Nap. żarz.: odwijać zwoje, czy wstawić rezystor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nap. żarz.: odwijać zwoje, czy wstawić rezystor?
Chcę zmniejszyć napięcie żarzenia na lampach przedwzmacniacza. Jest aż 7,5V (fabrycznie). Czy lepszym pomysłem jest odwinąć kilka zwojów z transformatora sieciowego (muszę go rozebrać...). czy zwiększyć wartość rezystora 5W połączonego w szereg z żarnikami (jest o,68 Ohm)?
- matmax426
- 375...499 postów
Re: Nap. żarz.: odwijać zwoje, czy wstawić rezystor?
Jeśli transformator ma być docelowo do danego układu lepiej odwinąć te kilka zwojów, często nie trzeba rozbierać do tego transformatora.
Napięcie nie musi też wynosić dokładnie 6,3V, trzeba sprawdzić w kartach katalogowych lamp dopuszczalne napięcia żarzenia.
Napięcie nie musi też wynosić dokładnie 6,3V, trzeba sprawdzić w kartach katalogowych lamp dopuszczalne napięcia żarzenia.
Ω µ Π φ α β ε ω
Niestety ta sztuka okazała się być trudna do rozebrania koreański producent pozytywnie zaskoczył - opasana zlutowaną, grubą miedzianą taśmą której nie mogę rozlutować, a nie chcę grzać za bardzo żeby nie stopić izolacji zwojów. Spróbuję dodać w szereg jeden więcej rezystor 0,33 Ohm / 3W i zobaczymy jak to się będzie grzało.
EDIT: Jest dobrze, 0,33Ohm daje dodatkowe 0,45 V spadku i nie grzeje się bardziej. Ale 7,1V żarzenia to wciąż za dużo, w poniedziałek czeka mnie wycieczka do sklepu po inne rezystory.
EDIT: Jest dobrze, 0,33Ohm daje dodatkowe 0,45 V spadku i nie grzeje się bardziej. Ale 7,1V żarzenia to wciąż za dużo, w poniedziałek czeka mnie wycieczka do sklepu po inne rezystory.
-
- 2500...3124 posty
Niby dlaczego lepiej? Jaką zaletę ma zabawa w odwijanie zwojów? Rezystor szeregowy ma dwie poważne zalety: mała ingerencja w układ a dodatkowo zmniejsza udar prądowy przy włączaniu, co powinno pozytywnie się przełożyć na trwałość lamp.Jeśli transformator ma być docelowo do danego układu lepiej odwinąć te kilka zwojów, często nie trzeba rozbierać do tego transformatora.
Dlaczego chcesz na siłę rozbierać transformator , możesz go uszkodzić. Sprawdz czy po stronie pierwotnej nie istnieje przełącznik do ustawiania napięcia zasilania , może tam wystąpił problem . Rezystor jest dobrym rozwiązaniem , ale sprawdz czy uzwojenie żarzenia nie ma odczepu w środku , połączonego z masą układu . Jeśli ma to rezystor musisz wpiąć w obydwa wyprowadzenia transformatora .
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
- Lecho
- 375...499 postów
No nie wiem czy względnie nieznaczna różnica napięcia żarzenia może zagrozić lampie....jaka to ?
W pradawnych czasach to włókno kineskopu starego TV (6.3V) zasilano osobnym transformatorkiem od dzwonka (8V) w celu pobudzenia termoemisji katody, naturalnie kosztem trwałości...partyzantka taka domowa zaginęła w otchłaniach czasu. Proszę uwzględnić że pod obciążeniem napięcie i iak trochę spadnie.
W pradawnych czasach to włókno kineskopu starego TV (6.3V) zasilano osobnym transformatorkiem od dzwonka (8V) w celu pobudzenia termoemisji katody, naturalnie kosztem trwałości...partyzantka taka domowa zaginęła w otchłaniach czasu. Proszę uwzględnić że pod obciążeniem napięcie i iak trochę spadnie.
lubię szum starej płyty
- jacekk
- 1250...1874 posty
To jest przedwzmacniacz, on jest zasilany napięciem stałym czy zmiennym?
Lepiej, bo rezystory się jednak grzeją, a tak i tak jest ciepło
Żarzenie prądem stałym, przedwzmacniacz. Sprawa już rozwiązana rezystorami 5W, napięcie obniżone z 7,7V (!!!) do 6,5V.