Transformator TWOP-19/40/30/666

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Transformator TWOP-19/40/30/666

Post autor: Vault_Dweller »

Mam u siebie taki jeden dość wielgachny transformator i poszukuję informacji na temat m.in. urządzeń w których był on stosowany bądź też ew. aplikacji w jakimś wzmacniaczu ze stopniem końcowym single-ended EL84 lub 6P6S. Jedno wiem, co jest napisane na nim: ma uzwojenie pierwotne 2840 zw. fi 0,16 oraz wtórne 105 zw. fi 0,35.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Transformator TWOP-19/40/30/666

Post autor: tszczesn »

Vault_Dweller pisze:Mam u siebie taki jeden dość wielgachny transformator i poszukuję informacji na temat m.in. urządzeń w których był on stosowany bądź też ew. aplikacji w jakimś wzmacniaczu ze stopniem końcowym single-ended EL84 lub 6P6S. Jedno wiem, co jest napisane na nim: ma uzwojenie pierwotne 2840 zw. fi 0,16 oraz wtórne 105 zw. fi 0,35.
Jest to

Tranaformator
Wyjściowy
Odchylania
Poziomego

z jakiegoś bardzo starego odbiornika TV, pracował w stopniu z PCL85 i do audio się nijak nie nadaje, chyba, że do eksperymentów.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Panie Tomku transformatory odchylania poziomego (wysokiego napięcia) nigdy nie były nawijane na rdzeniach stalowych, a te z odchylania pionowego nie były aż tak "wielgachne" więc może to jednak jakiś inny transformator.

Pozdr.
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
silicon
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: silicon »

Małe sprostowanie, twop to trafo odchylania PIONOWEGO nie zaś poziomego (50 Hz) ;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

silicon pisze:Małe sprostowanie, twop to trafo odchylania PIONOWEGO nie zaś poziomego (50 Hz) ;)
Słusznie, miałem drobne zaćmienie jak to pisałem. W Belwedzerze AFAIR taki siedział.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

No i teraz mamy zupełną jasność. Nawet symbol mówi sam za siebie: TWOP to transformator wyjściowy odchylania pionowego. Kiedyś nawet oznaczenia były powiązane z zastosowaniem podzespołu. Szkoda że dzisiaj oznaczenia elementów elektronicznych prawie nigdy nic nie mówią o jego przeznaczeniu :cry: . Jednak bez przezwojenia tego transformatora się raczej nie obejdzie.

Pozdrawiam wszystkich
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Romekd pisze:Kiedyś nawet oznaczenia były powiązane z zastosowaniem podzespołu. Szkoda że dzisiaj oznaczenia elementów elektronicznych prawie nigdy nic nie mówią o jego przeznaczeniu :cry: . Jednak bez przezwojenia tego transformatora się raczej nie obejdzie.
Oj było: DOG52 - Dioda Ostrzowa Germanowa, DZG1 - Dioda Złączowa Germanowa, DKM4 - Dioda Krzemowa Mocy itd :)

A widział ktoś (w naturze) TKM1 - Tranzystor Krzemowy Mocy? Były produkowane pod tą nazwą bardzo krótko.