Foliowy Getter

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Foliowy Getter

Post autor: saico »

Dlaczego lampy z foliowym getterem są tak drogie, szczególnie 12AX7 Bugle Boy? Czy dlatego, że są wyjątkowe z uwagi na rzadkość, czy ich niebywałą soniczność? Oczywiście nie jestem audiofilem i to ostatnie traktuję z przymrużeniem oka.

ObrazekObrazek

Przy okazji... fajna galeria lamp - http://www.tubemongerlib.com/gallery2/main.php
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Foliowy Getter

Post autor: disaster »

Folia brzmi łagodniej, o wiele bardziej miękko.
Zupełnie inaczej oddaje barwę dźwięku i dodaje nieco szelestu tak pożądanego przy odsłuchu starych nagrań.
Metal brzmi zimo i brzęcząco. Nie nadaje się do słuchania jazzu czy country. W zasadzie jedynie do rocka.
;)

A tak na serio - jak każdą sprzedażą i sprzedażą lamp rządzą prawa popytu i podaży. Lampa sama w sobie jest bezwartościowa, wartość nadaje jej chęć kogoś do zakupu. Innymi słowy warta jest tyle ile ktoś chce za nią dać. A że są osobą które twierdzą, że słyszą różnicę to i na różnicy w cenie się to odbija.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
saico

Tak też myślałem - zgadzam się z drugą częścią. Byłem ciekawy Waszych opinii.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

A czy taki blaszany getter a w zasadzie jego nośnik to nie jest jakieś uproszczenie budowy lampy, a co za tym idzie cięcie kosztów? Bo chyba trudniej jest wykonać okrągłą rynienkę niż krążek z rowkiem, czy wgłębieniem po środku. Ma to jakiś plus (ekonomiczny) bo w niektórych lampach jest to również część ekranu który by musiał być wtedy wykonany jako oddzielny, dodatkowy element. A tak jest i ekran i zasobnik na bar w jednym. Osobiście tych lamp nie lubię, te paskudne daszki potrafią zasłaniać żarnik jak w np. 6Ż1P.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Muszę przyznać, że z wyglądu taki "foliowy" getter podobnie jak Przedmówcy kojarzy mi się z lampą "drugiej kategorii" - coś w stylu wyrobu czekoladopodobnego z dawnych lat :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
saico

Foliowy Amperex Bugle Boy 12AX7 za jedyne 909zł "Kup Teraz" - http://www.ebay.pl/itm/321558953436
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.