Witam.
W związku z informacją o pewnym zdarzeniu http://muzyka.onet.pl/newsy/jan-hnatowi ... anie/dr92m chciałbym dowiedzieć się które elementy
metalowe gitary są podłączone do masy. Bo tak na zdrowy rozum to nawet na ośki potencjometrów
są założone gałki i raczej jest to izolacja.
Sam kiedyś zrobiłem "ozdobę"z blachy mosiężnej na "deskę" i na wszelki wypadek połączyłem z masą,
coby nie brumiło. Efekt ten zaowocował ciekawym zjawiskiem. Po podłączeniu do wzmacniacza własnego
wyrobu wszystko działało bez zarzutu, w domu. Zasilanie dwuprzewodowe (sieć) takie czasy lata70 u/w.
Jaja wyszły w czasie gry w plenerze. Gitarzysta musiał siedzieć /stać na drewnianej ławce w dodatku
suchej bo struny szczypały......Przekopałem cały wzmacniacz szczególnie trafo sieciowe, sprawdzając
izolację do rdzenia i między uzwojeniami (1,5KV) i nic nie znalazłem. Była propozycja zakopania parę
metrów bednarki do uziemienia ale nie było pod ręką ocynku. Do dziś czasem myślę co było przyczyną tego zjawiska.
Życzę gościowi powrotu do zdrowia bez powikłań i urazów, wiadomo jakich bo przemeblować od nowa
życie......
Pozdrawiam
tedi.
Ps; może to nie gitara.
Schemat elektryczny gitary.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Schemat elektryczny gitary.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 625...1249 postów
Re: Schemat elektryczny gitary.
Struny są umasione poprzez mostek.
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 625...1249 postów
Re: Schemat elektryczny gitary.
Umasienie mostka trzeba poprowadzić przez 1M=0,47uF równolegle, do masy sygnałowej przy gnieździe wyjściowym - to pomoże uniknąć takich historii. Swoją drogą parę lat temu był wypadek śmiertelny kolegi z forum magazyngitarzysta.pl.....
Wojtek SQ2KRZ