Przystawka magnetofonowa Viola
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przystawka magnetofonowa Viola
Witam
Wpadłem w posiadanie przystawki magnetofonowej Viola z 1956r. Znalazłem nawet w internecie schemat i niekompletną instrukcję (brak 5str), jednak jak się okazało poprzedni właściciel wprowadził pewne zmiany. Instrukcja i schemat elektryczny przystawki jaki znalazłem to VIOLA typ BM, rysunek poglądowy na instrukcji przedstawia posiadane przeze mnie urządzenie.
Prośba moja dotyczy obszerniejszej dokumentacji fotograficznej wnętrza oryginlnej przystawki jesli ktoś taką posiada. w obudowie jest niewykorzystany otwór niewiadomego przeznaczenia. Na rysunku poglądowym przedstawiono również iż z przystawki wychodzi kabel z podstawką przejściową do EBL21, oraz 2 przewody (kabel 3 żyłowy lub 2 żyłowy +ekran) natomiast u mnie jest sznur z podstawką i przewód jednożyłowy w ekranie zakończony wtykami bananowymi.
Pytanie też dotyczy renowacji: czy Waszym zdaniem kondensatory papierowe oraz te w rurce szklanej zalane smołą wymienić na kondensatory z epoki (styrofleksy/ mikka) czy w "obudowy" posiadanych kondensatorów powkładać nowe podzespoły. Zaznaczam iż część opisów na rurkach szklanych jest nieczytelna. Przypuszczam że podstawka pod lampę ECH21 również nie jest oryginalna- jest za wysoka przez co płyta dolna przystawki sie nie zamyka- czy nie byłoby zbrodnią zastosowanie całkowicie nowej ceramicznej podstawki loctal-owej?
Proszę o opinie w tej sprawie.
Bardzo dziękuję za każdą pomoc
Piotr
Wpadłem w posiadanie przystawki magnetofonowej Viola z 1956r. Znalazłem nawet w internecie schemat i niekompletną instrukcję (brak 5str), jednak jak się okazało poprzedni właściciel wprowadził pewne zmiany. Instrukcja i schemat elektryczny przystawki jaki znalazłem to VIOLA typ BM, rysunek poglądowy na instrukcji przedstawia posiadane przeze mnie urządzenie.
Prośba moja dotyczy obszerniejszej dokumentacji fotograficznej wnętrza oryginlnej przystawki jesli ktoś taką posiada. w obudowie jest niewykorzystany otwór niewiadomego przeznaczenia. Na rysunku poglądowym przedstawiono również iż z przystawki wychodzi kabel z podstawką przejściową do EBL21, oraz 2 przewody (kabel 3 żyłowy lub 2 żyłowy +ekran) natomiast u mnie jest sznur z podstawką i przewód jednożyłowy w ekranie zakończony wtykami bananowymi.
Pytanie też dotyczy renowacji: czy Waszym zdaniem kondensatory papierowe oraz te w rurce szklanej zalane smołą wymienić na kondensatory z epoki (styrofleksy/ mikka) czy w "obudowy" posiadanych kondensatorów powkładać nowe podzespoły. Zaznaczam iż część opisów na rurkach szklanych jest nieczytelna. Przypuszczam że podstawka pod lampę ECH21 również nie jest oryginalna- jest za wysoka przez co płyta dolna przystawki sie nie zamyka- czy nie byłoby zbrodnią zastosowanie całkowicie nowej ceramicznej podstawki loctal-owej?
Proszę o opinie w tej sprawie.
Bardzo dziękuję za każdą pomoc
Piotr
-
- 3125...6249 postów
Re: Przystawka magnetofonowa Viola
Nie widziałem tego rysunku ale z opisu wynika że u ciebie jest prawidłowo. Podstawka przejściowa pod EBL21 z której pobierane jest napięcie żarzenia i anodowe, oraz pojedyńczy przewód ekranowany zakończony dwoma banankami które wtykasz w gniazdo gramofonowe odbiornika. I to wsio. Jak widać przystawka jest przystosowana do współpracy z odbiornikami na EBL21. Może ktoś kombinował z podłączeniem do lamp innego typu? Stąd te dodatkowe kable.quork pisze: Na rysunku poglądowym przedstawiono również iż z przystawki wychodzi kabel z podstawką przejściową do EBL21, oraz 2 przewody (kabel 3 żyłowy lub 2 żyłowy +ekran) natomiast u mnie jest sznur z podstawką i przewód jednożyłowy w ekranie zakończony wtykami bananowymi.
