Naprawa cewki

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Naprawa cewki

Post autor: Kawa T »

Witam. Mam jeszcze jeden problem któremu niestety nie potrafię zaradzić z różnych względów.W załączniku są zdjęcia układu cewek do Kontinenta. Niestety jedna od strony karkasu jest spalona. Cewki są nawinięte bifilarnie. Czy jest ktoś kto mógłby podąć się przewinąć tą cewkę, oczywiście odpłatnie ? cena nie gra roli.
Tadeusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiem, że nic nie wiem !
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Re: Naprawa cewki

Post autor: Marconi »

Witam! Ładne ceweczki! Jakim drutem są nawinięte i czy znasz przybliżoną ilość zwojów? Napisz jakie wymiary ma karkas? Obecnie nie dysponuję czasem, do nawinięcia musiałbym zmodyfikować prowadzenie drutu w nawijarce (rolka/ślizg z dwoma rowkami) i przetestować odległości układania równoległych zwojów. Jeśli nie znajdziesz chętnego i z cewkami Ci się nie śpieszy, to chętnie je nawinę.

Cewki raczej rzadko się przypalają na czarno; trzeba znaleźć przyczynę.

Pozdrawiam :wink:
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Re: Naprawa cewki

Post autor: Kawa T »

Witaj.
Dzięki za dobre chęci ale dostałem już propozycje od kogoś innego i zobaczymy jak to wyjdzie. Jeżeli chodzi o przyczynę to podejrzewam że ktoś zrobił jakieś zwarcie bo nie ma tam żadnego napięcia ale styk jest obok styku sieciowego i może tak ktoś zwarł. Cewki są od Elektrita Kontinenta a schemat jest w książce Złote lata radia w II Rzeczypospolitej można sprawdzić.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !