Otrzymałem od znajomego taki wzmacniacz i mam problem - nie daje
znaku zycia :/ Brakuje lamp w przedwzmacniaczu mikrofonowym,
nic na plytce nie jest opisane, z tylu wystaje jakis kabelek.
Kozystając z mojej sredniej znajomosci angielskiego doczytalem się, ze
jest to firma zajmujaca się naprawą i sprzedażą sprzetu automatyki przemysłowej. Jednak niestety nie znalazlem informacji jak mozna zamówić informację na temat tego wzmacniacza.
Wujek google podał mi parenaście adresów firm, które mają te schematy, jednakże cena 40 $ plus koszty przesyłki skutecznie odstrasza.
Na lampach znam się o tyle, ze są i ze pentoda ma więcej siatek w srodku niz trioda I tak się zastanawiam - czy gdybym pomierzył napięcia występujące na nózkach podstawki to czy dało by rade poprzez jakiś katalog czy coś zbadać jaką tam lampe włozyc ?
Jednoczesnie zastanawiam się czym sa te różowe prostokąty z dziurkami - jakeis zworki czy tez miejsce na inne lampy ? Jesli na lampy to tylko 4 nóżki ... jakies triody ?
Jakby ci brakowało schematu ta ja bym celował że brakujacymi lapami są ECC83 lub ECC82.
Sprawdź najpierw żarzenie w podstawce - może być między nóżkami 4 i 5 12.6V lub nóżki 4 i 5 mogą być zwarte i między nimi a nóżką 9 może być 6.3 V.
Te napięcia mogą być z pewnymi odchyłkami.
Jeżeli znasz się trochę na elektronice możesz dalej łatwo znaleźć anody, siatki, katody poszczególnych triod lampy rozrysowując sobie schemat części w okół tych podstawek.
Oczywiście to raczej ostateczność ale jakbyś nie miał wyjścia można spróbować - jeżeli okazałoby się że układ wyprowadzdeń pasuje do ECC83(82) to mysle że można by ją tam na próbę wsadzić.
Piroman1024 pisze:Jakby ci brakowało schematu ta ja bym celował że brakujacymi lapami są ECC83 lub ECC82.
Sprawdź najpierw żarzenie w podstawce - może być między nóżkami 4 i 5 12.6V lub nóżki 4 i 5 mogą być zwarte i między nimi a nóżką 9 może być 6.3 V.
Te napięcia mogą być z pewnymi odchyłkami.
Jeżeli znasz się trochę na elektronice możesz dalej łatwo znaleźć anody, siatki, katody poszczególnych triod lampy rozrysowując sobie schemat części w okół tych podstawek.
Oczywiście to raczej ostateczność ale jakbyś nie miał wyjścia można spróbować - jeżeli okazałoby się że układ wyprowadzdeń pasuje do ECC83(82) to mysle że można by ją tam na próbę wsadzić.
witam
niekoniecznie musi to być ecc82 lub 83 mogła to być również ef86
moge pozyczyc wymienione lampy - jak duze jest prawdopodobienstwo, ze gdy wsadze złą to spali się cos we wzmacniaczu ? (w lampie jak rozumiem moze sie przepalic tylko ten drucik od żarzenia).
W mojej wersji jest tranzystorowa koncówka mocy w układzie mostkowym
napędzająca transformator a także zamiast niesymetrycznego wejscia
mikrofonowego jest symetryczne na XLR
Dziękuje jednak za schemat - gdy bede miał wiecej czasu porównam
i zobacze.
Zibi pisze:To może być 6EU7, o ile nie zmieniali wiele w swoich konstrukcjach.