Kondensatory - Ja po uprzednim sprawdzeniu, wstawiam w rurkę nowe miflexy i zalewam smołą. Są koledzy którzy regenerują.
Witam
Dzięki za podpowiedź. W załączniku rys poglądowy o którym wspominałem.
Poczekam jeszcze, moze ktoś ma taką przystawke i mogłby podesłać fotografie wnętrza, a może ma ktoś kontakt z twórcami strony retroradio.pl z informacji na blogu wnioskuję iż Państwo K&B są w posiadaniu wspomnianej przystawki (na moj mail nie otrzymałem odpowiedzi).
Piotr
Dzięki za podpowiedź. W załączniku rys poglądowy o którym wspominałem.
Poczekam jeszcze, moze ktoś ma taką przystawke i mogłby podesłać fotografie wnętrza, a może ma ktoś kontakt z twórcami strony retroradio.pl z informacji na blogu wnioskuję iż Państwo K&B są w posiadaniu wspomnianej przystawki (na moj mail nie otrzymałem odpowiedzi).
Piotr
-
- 3125...6249 postów
Domyślam się że to oglądałeś. http://www.technique.pl/mediawiki/index ... hnika_1956
Z tego wynika że były dwa typy przystawek. Z zasilaczem i bez. Jak podają w instrukcji ten trzeci bananek należy włożyć w gniazdo głośnikowe odbiornika ale nie dotyczy to twojego egzemplarza.
Z tego wynika że były dwa typy przystawek. Z zasilaczem i bez. Jak podają w instrukcji ten trzeci bananek należy włożyć w gniazdo głośnikowe odbiornika ale nie dotyczy to twojego egzemplarza.
Wszystkie dane znalazłew na stronie technique.pl.
Prawdopodobnie i moja wersja mogła być z zewnętrznym zasilaczem jednak znając życie transformatory czesto znajdowały inne zastosowania
Nie wiem też jak rozumieć oznaczenie 16 ze strzałką w lewej części schematu.
Prawdopodobnie i moja wersja mogła być z zewnętrznym zasilaczem jednak znając życie transformatory czesto znajdowały inne zastosowania
Nie wiem też jak rozumieć oznaczenie 16 ze strzałką w lewej części schematu.
-
- 125...249 postów
Tak jak podano w instrukcji, w punkcie 16. Podłącza się je do wyjścia głośnikowego, ale wysokoomowego (o czym wspomina str. 4 instrukcji), czyli wyprowadzonego, jak na schemacie, z anody lampy głośnikowej, jeszcze przed transformatorem głosnikowym (stąd napis "anoda" w punkcie 16).quork pisze:Nie wiem też jak rozumieć oznaczenie 16 ze strzałką w lewej części schematu.
Czyli jest to ten trzeci wtyk bananowy którego u mnie brak.
dzięki za podpowiedź i przepraszam za brak spostrzegawczości.
Piotr
dzięki za podpowiedź i przepraszam za brak spostrzegawczości.
Piotr
-
- 125...249 postów
Tak. Aczkolwiek nie wygląda mi to na fabryczne rozwiązanie, bo w takiej konfiguracji nie masz możliwości nagrywania niczego na taśmę.quork pisze:Czyli jest to ten trzeci wtyk bananowy którego u mnie brak.
Stałem się dziś właścicielem takie (?) przystawki - znak zapytania, bo są pewne różnice w układzie. Zniknęło trafo (schemat)
Pozdrowienia
i to wygląda to na robotę oryginalną, nie przeróbkę (brak śladów ingerencji, inne ustawienie podstawki lampy). Czy ktoś z koleżeństwa ma taką i chciałby mnie upewnić co do słuszności tej tezy? Wieczorem spróbuję zdjąć schemat, to się okaże co i jak ...
Brak niestety nóżek stabilizujących ustawienie przystawki na gramofonie - może ktoś ma oryginały, odrysowałby i zwymiarował. Byłbym niezmiernie wdzięcznyPozdrowienia
Spiga