Uszkodzony prostownik selenowy

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Uszkodzony prostownik selenowy

Post autor: k24 »

Mam radio ze zwartym prostownikiem selenowym(mostek).Wymiana na krzemowy powoduje wzrost napiecia około 40V przy tym samym obciążeniu.Czy jedyną możliwością obniżenia napięcia jest przewinięcie trafa sieciowego,czy są może inne sposoby na ten problem?Przeszukałem w google,ale nic konkretnego nie udało mi się znaleść.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Jeżeli napięcie występujące na kondensatorach elektrolitycznych filtru, przed nagrzaniem się lamp elektronowych nie przekracza dopuszczalnego napięcia na jakie wykonane są te kondensatory, to proponuję zastosować odpowiednio dobrany rezystor większej mocy (kilka watów) włączony szeregowo z mostkiem prostowniczym. Nie musisz się obawiać skoków napięcia po takiej przeróbce gdyż większość odbiorników posiada końcówkę wzmacniacza m.cz wykonaną na pojedynczej lampie pracującej w klasie A. Oznacza to, że średni prąd pobierany przez taką końcówkę jest prawie niezależny od poziomu jej wysterowania.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam,o tym dodatkowym rezystorze to ja już myślałem,ale nie wiem czy taki manewr nie wprowadzi mi w tym układzie zniekształceń przy większej sile głosu.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Na schemacie widać co prawda dwa kanały (Stereo), ale w każdym z nich pracuje pojedyncza lampa w klasie A, więc prąd przez nie pobierany nie będzie się znacząco zwiększał po ich wysterowaniu. Proponuje włączyć ten szeregowy rezystor i sprawdzić. Jeżeli pomysł okaże się nieskuteczny to może spróbuję wymyślić inne rozwiązanie. Ciągle jednak zastanawia mnie jedna rzecz: czy wzrost napięcia o 40V wynikał jedynie z faktu zamiany prostownika z selenowego na krzemowy, czy też wzrost był tak duży gdyż stary prostownik był już mocno zużyty (miał znacznie podwyższoną rezystancję), a ponadto w międzyczasie podniesiono napięcie w sieci elektrycznej (niektórym z nas nawet o kilkadziesiąt woltów np. z 218V do 252V) ?

Pozdrawiam,
Romek
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Postaraj sie podać symbol tego prostownika jak poszaleje w piwnicy to sadze że sie znajdzie bo parę sztuk mam i moge podesłać.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Andrzej Molicki pisze:Witam
Postaraj sie podać symbol tego prostownika jak poszaleje w piwnicy to sadze że sie znajdzie bo parę sztuk mam i moge podesłać.

Jest to prostownik B250C75 Grundig
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Witam
Według mnie wstawienie szeregowego rezystora jest jak najbardziej OK i nie wprowadzi niczego złego do układu. Przecież to właśnie z uwagi na spadek napięcia na rezestancji wewnętrznej prostownika stykowego jest przyczyną, że po wstawieniu diod pojawia się większe napięcie. Wstawienie szeregowego rezystowa po prostu zasymuluje prostownik stykowy wykonany na diodach.
Co do pracy stopnia końcowego - to skoro przystosowano go do 'obsiadania' napięcia na prostowniku stykowym to nie zaszkodzi mu obsiadanie napięcia spowodowane wstawieniem szeregowego rezystora.
Trzeba jedynie zadbać, aby wartość tego rezystora nie była zbyt duża.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
ampliman pisze:Wstawienie szeregowego rezystowa po prostu zasymuluje prostownik stykowy wykonany na diodach.
Nie jest to jednak czysta rezystancja, a tzw. rezystancja dynamiczna, której wartość powiązana jest ściśle z napięciem odkładającym się na prostowniku i wartością płynącego w obwodzie prądu (o podobnej rezystancji mówimy opisując parametry diody Zenera lub innego nieliniowego elementu). W przypadku prostowników selenowych wartość tej rezystancji rośnie jeszcze w miarę ich starzenia się.
Gdyby chodziło o „zbicie” mniejszej wartości napięcia, to zaproponowałbym włączenie w szereg z prostownikiem krzemowym kilku najtańszych diod krzemowych np.1N4002 (w kierunku przewodzenia), jednak w tym przypadku (40V) należałoby zastosować ich kilkadziesiąt, co podważa sens stosowania takiego rozwiązania :(

