Czy ktoś się spotkał z podobną informacją że "firmy polują na koncertach, informacjach w necie" i wyszukują skopiowanych sprzętów z ich schematów, ponoś że już sa sprawy (nie wiem czy w polsce).
Takich informacji udzielił mi kolega który masowo organizuje koncerty w swoim klubie.
Jeśli w złym dziale to prosze przenieść.
pozdrawiam
Nagonka na "kopiarzy" znanych wzmaków itd..
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
-
- 625...1249 postów
Re: Nagonka na "kopiarzy" znanych wzmaków itd..
I Fender wyszukuje wszystkie marszale i do sądu? 
Chyba, że logo nalepione, ale wtedy skąd oni wiedzą, że to nie oryginał?

Chyba, że logo nalepione, ale wtedy skąd oni wiedzą, że to nie oryginał?
-
- 9375...12499 postów
Karane może być wykorzystanie znaku firmowego, ale nie schematu.
-
- 1250...1874 posty
I co, kilka Panów w czerni wbija Ci na scenę i zaczyna rozbebeszać ampa ?
być może to faktycznie dotyczy kopii loga albo coś, bo w topologię to ja nie uwierzę. Na ucho się nie pozna po brzmieniu, bo to jest zależne chociażby od dłoni gitarzysty, nie wspominając o tym, że często dwa identyczne egzemplarze fabrycznie budowanego wzmacniacza potrafią brzmieć inaczej 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 250...374 postów
To może nie odnośnie wzmacniaczy ale znajomy z dużego metalowego zespołu w stanach nie mógł grać na stopie "Czarcie Kopyto" bo rozwiązania w niej zastosowane naruszały patent jakiejś tam znanej firmy produkującej sprzęt perkusyjny. Akurat mi o tym opowiadał osobiście. W Europie to chyba inaczej trochę wygląda, ale jak ktoś się uprze to może i mógłby opatentować jakiś układ, ale wydaje mi się że zastrzega się tylko logo.
-
- 1875...2499 postów
Albo reklamowanie kopii uzywajac nazwy pierwowzoru. Pewna wschodnia firma reklamowala swoja kopie Mesa DR wlasnie nazwa "Dual Rectifier". Juz po gdozinie od otwarcia Musikmesse w ich stoisku pojawili dwaj panowie w eleganckich garniturach.painlust pisze:Karane może być wykorzystanie znaku firmowego, ale nie schematu.
Calkiem niedawno inna firma z jeszcze dalszego wschodu na swojej witrynie w sieci uzyla fotografie wzmacniacza a bardzo charakterystycznym wygladzie ale zamiast Matchless wkomponowali wlasne logo. Tez nie pomoglo.
Z kolei pewna amerykanska firma zmalpowala wyglad przedniej sciany z mojego Tubewondera. Zaprzyjazniona adwokatka sporzadzila odpowiednie pismo...poskutkowalo.
Aleksander Niemand