Orion RSZ-48

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Grzegorz57
4 posty
4 posty

Orion RSZ-48

Post autor: Grzegorz57 »

Witam.
Dostałem to radio na zasadzie-znajdźcie mi coś starego,aby miało w miarę dobrą obudowę,
gałki,skale,przełączniki,a ja tam wsadzę coś nowszego.Jak go zobaczyłem to od razu mi się
zrobiło szkoda dewastować starocia.Może uda się coś z tym zrobić.Na razie nie mam pomysła.
Przywiezione,postawione na szafie i czeka.
20140619276.jpg
20140619278.jpg
20140619280.jpg
20140619279.jpg
20140619283.jpg
Zdjęcia robione telefonem.
Brak tylnej i dolnej ścianki maskującej.Brak EBL-21.AZ-21 nie wygląda najlepiej.
Jak widać na zdjęciu,górna powierzchnia łuszczy się,przód i boki ok.Trochę przykurzone w środku.
NIe rozmontowywałem tego,ale widać że było naprawiane.Obudowa w kilku miejscach,boczne ścianki,
"wzmocniona" gwożdzikami.
Nie spotkałem się z taką przednią ramką.Raczej półwałki.Czy to co mam to twórczość naprawiającego,
czy moż takie modele też były?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 20 czerwca 2014, 18:38 przez Grzegorz57, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Orion RSZ-48

Post autor: tszczesn »

No cóż - sama idea takiego postępowania jest bardzo niemiło widziana na tym forum. Naprawdę lepiej i prościej jest zrobić nową, stylizowaną obudowę niż dewastować ocalałe zabytki.
Grzegorz57
4 posty
4 posty

tszczesn pisze:No cóż - sama idea takiego postępowania jest bardzo niemiło widziana na tym forum. Naprawdę lepiej i prościej jest zrobić nową, stylizowaną obudowę niż dewastować ocalałe zabytki.
Ależ ja wiem o tym!
Przez ostatni miesiąc przejrzałem wiele tematów na tym forum.
Chciałem nakreślić w jaki sposób dostałem to radio.
No cóż......decyzja i tak zapadła wcześniej,w miarę możliwości będę się starał odrestaurować to radio.
Mam różne zainteresowania,wszystkie na tym zdjęciu
ja 2000.jpg
To nie jest moja pierwsza styczność z tą zabawą.Podczas pierwszej zabawy,pod koniec lat 60-tych,rozbiłem szybę w oknie śrubokrętem
którym grzebałem w Pionierku,niestety pod napięciem :D.Później różnie.Ostatnio w 2000r.z tym co na zdjęciu.Przez ostatnie 10 lat modelarstwo
kartonowe.Dlatego "nie mam pomysła" to czekanie na wenę twórczą.
Pozdrawiam
Grzegorz
Jarek XYD
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Jarek XYD »

Ja też czasem czekam, aż mnie najdzie tzw. "natchnienie twórcze" Czeka m.in. Riga 6 w metalowej obudowie A.D. 1956.Nic na siłę :) Myślę, że warto uruchomić ten odbiornik. 73 i powodzenia :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Stanisławie Pawle 7 Olga Grażyno Olgo, to radio jest warte trochę kasy ale nie o to chodzi w naszym hobby. To raczej "unikat", jeśli fornir jest w miarę dobrym stanie warto zedrzeć stara powłokę lakierowaną za pomocą odpowiedniego specyfiku, i ponownie polakierować. Radio jest raczej wdzięczne do uruchomienia o ile przełącznik zakresów jest w całości (tam są wszystkie cewki prócz p.cz.). Sam w kolekcji mam taki odbiornik, obudowany od zera, właśnie zabieram go na nowe mieszkanie jako okaz :)
Pozdrawiam, Marcin SQ9MYU.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Kupiłem ślicznego Orionka ale głośnik zdemolował wnętrze. :( Nic to, już naprawiony, gra. Ale mam poważny problem.
Nap. anodowe wynosi 467 V prąd cewki wzb. głośnika 82 mA. Cewka nagrzewa się po 10 min. i widać że tak ma bo bibułka skruszała i opaliła się na brąz.

Mam podejrzenie, że ktoś przewijał trafo bo nie ma odczepu na 110V i zrobił to źle.

