MZŁ

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kraz

MZŁ

Post autor: kraz »

Witam, zakupiłem parę "śrumpków" na przydasie i wśród nich była słuchawka PZT widać było że wykopek, namęczyłem się żeby porozkręcać, środek był już zjedzony przez tryby czasu i nic nie dało się uratować nawet miedzi nie da się oddać do skupu złomu, ale zaintrygowało mnie coś innego wytłoczony znaczek MZŁ na wewnętrznej stronie zakrętki słuchawki, z takim oznaczeniem spotkałem się pierwszy raz, może ktoś z kolegów spotkał się z takim oznaczeniem i coś wie na ten temat, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: MZŁ

Post autor: anka »

Słuchawka PZT / Państwowe Zakłady Teletransmisyjne /, stanowiący jej element konstrukcyjny detal z napisem MZŁ to prawdopodobnie kooperant/ producent tego elementu Metalowe Zakłady Ł..... ?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

anka pisze:[...] MZŁ to prawdopodobnie kooperant/ producent tego elementu Metalowe Zakłady Ł..... ?
...albo "M.... Zakłady Łączności".
Tomek
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomasz Gumny pisze:
anka pisze:[...] MZŁ to prawdopodobnie kooperant/ producent tego elementu Metalowe Zakłady Ł..... ?
...albo "M.... Zakłady Łączności".
Raczej nie.Ten "zbiór" ....Zakłady Łączności / T..,Państwowe..., Wytwórnia.. /jest raczej dobrze Nam znany.
kraz

Witam, "M" to może nazwa miasta?
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam Kolegę Hieronima.Jak się już bawimy w "deszyfrację" to mym zdaniem pewne jest te "Z " jak Zakłady , " Ł " jak Łacznośc mało prawdopodobne bo wiedza n.t nazewnictwie z okresu powojennego n.t tej branży jest znana.Chodzi więc o te "M ".Jedna tylko uwaga ,zakładam że , to powojenne PZT z ul. Marsa a nie te PZT z ul. Grochowskiej. Ta druga możliwość rozszerza zdecydowanie "obszar poszukiwań ".
Pozdrowienia.
kraz

Witam, znalazłem w książce Drobny sprzęt instalacyjny z 1937 roku jest to firma Fabryka materiałów prasowanych i elektrotechnicznych Makowski i Zauder Sp. z o.o. Łódź Sienkiewicza 136 8) , jest to skrót od Makowski, Zauder, Łódź, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: spiga »

kraz pisze: słuchawka PZT widać było że wykopek, namęczyłem się żeby porozkręcać
Witam
Właśnie to rozkręcanie mnie interesuje - jak sobie poradziłeś. Też mam kilka zapieczonych w diabły słuchawek i, mimo podlewania jakimś wdxx, nie dają się otworzyć. Podziel się patentem, może się uda powtórzyć.
Bo ostateczność to wytrawienie w cholerę jakimś kwasem, ale to takie nieeleganckie...
Spiga
kraz

Witam, patent jest prosty płyn trochę lepszy niż WD.. i z wyczuciem opukiwałem klepką drewnianą, płyn i opukiwanie aż do zwycięstwa mnie to zajęło 2 dni co 0,5 godziny męczyłem słuchawkę klepką, pozdrawiam Hieronim.