Jak wygląda sonda 1:10 do OS-150 ??

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Jak wygląda sonda 1:10 do OS-150 ??

Post autor: Marcus »

Witam
Mam wielką prośbę, jeżeli któryś z kolegów forumowiczów dysponuje zdięciem lub rysunkiem sondy pasywnej do OS150 to proszę o pomoc.
pozdrawiam
Marcus
Jasiu

Re: Jak wygląda sonda 1:10 do OS-150 ??

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Marcus pisze: Mam wielką prośbę, jeżeli któryś z kolegów forumowiczów dysponuje zdięciem lub rysunkiem sondy pasywnej do OS150 to proszę o pomoc.
Chodzi Ci koniecznie o sondę rozprowadzaną wraz z tym oscyloskopem? O ile dobrze pamiętam, miał on typowe wejście (1M/30pF) i w zasadzie wszystkie sondy pasowały. Nikt nie pamięta, które z nich pochodziły od jakiego oscyloskopu...

Pozdrawiam,
Jasiu
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Witam , niestety zdjecia nie mam ,ale używałem tych sond i wiem jak wyglądają .Była to metalowa rurka o długości ok. 12 cm ( na oko) i srednicy ok . 10mm.Malowana na kolor szary.Składała się ona z dwóch części ( rurek) , jedna wkręcana w drugą .Wkręcając , lub wykręcając stroiło się sondę. W części czołowej ,wystawała śruba , chyba M3 , na którą nakręcalo sie różne groty pomiarowe .Z tyłu sondy , wyprowadzony był kabel koncentryczny o specyficznej budowie. Mianowicie żyła środkowa kabla , skręcona była w spiralkę o dość ciasnych zwojach. Zakończenie stanowił wtyk BNC. W tamtych czasach , ( piszę o OS 150), był to bardzo dobry i niezawodny sprzet , aczkolwiek miał spore gabaryty. Mierzylismy nim np. długość cyklu maszynowego , dla komputera R32. Powinien on wynosić ok 300ns , na tym sprzęcie udawało sie dokonać takich pomiarów. Moze choć ten skromny opis bedzie Ci w czymś pomocny , pozdrawiam.
PS
zdaje się że sondy do OS120 , byly takie same.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

jak bede miał czym to zrobie zdjecie
ODPOWIEDZ