Koledzy, czy ktoś ma schemat z napięciami?
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

No i ogarnąłem temat. Radyjko gra, teraz na krótkich odbiór jest dobry, czysty. Na średnich taki sobie, znaczy normalny, a na długich znakomity. Widać że skala (ta czerwona) nie jest na wyrost. Pięknie głośno słychać BBC i France Inter. No ale oni cisną megawatem - żadna sztuka ;)

Odświeżyłem, zagazowałem potencjalne żyjątka, zaszpachlowałem żywicą, oczyściłem powierzchnie, polakierowałem obudowę, założyłem nową linkę, oczyściłem chemicznie styki (te w podstawkach też) , naoliwiłem co trzeba. Założyłem nowe gumowe nóżki i nowy przewód w brązowym bawełnianym oplocie. Założyłem wtyczkę z epoki. Tylna ścianka jest. Zależało mi żeby wyglądało jako zadbane ze śladami normalnej eksploatacji, słowem żeby zachowało tę "patynę"

Cieszy mnie bardzo. Zawsze chciałem mieć Orionka. Ale albo były skatowane albo - taka przypadłość - z wyblakłą skalą.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie mogę edytować to dopisuję.

Na foto Kolegi Grzegorz57 zauważyłem że jedna z lamp a dokładnie druga ECH 21 ma bordową plamkę na cokole.
U mnie zauważyłem że takie same plamki ma AZ21 i EBL, malo tego "maźnięte" jest chassis, jakby z nieuwagi.. I teraz pytanie: czy tak w fabryce oznaczali lampy na pierwszy wsad? A może radia były w tym samym ZURTi tam mieli taki zwyczaj? Moje radio przyjechało z Torunia.
Robert SP5RF
Grzegorz57
4 posty
4 posty

Witam.
Przywiezione z Warszawy.
Mam tam i w okolicach całą rodzinę :)
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! Jeśli chodzi o skale to kolega Matizz miał druknięte na samoprzylepnej kartce. Pierwszą skalę zreanimowałem właśnie w ten sposób, jeśli da Ci się z nim skontaktować to możesz zapytać czy jeszcze posiada w zapasach takie skale.
Już nie pamięta ale w moim RSZ48 AZ21 jest chyba czerwoną farbką upaćkana.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Posiadam skalę o której pisze Marcin w wykonaniu Matizza. Z ciekawości zrobiłem kilka sztuk odbitek ksero . Oczywiście w kolorze i na dobrym papierze. Wygląda to całkiem dobrze.
Skala od Matizza nie była na papierze samoprzylepnym. Ja przykleiłem ją klejem polimerowym. Jak to wygląda ? Poniżej fotki.
Jeżeli ktoś reflektuje, to mogę wysłać.
Przy okazji - może ktoś posiada cewki z ruchomą tarczą tarczą do tego radia ? Chętnie skorzystam, chociaż wiem ,że to trudne do zdobycia.
Lech S.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Witam Panie Leszku! Ja dostałem od Mateusza skalę na papierze samoprzylepnym, jestem pewny, może miał kilka wersji.
Co do cewek: mam, chyba są całe ale należałoby naprawić samo tekstolitowe koło bo jest połamane na 3 części. Same cewki wyglądają OK.
Oddam praktycznie całe radio, jest tam chassis (to które było już w Zawierciu), cewki, głośnik, chyba gałki i obudowa porozklejana z powodu wilgoci i nie ma trafa sieciowego...
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Marcin K. pisze:Witam Panie Leszku! Ja dostałem od Mateusza skalę na papierze samoprzylepnym, jestem pewny, może miał kilka wersji.
Co do cewek: mam, chyba są całe ale należałoby naprawić samo tekstolitowe koło bo jest połamane na 3 części. Same cewki wyglądają OK.
Oddam praktycznie całe radio, jest tam chassis (to które było już w Zawierciu), cewki, głośnik, chyba gałki i obudowa porozklejana z powodu wilgoci i nie ma trafa sieciowego...
Pozdrawiam.
Witam. W sprawie Oriona będę rozmawiał z Tobą telefonicznie.Jak zmieniłeś nr.telefonu , to daj znać. Cewki oczywiście są już moje. :)
Pozdrawiam.
Lech S.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tarasw »

Witam wszystkich posiadaczy ORIONA.

Czy ktoś ma fotografię oryginalnej spodniej scianki od tego odbiornika.

W moim najnowszym zabytku, okazałą się bardzo Calypso-wata ;-(

Pozdrawiam,

Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Proszę.
Nóżki z białego kauczuku to mój pomysł. Nie ześlizgują się (stare były twarde jak kamienie) , nie zostawiają śladów na obrusie i nie rysują mebli na wysoki połysk.... :wink:
Robert SP5RF