Zagospodarowanie połówki lampy 12AX7/ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zagospodarowanie połówki lampy 12AX7/ECC83
Witam
Chciałem sobie zbudować wzmacniacz Ampeg V4B. Są tam zastosowane kombinowane lampy 6k11 oraz 12DW7. Mogę je zastąpić jedną ECC83 i jedną 6N8S. Wtedy muszę do wzmacniacza dodać jeszcze jedną ECC83, skorzystam jednak tylko z jednej połówki. Pytanie brzmi - czy można sensownie wykorzystać wolną połówkę ECC83 w tym wzmacniaczu ?
Chodzi mi o coś takiego czego w tym wzmacniaczu nie ma, a z doświadczenia użytkowników/serwisantów wiadomo, że przydało by się (jakiś wtórnik?, dodatkowy stopień?, jakaś stabilizacja?). Oczywiście coś co można zrobić na takiej małej triodzie.
pozdrawiam
Chciałem sobie zbudować wzmacniacz Ampeg V4B. Są tam zastosowane kombinowane lampy 6k11 oraz 12DW7. Mogę je zastąpić jedną ECC83 i jedną 6N8S. Wtedy muszę do wzmacniacza dodać jeszcze jedną ECC83, skorzystam jednak tylko z jednej połówki. Pytanie brzmi - czy można sensownie wykorzystać wolną połówkę ECC83 w tym wzmacniaczu ?
Chodzi mi o coś takiego czego w tym wzmacniaczu nie ma, a z doświadczenia użytkowników/serwisantów wiadomo, że przydało by się (jakiś wtórnik?, dodatkowy stopień?, jakaś stabilizacja?). Oczywiście coś co można zrobić na takiej małej triodzie.
pozdrawiam
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Zagospodarowanie połówki lampy 12AX7/ECC83
Witam
Możesz zrobić np: generator wibrato.
Ratujmy stare tranzystory!
Dzięki za pomysł. Wtedy chyba by trzeba było dorzucić coś o zmiennym nachyleniu, np. EF83 ?AZ12 pisze:Witam
- AZ12
- 3125...6249 postów
Tak, stosowanie typowych pentod wzmacniających p. cz. np: EF89, EF85, EF183 może przyczynić się do mikrofonowania.
W którym stopniu wzmacniającym najlepiej umieścić takie vibrato ?AZ12 pisze:Tak, stosowanie typowych pentod wzmacniających p. cz. np: EF89, EF85, EF183 może przyczynić się do mikrofonowania.
- AZ12
- 3125...6249 postów
W przedostatnich stopniach, gdzie sygnał ma amplitudę rzędu setek mV.
Więcej informacji znajdziesz w sieci.
Więcej informacji znajdziesz w sieci.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Po co wibrato we wzmacniaczu do basu?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Podobno dla wyższych dźwięków coś to może dać.
Do czego jeszcze można by zastosować tą jedna triodę ?
Do czego jeszcze można by zastosować tą jedna triodę ?
Chodzi mi po głowie pomysł żeby dorobić po prostu dodatkowe wejście z przedwzmacniaczem na triodzie zaraz przed wzmacniaczem mocy. Teraz jest J4 i J5 bez przedwzmacniacza. W mojej wersji będzie jedno zwykłe i jedno z przedwzmacniaczem i z regulacją głośności.
I to akurat jest dobry pomyśł.
'All the stars in the north are dead now.'
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Nie znam schematu (przed)wzmacniacza, ktory chcesz zbudowac, ale moze by wykorzystac ta polowke na bufor i zrobic wyjscie na koncowke na tranzystorach?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dzięki. Ten pomysł mi się podoba nawet bardziej niż dodatkowe wejście. Zawsze przecież może zajść potrzeba zebrania czystej ścieżki basu, mikrofon do głośnika nie będzie dobrym rozwiązaniem.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Albo podlaczyc pod mocniejsza koncowke o ktora latwiej na krzemie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
witam jest patent na zagospodarowanie wolnej połówki ECC83 stosowany w wzmacniaczu VOX AC 15 , polega on na tym że łączy się anody katody i siatki równolegle ,ma to poprawić przetwarzanie wysokich tonów ,zmienia sie impendancja wejściowa takiego przedwzmacniacza ,stosują je również krótkofalowcy , osobiście tego nie testowałem ale patent znany jest od dawna pozdrawiam