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

To prawda, ale myślę, że przy charakterze obciążenia z jakim mamy tutaj do czynienia (w zasadzie stały pobór prądu) można zastosować zwykły rezystor redukujący napięcie bez istotnej utraty walorów brzmieniowych.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Romekd napisał:Ciągle jednak zastanawia mnie jedna rzecz: czy wzrost napięcia o 40V wynikał jedynie z faktu zamiany prostownika z selenowego na krzemowy, czy też wzrost był tak duży gdyż stary prostownik był już mocno zużyty (miał znacznie podwyższoną rezystancję), a ponadto w międzyczasie podniesiono napięcie w sieci elektrycznej (niektórym z nas nawet o kilkadziesiąt woltów np. z 218V do 252V) ?

Na schemacie jest podane napięcie 264V i takie napięcie występuje po zamontowaniu takiego samego prostownika selenowego z innego radia(typ ten sam).Napięcie sieci w moim przypadku to w dalszym ciągu 220V.Mostek złożony z diód krzemowych ma o wiele mniejszą rezystancję niż mostek selenowy i stąd właśnie to podbicie napięcia.(300V).Spróbuję zamontować dodatkowy rezystor,mam nadzieję że będzie dobrze.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Uszkodzony prostwnik selenowy

Post autor: KaW »

Normalnie to trzeba odwinac zbedna nadwyzke napiecia- ale moze da sie zastosowac jakis chytry patent.JESLI wiadomo ,ze selenowe plytki przewodzily dopiero jak wymuszenie wynioslo kilka woltow to nic nie stoi na przeszkodzie dac w szereg ze zwyklymi diodami 1n4007
jakiejs diody Zennera -obliczyc prad maks -i moc maks.
Te diody Zennera w mostku beda udawac te seleny a diody 1N4007
beda sie zajmowac prostowaniem .Idac dalej - moze ...ale to juz za duzo chcialem -zeby tylko ZENNERY same cos robily -pomylilem sie..
Mam takie radio tez tak popsute -przerobie sobie...

pisownia!
Ostatnio zmieniony pn, 4 grudnia 2006, 15:22 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: KaW
Coś ta Twoja wypowiedz jest zbyt skomplikowana. :roll:
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Napiecie przewodzenia jednej plytki selenowej jest wieksze -znacznie -
od napiecia przewodzenia diody 1n4007.
Stad pomysl aby diodą Zennera jedną zgubic to wieksze napiecie-ale
-cwiczylem to juz w innych ukladach -i wymagalo by to rozlozenia tego
spadku -rzedu 40v na ileś diod Zennera .Jedna sztuka bedzie sie grzala -poza tym moc takiej diody tez troche wyniesie ...
Selenowe prostowniki byly łatwe w produkcji -straty prostowania grzaly caly stos prostowniczy - od biedy mogly dobrze współpracowac z lampami ...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Uszkodzony prostwnik selenowy

Post autor: Marcin K. »

KaW pisze:Normalnie to trzeba odwinac zbedna nadwyzke napiecia- ale moze da sie zastosowac jakis chytry patent.JESLI wiadomo ,ze selenowe plytki przewodzily dopiero jak wymuszenie wynioslo kilka woltow to nic nie stoi na przeszkodzie dac w szereg ze zwyklymi diodami 1n4007
jakiejs diody Zenera -obliczyc prad maks -i moc maks.
Te diody Zennera w mostku beda udawac te seleny a diody 1N4007
beda sie zajmowac prostowaniem .Idac dalej - moze ...ale to juz za duzo chcialem -zeby tylko ZENERY same cos robily -pomylilem sie..
Mam takie radio tez tak popsute -przerobie sobie...
A produkują ogólnodostępne zenerki na napięcie 250V? Nigdy się z takimi nie spotkałem. Może i są...?!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Największe Zenery, jakie widziałem były na 200V, ale miały dość słabe parametry. Lepiej połączyć kilka mniejszych. Ale wnioskując z poprzednich wypowiedzi nie chodziło o stabilizację, a o "zgubienie" nadmiaru napięcia rzędu kilkudziesięcu woltów.

Moim zdaniem zastosowanie rezystora byłoby wystarczające.