Radio Trio Faworyt

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Adar0
50...74 posty
50...74 posty

Radio Trio Faworyt

Post autor: Adar0 »

Witam kolegów ...udało mi się zakupić po ciężkiej walce na Ebay :D ....Radio TRIO FAWORYT
Ponieważ jest to pierwsze TRIO w mojej skromnej kolekcji i niewiele wiem o tym radiu i firmie, proszę zacnych kolegów o więcej informacji o tym nowym nabytku. Niestety w internecie brak jakichkolwiek informacji i zdjęć .Interesuje mnie głównie wielkość produkcji i ilość ocalałych odbiorników itp.Bardzo pomocne były by zdjęcia ..szczególnie znaczka z wymiarami którego akurat w tym modelu brak....

za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Załączniki
1aae76d2adaf8f332df1f09d1a7a9ae02.jpg
18e223157ac786b93c49ad236fdcd8486.jpg
42fafcb3b8e3a6f6b0f9867960f261954.jpg
5a58d2dd7193f43af582e692db7a5554c.jpg
585ce8ed3b1f9658def9991bfb9d647c1.jpg
47f884d15be0d2ae5ade3bdc3378a57ec.jpg
4b197a072c78852848398358831776ace.jpg
569969fd2179b95faee9a7797f865590a.jpg
Adar0
50...74 posty
50...74 posty

Re: Radio Trio Faworyt

Dochodzę do finiszu odbudowy radia Trio Faworyt :D zostało jeszcze sprawa znaczka firmowego ...może koledzy znają kogoś kto w tej sprawie może mi pomóc? .....tylko tyle brakuje mi do pełni szczęścia, no może jeszcze brak 1 kubka od cewek strojeniowych..ale z tym chyba dam sobie rady. Ogólnie jestem pod wrażeniem stanu zachowania elektroniki która jest cała w orginale , nawet lampki podświetlenia skali i wszystkie lampy są sygnowane marką Trio!!.Cała elektronika jest nieruszana , tylko wyczyszczona i tyle....
Nadal mało wiem o tym modelu ....proszę zacnych kolegów znających ten model o parę informacji które pomogą w opisaniu historii tego modelu jak i marki Trio. ...
Załączniki
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Witam.Jedyne info jakie wygrzebałem to że z 1938 ? roku.Na radiomuseum.Piękna renowacja.Gratulacje.
Może warto napisać do wystawiającego oraz zapytać sprzedającego na ebay-u jak zdobył?
Pozdrawiam Tomasz
Adar0
50...74 posty
50...74 posty

Aż taka perełka się trafiła ??? że nikt nic nie wie? ma ktoś taki model?
Sprzedający....jak zalicytowałem to napisał czy wiem co to jest?.....
widocznie też nic nie wie . z tego co napisał to Zakupił to radio na jakiejś giełdzie antyków...
jeszcze raz Proszę zacnych kolegów ,którzy cokolwiek wiedzą ,posiadają jakąkolwiek informacje o podzielenie się na forum
kraz

Post autor: kraz »

Witam, tak jak Niemiecka historia radiotechniki jest przewidywalna tak nasza rodzima nie i jeszcze wiele jest do odkrycia i wiele białych plam warto poszperać po reklamach starych najlepiej lokalnych gazet tam nie jedna informacja może doprowadzić do sukcesu bo szukanie po archiwach to nie tyle co pracochłonne ale trzeba by być właścicielem mennicy, zresztą nikt w młodym państwie nie przywiązywał spraw do spisów i statystyk, wojna poniszczyła archiwa PRL dołożył swoją cegiełkę i jest jak jest, zresztą Polacy nie przywiązywali wagi do archiwizowania dokumentów, nawet lata zaraz powojenne są ubogie w dokumenty, życzę owocnych poszukiwań, pozdrawiam Hieronim K.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

kraz pisze:Witam, tak jak Niemiecka historia radiotechniki jest przewidywalna tak nasza rodzima nie i jeszcze wiele jest do odkrycia i wiele białych plam warto poszperać po reklamach starych najlepiej lokalnych gazet tam nie jedna informacja może doprowadzić do sukcesu bo szukanie po archiwach to nie tyle co pracochłonne ale trzeba by być właścicielem mennicy, zresztą nikt w młodym państwie nie przywiązywał spraw do spisów i statystyk, wojna poniszczyła archiwa PRL dołożył swoją cegiełkę i jest jak jest, zresztą Polacy nie przywiązywali wagi do archiwizowania dokumentów, nawet lata zaraz powojenne są ubogie w dokumenty, życzę owocnych poszukiwań, pozdrawiam Hieronim K.

Hieronimie, nie wypisuj takich andronów bo jeszcze młodzież w to uwierzy. Spisy statystyczne zaczęto prowadzić już w roku 1919 na różnych polach od rolnych do powszechnych. Z wynikami większości z nich możemy się dziś zapoznać - powstało kilka syntez a dokumenty spisowe w przeważającej większości się zachowały.

Jednymi z pierwszych instytucji jakie powstały w tym nowym państwie były archiwa, służba archiwalna miała się wiele lepiej w IIRP niż ma to miejsce obecnie - to dziś nie przywiązuje się wagi do archiwizowania dokumentów życia codziennego (Jest ich taka mnogość, że nie da się tego zrobić)

Co do archiwów i gazet to wcale nie trzeba mieć ze sobą worka złota.
Archiwum Akt Nowych - posiada wiele roczników periodyków - swojego czasu przejęło kompletne archiwa wydziału prasowego polskiego radia, który zajmował się pozyskiwaniem informacji z prasy (Również tej lokalnej).

