Nap. żarz.: odwijać zwoje, czy wstawić rezystor?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

teg
50...74 posty
50...74 posty

Nap. żarz.: odwijać zwoje, czy wstawić rezystor?

Post autor: teg »

Chcę zmniejszyć napięcie żarzenia na lampach przedwzmacniacza. Jest aż 7,5V (fabrycznie). Czy lepszym pomysłem jest odwinąć kilka zwojów z transformatora sieciowego (muszę go rozebrać...). czy zwiększyć wartość rezystora 5W połączonego w szereg z żarnikami (jest o,68 Ohm)?
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Re: Nap. żarz.: odwijać zwoje, czy wstawić rezystor?

Post autor: matmax426 »

Jeśli transformator ma być docelowo do danego układu lepiej odwinąć te kilka zwojów, często nie trzeba rozbierać do tego transformatora.
Napięcie nie musi też wynosić dokładnie 6,3V, trzeba sprawdzić w kartach katalogowych lamp dopuszczalne napięcia żarzenia.
Ω µ Π φ α β ε ω
teg
50...74 posty
50...74 posty

Niestety ta sztuka okazała się być trudna do rozebrania koreański producent pozytywnie zaskoczył - opasana zlutowaną, grubą miedzianą taśmą której nie mogę rozlutować, a nie chcę grzać za bardzo żeby nie stopić izolacji zwojów. Spróbuję dodać w szereg jeden więcej rezystor 0,33 Ohm / 3W i zobaczymy jak to się będzie grzało.

EDIT: Jest dobrze, 0,33Ohm daje dodatkowe 0,45 V spadku i nie grzeje się bardziej. Ale 7,1V żarzenia to wciąż za dużo, w poniedziałek czeka mnie wycieczka do sklepu po inne rezystory.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Jeśli transformator ma być docelowo do danego układu lepiej odwinąć te kilka zwojów, często nie trzeba rozbierać do tego transformatora.
Napięcie nie musi też wynosić dokładnie 6,3V, trzeba sprawdzić w kartach katalogowych lamp dopuszczalne napięcia żarzenia.
Niby dlaczego lepiej? Jaką zaletę ma zabawa w odwijanie zwojów? Rezystor szeregowy ma dwie poważne zalety: mała ingerencja w układ a dodatkowo zmniejsza udar prądowy przy włączaniu, co powinno pozytywnie się przełożyć na trwałość lamp.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Dlaczego chcesz na siłę rozbierać transformator , możesz go uszkodzić. Sprawdz czy po stronie pierwotnej nie istnieje przełącznik do ustawiania napięcia zasilania , może tam wystąpił problem . Rezystor jest dobrym rozwiązaniem , ale sprawdz czy uzwojenie żarzenia nie ma odczepu w środku , połączonego z masą układu . Jeśli ma to rezystor musisz wpiąć w obydwa wyprowadzenia transformatora .
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

No nie wiem czy względnie nieznaczna różnica napięcia żarzenia może zagrozić lampie....jaka to ?
W pradawnych czasach to włókno kineskopu starego TV (6.3V) zasilano osobnym transformatorkiem od dzwonka (8V) w celu pobudzenia termoemisji katody, naturalnie kosztem trwałości...partyzantka taka domowa zaginęła w otchłaniach czasu. Proszę uwzględnić że pod obciążeniem napięcie i iak trochę spadnie.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

To jest przedwzmacniacz, on jest zasilany napięciem stałym czy zmiennym?
teg
50...74 posty
50...74 posty

Lepiej, bo rezystory się jednak grzeją, a tak i tak jest ciepło :) Żarzenie prądem stałym, przedwzmacniacz. Sprawa już rozwiązana rezystorami 5W, napięcie obniżone z 7,7V (!!!) do 6,5V. :)
ODPOWIEDZ