"Prostokąt"

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stepa
375...499 postów
375...499 postów

"Prostokąt"

Post autor: stepa »

Wzorcowy prostokąt z oscyloskopu,ten do kalibracji sond:
1 kHz Cal.jpg
A teraz z generatora z częstościomierzem,samoróbka sprzed wielu lat wykonana przez dobrego,solidnego fachowca:
20 Hz Gen przebieg nieciekawy.jpg
100 Hz Gen.jpg
1 kHz Gen tu jest OK.jpg
10 kHz Gen tu też OK.jpg
20 kHz Gen.jpg
50 kHz Gen teraz już coraz gorzej.jpg
100 kHz Gen i gorzej.jpg
200 kHz Gen źle.jpg
Na 200kHz kończy się ten generator.Sinus jest całkiem OK,może tylko od kilku kHz na czubkach paraboli ma takiego małego ,,pika,,:
10 kHz gen sinus,pik na czubku paraboli.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 16 czerwca 2014, 14:21 przez stepa, łącznie zmieniany 1 raz.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Re: "Prostokąt"

Innym źródłem prostokąta jakim dysponuję jest komputer ale tu jest jeszcze gorzej,popatrzcie:
20 Hz komp słabo.jpg
100 Hz komp też nędznie.jpg
1 kHz Komp lipa,i tak aż do końca.jpg
7,35kHz komp to jest protokąt!.jpg
10 kHz komp to też prostokąt.jpg
14,7kHz komp,wręcz idealny sinus ale to prostokąt!.jpg
18,375kHz komp.jpg
20 kHz komp.jpg
Komputerowy generator kończy się na 20 kHz,prostokąta ma bardzo nędznego,wkleję fotki porównawcze 14,7 kHz,prostokąta i sinusa:
14,7kHz prostokąt.jpg
14,7kHz sinus.jpg
Prawie się nie różnią,odrobinę amplitudą.Mierzyłem na gołej wtyczce wetkniętej w gniazdo słuchawkowe laptopa,ale na nędznym kabelku od słuchawek było tak samo.
Ponieważ jestem zielony w temacie a przebiegi są frapujące proszę kolegów obeznanych o kilka zdań na temat tych dziwnych prostokątów,z pewnością nie ja jeden jestem ciekawy co o tym sądzicie.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Nic dziwnego, że komputer ma marnego prostokąta - efekt Gibbsa i ograniczone od doły pasmo karty dają o sobie znać :wink:
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

Ukośne linie zamiast prostokąta przy małych częstotliwościach są efektem istnienia w torze sygnału kondensatora sprzęgającego. Czy nie zapomniał Pan przełączyć oscyloskopu w tryb DC?

Efekty widoczne na zdjęciach przedstawiających pracę powyżej 10 kHz to przykład działania prostego układu całkującego, jaki powstaje z rezystancji wyjściowej generatora i pojemności kabla łączącego go z oscyloskopem. Jeśli wejście oscyloskopu dodatkowo obciąży Pan terminatorem, to prawdopodobnie przebiegi się znacznie wyprostują. Przy okazji spadek amplitudy poinformuje, jaka jest rezystancja wewnętrzna generatora. Oczywiście, jeśli ten generator jest prostym, tranzystorowym przerzutnikiem Schmitta, nie należy się spodziewać rewelacyjnie małych czasów narastania i opadania, ale 1 us jest spokojnie do osiągnięcia.
stepa
375...499 postów
375...499 postów

To istotnie efekt Gibbsa,poczytałem trochę i bez wątpienia to jest to.Zapominam więc o laptopowym generatorku.

Oscyloskop w trybie DC,przełączenie w AC prostuje odrobinę dolną linię ale trochę krzywi górną,20Hz.Pomiar przez sondę Hanteka taką tanią,nową,x10.Żadne inne ustawienia nie mają wpływu na kształt przebiegu.Przy 70Hz dolna linia robi się prosta ale wciąż pod skosem,od ok. 200Hz prostokąt robi się ładny i tak do 10 kHz i dalej jak na fotkach wyżej.
Poproszę coś więcej o terminatorze(jeśli nie trafiła się przypadkiem literówka) bądź termistorze.
Fotki mojego generatora wewnątrz:
DSC_0198.jpg
DSC_0199.jpg
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Co do komputera: jeżeli kartę dźwiękową masz ustawioną na próbkowanie 48kHz, to najwyższa częstotliwość jaką teoretycznie możesz uzyskać jest 24kHz (w praktyce mniej). Prostokąt ma tylko nieparzyste harmoniczne, więc przy próbie wygenerowania prostokąta powinieneś przestać móc go odróżnić od sinusa już przy 8kHz, bo wtedy wszystkie nieparzyste harmoniczne, poza podstawową wychodzą poza pasmo przenoszenia karty (3*8kHz=24kHz, czyli najwyższa teoretycznie możliwa do przetworzenia częstotliwość przy próbkowaniu 48kHz).
Zwisy na prostokącie 20Hz to efekt ograniczenia pasma od dołu. Karta dźwiękowa nie przenosi najniższych składowych, więc nic dziwnego, że prostokąt jest marny.
Szpilki na krawędziach to wspomniany przeze mnie wcześniej efekt Gibbsa. Co ciekawe, dla prostokąta ten przerzut zawsze ma stałą wartość ok.9% amplitudy, niezależnie od generowanej częstotliwości i jej stosunku do częstotliwości próbkowania. Niestety, musisz się pożegnać z prostokątem prosto z komputera. Jeżeli jednak bardzo Ci na tym zależy, to możesz sobie zrobić jakiś układ kształtowania impulsów i z czystego komputerowego sinusa robić prostokąt, wtedy ominiesz większość w/w ograniczeń :wink:
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