Biblioteka Narodowa - Posiada wielkie zbiory zmikrofilmowanych czasopism, które można nieodpłatnie przeglądać. (Wystarczy posiadanie karty do BN) Kosztuje jedynie powielanie, jednak przy tak wąskim temacie kwerendy nie trzeba się na stawiać na setki powielonych stron.

Biblioteki lokalne (np. Biblioteka im. Zielińskich w Płocku) posiadają często bogate zbiory przedwojennej prasy. [Dzięki nim udało się w pewnej części odbudować zbiory BN po zniszczeniach wojennych. Biblioteki lokalne wojna jakoś lżej potraktowała, nie licząc tych szczególnie ważnych posiadających wielkie zbiory inkunabułów czy rękopisów]

Przykłady można, mnożyć i mnożyć - tu potrzeba tylko motywacji do podjęcia działania. Wiele osób pisze o tym, że jakieś dokumenty już w żaden sposób nie istnieją i nie da się ich odnaleźć. Większość z nich nie podjęła nawet próby przeprowadzenia rzeczowej kwerendy a już wiedzą, że czegoś nie ma.
Fakt, że coś zostało zniszczone w jednym miejscu nie oznacza, że nie zachowało się gdzie indziej. Mamy w naszym kraju jeszcze bardzo wiele zbiorów archiwalnych i bibliotecznych, które nie zostały opracowane/przebadane (Tylko pobieżnie wiadomo czego dotyczą).
[Zachowała się nawet większość egzemplarzy obowiązkowych z drukarni akcydensowej drukującej instrukcje serwisowe. Jednak są to zbiory "nieopracowane" więc dostępu zwykły kowalski do nich nie ma]

Kończąc ten przydługi post - Panowie do kwerend, jakaś reklama czy informacja musiała się zachować. Jej znalezienie może pochłonąć lata zorganizowanej pracy jednej osoby ale powinno się udać.

Ps. Lata powojenne nie są bardzo ubogie w dokumenty - większość zbiorów jest jeszcze nieopracowana przez co jest niedostępna dla badaczy. Nawet tak duże i zorganizowane archiwum jak CAW nie ma opracowanych w dużej części akt z lat 44-58.
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

http://www.radioretro.pl/

Szukacie tak daleko , mamy opis "pod nosem"
JACEK
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, w moim poście użyłem wiele skrótów bo nie chciałem się aż tak rozpisywać chodziło mi o archiwa nieopracowane co z tego że są jak nie wiemy co w nich jest, mieszkam w Turku i co z tego że chcę i mam chęć pokopać po archiwach jak muszę wszędzie dojechać od 100 km wzwyż no wiem to przecież nic nie kosztuje :wink: , co do tych statystyk i spisów no chyba nie interesuje nas ile nas było tylko ile firm radiotechnicznych jakie nazwy, jaka produkcja itd., zasygnalizowałem szukanie w czasopismach gazet lokalnych bo wiem że robią cyfrowo i udostępniają w necie, za szczegółowe nidopowiedzenia przepraszam, faktycznie młode pokolenie trochę inaczej myśli ja pisałem swoimi kategoriami myślowymi dzisiejsza młodzież już nie może odszyfrować skrótu PRL , pozdrawiam Hieronim.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

No i pomoc Kolegów bezcenna.Rzeczywiście b.ciekawy okaz!Może właściciel obecny da foty na właściwą stronę bo brak.Warto także poinformować sprzedającego co miał.
Pozdrawiam T
Adar0
50...74 posty
50...74 posty

Tak jeżeli potwierdzi się że to biały kruk, to czuję obowiązek zrobienia odpowiedniej dokumentacji dla potomnych.....Dalej nie ma potwierdzenia o istniejących sztukach, czyżby był to jedyny egzemplarz? Trochę to mnie dziwi.....bo nr seryjny bardzo wysoki!!.(foto)
Jak tylko uda się dorobić małe braki (znaczek i kubek filtra)i radio zostanie uruchomione to na pewno pojawią się odpowiednie zdjęcia w odpowiednim miejscu....i w lepszej jakości :D
Załączniki
Attachment.jpg
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

""Tak jeżeli potwierdzi się że to biały kruk,""
Oczywiście BIAŁY KRUK na żadnej znanej mi stronie nie ma nawet zdjęcia , prosimy o więcej zdjęć.
Odbiornik na pewno był wywieziony przez Niemców po 2-giej wojnie literki A i E przy gniazdach anteny i ziemi.
Zazdroszczę takiego OKAZU !!!
JACEK
Adar0
50...74 posty
50...74 posty

Tak na szybko jeszcze parę fotek które mam w telefonie. ...
Załączniki
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Attachment.jpg
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

piękne radyjko,gratuluję!!!.Jak widać warto poświęcać swój cenny czas i "buszować " po E-buy de. A renowacja takiego rarytasa to już prawdziwa przyjemność
pozdrawiam R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Adar0
50...74 posty
50...74 posty

Dla zainteresowanych ...radio z radiomuseum to ten sam egzemplarz tylko przed odnowieniem. ..
ODPOWIEDZ