestem specem od elektroniki ale mogę się mienić dość zaawansowanym audiofilem. Wiem czego chcę od dźwięku. Obecnie gram na porządnym piecu tranzystorowym a'la pass aleph który wywala większość wzmaków do 25 - 30 tys. Ale chcę więcej i dlatego myslę o lampie.
Dlaczego 300B to niewazne - to mój wybór i problem. Ważne gdzie i jak to mozna zrobic. Gdyby to było takie proste jak niektórzy sugerują to wszyscy bo składali wzmaki hi end a tak nie jest. Pytanie zatem kto to zrobi dobrze ?
Dlaczego 300B to niewazne - to mój wybór i problem. Ważne gdzie i jak to mozna zrobic. Gdyby to było takie proste jak niektórzy sugerują to wszyscy bo składali wzmaki hi end a tak nie jest. Pytanie zatem kto to zrobi dobrze ?
-
- 500...624 posty
-
- 3125...6249 postów
No właśnie - obawiam się, że Twoje wymagania zawierają elementy subiektywne i oczekiwania, których nie da się ująć w postaci parametrów elektrycznych, na podstawie których istniałaby możliwosć rozliczenia i weryfikacji wykonanej konstrukcji.zaviel pisze:Nie jestem specem od elektroniki ale mogę się mienić dość zaawansowanym audiofilem. Wiem czego chcę od dźwięku.
Myślę, że na tym Forum są osoby, które technicznie by temu sprostały, ale które obawiają się, że jako audiofil nie zaakceptujesz efektów końcowych.
Nadal radziłbym Ci skorzystać z możliwości wcześniejszego posłuchania takiego wzmacniacza i dopiero potem jego zakupu.
Ale oczywiście to Twoja decyzja i może ktoś z Forum podejmie się takiego zadania.
Pozdrawiam