Generator jest zestawem do samodzielnego montażu TSM-88. Niestety w internecie brak schematu. Jest on jednak oparty o dość popularny i wielokrotnie opisywany w krajowej literaturze układ XR2206. Na początek zwróciłbym uwagę na napięcie zasilania i jego tętnienia. W takich "kitach" często dawano wyjątkowo tandetne kondensatory elektrolityczne, które wysychały szybciej niż czerwone Elwy. W szczególności wymieniłbym C11 blokujący 10 wyprowadzenie XR2206. Układ ten nie ma porządnego wyjścia przebiegu prostokątnego, a jedynie prosty klucz tranzystorowy z otwartym kolektorem (nóżka 11). Proszę sprawdzić, w jaki sposób zrealizowano wyjście prostokąta. Czy wykorzystano jedynie ten tranzystor wewnętrzny, czy jest jakiś dodatkowy wtórnik, a może zastosowano przerzutnik Schmitta połączony z wyjściem przebiegu sinusoidalnego?

Terminator to rezystor bezindukcyjny wykonany w postaci wtyczki BNC (Wikipedia). Można podłączyć jakikolwiek rezystor, aby obciążyć generator. Spadek amplitudy przebiegu powie o wyjściowej rezystancji generatora, a jednocześnie zmniejszy się wpływ pojemności wejściowej sondy na jego kształt.
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Też nie znalazłem schematu w sieci,są inne na tym układzie więc jest się na czym wzorować/porównać.Przejrzę,sprawdzę,powymieniam co trzeba w zasilaniu,C11 też oczywiście.Bardzo dziękuję za rady-o wynikach poinformuję,rozrysuję schemat wyjścia prostokąta.
laptopa obciążałem rezystorem 8 Om-nic to nie zmieniło na wykresie oscyloskopu,generatora nie obciążałem-spróbuję.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Temat tego samorodnego generatora jest zakończony-stoi jako eksponat/pamiątka,i już.

Dorobiłem się generatora Kabid KZ1404,brakowało mu trochę zasilania więc naprawiłem a następnie skalibrowałem w/g instrukcji i było by pięknie ale trochę niedomaga prostokąt.W podpisach fotek wszelkie informacje:
oscyloskop ustawiony AC,gen. 1x1Hz,przebieg jest skośny.jpg
1x1Hz ale DC,jest ładnie.jpg
1x1kHz powiększony i rozjaśniony by lepiej widzieć.jpg
1x10kHz.jpg
10x10kHz.jpg
1x100kHz wygląda identycznie jak 10x10kHz.jpg
10x100kHz słabo to wygląda.jpg
Co mogę zrobić by uzyskać lepszy prostokąt?Zamieszczam oczyszczony trochę schemat:
Generator Funkcyjny KZ-1404 CAŁY SCHEMAT.jpg
z tej instrukcji:
Generator Funkcyjny KZ-1404.pdf
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Od dłuższego czasu mam taki w naprawie.
Generator nie działa zbyt dobrze (ten układ ze źródłami prądowymi w na górze po lewej na schemacie).
Po chwili działania zrywa drgania.
Dość długo mi zeszło zrozumienie jak to działa.
Ale i po zrozumieniu nie udało mi się tego naprawić.
Dziwne to strasznie.
Natomiast prostokąt daje ładny.
To co u Ciebie widać to wygląda mi po prostu na efekt kiepskiego kabla prowadzącego do oscyloskopu (używasz jakieś sondy?).
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Mam Hanteki,takie tanie ale nowe.
Czy kolega mierzył napięcia w punktach wypisanych w instrukcji?Czy się zgadzały z tabelką?
Ja ten układ(T1-T6)zrobiłem nowy(choć stary był sprawny) tak dla pewności-jest OK.Trójkąt i sinus są OK.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Napięcia się nie do końca zgadzały z tabelką, jednak z moich obliczeń wychodziły właśnie takie jakie miałem w układzie.
Zrobiłem też taki układ w pająku (z BC547/BC557i 1N4148) i też niezbyt działał (drgań nie zrywał ale trójkąt nie był zbyt ładny).
Ten układ jest bardzo sprytny, ale jednak ma jakąś wadę w postaci wrażliwości na zastosowane elementy. Ja sobie w sumie już dałem spokój z tą naprawą :D
Wstawię jakiś inny generator gotowy.
A co do prostokąta to nie wiem co tam może być źle. Może winny jest kondensator w sprzężeniu zwrotnym wzmacniacza końcowego (tego co jest zrobiony jak wzmacniacz audio)?
Musisz sprawdzić sygnał bezpośrednio za przerzutnikiem Schmitta (on robi ten prostokąt z sygnału trójkątnego).
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki za wskazówki-trochę pomaga zmiana pojemności kondensatora w sprzężeniu,dokładając trymerek zmienia się prostokąt-oczywiście na plus-ale jeszcze powalczę z tym generatorem.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