W niedawno uruchomionym radiu Grundig 1055W/3D podczas pracy w AM (zakresy LW i MW), słychać wyraźne brumienie a sam dzwiek odbieranej stacji jest mocno zniekształcony, taki charkot, bulgot.
Za to FM działa czyściutko bez zniekształceń.
Przyglądam się schematowi i ni jak nie moge rozkminić co może powodować te zniekształcenia.
Teoretycznie tor AM pokrywa się mocno z FM, na LW odbieram program 1 ale nie da się tego słuchać, tak charczy.
Problem z AM w Grundigu 1055
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Problem z AM w Grundigu 1055
Neutralizacja czyli kondwsatory przy siatkach ekranujących.
-
- 375...499 postów
OK, no to może zanim dalej podrążę temat to się pochwalę.
Radio kupił mi sąsiad na bazarze za 50 zł, ja bym za nie tyle nie dał ale skoro już jest to coś trzeba było z nim zrobić. Wyglądało tak:

No i się za nie wziąłem, teraz wygląda tak:

Elektrycznie jest w stanie dośc dobrym, choć kable były pociete (ręce bym uciął za taka głupotę jakiegoś trola), wymieniłem na razie tylko jeden kondensator. FM działa ale AM (pomimo iz odbieram PR1) strasznie charczy i brumi...
Link do schematu: http://roadking.pl/radia/grundig5.jpg
Jeżeli problem tkwi w stabilizacji pracy siatek ekranujących to rozumiem, że operujemy tylko w koło lampy EF89/1 i EF89/2. One mają drugie siatki stabilizowane kondensatorkami 8n. W końcówce mocy EL41 druga bramka jest zapieta bezpośrednio do zasilania a w przedwzmacniaczu/detektorze EABC80 nie ma siatki ekranującej. Tylko dla czego w FM działa dobrze ?
Radio kupił mi sąsiad na bazarze za 50 zł, ja bym za nie tyle nie dał ale skoro już jest to coś trzeba było z nim zrobić. Wyglądało tak:

No i się za nie wziąłem, teraz wygląda tak:

Elektrycznie jest w stanie dośc dobrym, choć kable były pociete (ręce bym uciął za taka głupotę jakiegoś trola), wymieniłem na razie tylko jeden kondensator. FM działa ale AM (pomimo iz odbieram PR1) strasznie charczy i brumi...
Link do schematu: http://roadking.pl/radia/grundig5.jpg
Jeżeli problem tkwi w stabilizacji pracy siatek ekranujących to rozumiem, że operujemy tylko w koło lampy EF89/1 i EF89/2. One mają drugie siatki stabilizowane kondensatorkami 8n. W końcówce mocy EL41 druga bramka jest zapieta bezpośrednio do zasilania a w przedwzmacniaczu/detektorze EABC80 nie ma siatki ekranującej. Tylko dla czego w FM działa dobrze ?
Ostatnio zmieniony śr, 11 czerwca 2014, 12:20 przez ludowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pentody mimo wszystko wymagają neutralizacji. Stosuje zabieg przez dobór kondesatorów podpiętych do g2 i zasilania. Przy odpowiednich wartościach uzyskuje zminimalizowanie (niewielkiej) pojemności zwrotnej.ludowicz pisze:Jeżeli problem tkwi w stabilizacji pracy siatek ekranujących to rozumiem, że operujemy tylko w koło lampy EF89/1 i EF89/2. One mają drugie siatki stabilizowane kondensatorkami 8n. .... Tylko dla czego w FM działa dobrze ?
Na czuja to ta neutralizacja powinna być bardziej potrzebna dla 10,7MHz niż dal 465kHz. Jednak z własnych obserwacji wynika coś innego. To dla p.cz. AM jest ona bardziej krytyczna niż dla FM. Wynika to wg mnie z faktu iż wzmocnienie na stopień dla 465kHz jest znacznie wyższe niż dla 10,7MHz (ponad rząd wielkości wyższe).
Praca na granicy wzbudzenia, ze wzbudzeniem może być podatna na wszelkie inne zakłócenia normalnie nieistotne.
Również globalne odsprzężenie zasilania dla częstotliwości rzędu setek kHz ma tez wpływ na stabilność toru odbiorczego.
Co jeszcze - tor AM może być podatny na zakłócenia generowane przez prostownik. Czyli blokowanie diod kondesatorami w celu minimalizacji szkodliwych intermodulacji. Warto jeszcze dodać filtr przeciwzakłóceniowy przed uzwojeniem pierwotny trafa sieciowego - jełśi trafo nie ma tzw. ekranu wewnętrznego rozdzielającego pierwotne od wtórnych uzwojeń.
Obwód zarzenia też potrafi sprzyjać przenikaniu zakłóceń oraz być źródłem szkodliwych sprzężeń. Ale to już ingerencja w układ elektryczny radia.
Bo jak spojrzysz na dowolny schemat radia AM/FM to zobaczysz ze znikoma ilość elementów pracujących przy AM: (głównie tylko) heterodyna i ARW.
Właśnie ARW. Kondesatory stałej czasowej pętli ARW przy okazji odsprzęgają dla p.cz. - mogą tp być (nawet na 90% będą) papierowe kondesatory mimo iż wygląd będzie sugerował np. nasze foliowe zalane żywicą zielone czy czerwone MIFLEX'y
Podobny efekt będzie jak zamiast selektody w torze p.cz. wsadzisz zwykłą ("krótką") pentodę np. EF80 zamiast EF85/EF89 (pin-compatible jakbyśmy to dziś napisali...). Na FM OK, AM - tragedia - radio za wyjątkiem słabiutkich stacji zagra jakby było silnie przesterowane.
-
- 375...499 postów
Rzeczywiscie EF80, EF85 i EF89 maja ten sam pin-out. Ale domyslam śię że maja różne punkty pracy.
U mnie ten dzwiek na AM jest własnie taki jak by był przesterowany. Może ktoś wsadził nie ten zamniennik choć patrzac na radio to raczej tam wszytko było oryginalne.
Sprawdzę to.
Czyli jaki jest plan działania na dzisiaj?
1. sprawdzic lampy czy są właściwe.
2. sprawdzic kondensatorki sprzegajace drugą siatkę.
3. Sprawdzić czy jak puszczę sygnał przez gramofonowe wejście to bedzie on czysty.
I jeszcze jedno pytanie, czy na tym schemacie co go załączyłem, przełaczniki są ustawione na LW/MW czy na UKW ?
Na schemacie nad rozpiską matrycy przełaczników jest że pozycja dotyczy UKW ale na schemacie wyglada tak jak by było odwrotnie...
...
SL
U mnie ten dzwiek na AM jest własnie taki jak by był przesterowany. Może ktoś wsadził nie ten zamniennik choć patrzac na radio to raczej tam wszytko było oryginalne.
Sprawdzę to.
Czyli jaki jest plan działania na dzisiaj?
1. sprawdzic lampy czy są właściwe.
2. sprawdzic kondensatorki sprzegajace drugą siatkę.
3. Sprawdzić czy jak puszczę sygnał przez gramofonowe wejście to bedzie on czysty.
I jeszcze jedno pytanie, czy na tym schemacie co go załączyłem, przełaczniki są ustawione na LW/MW czy na UKW ?
Na schemacie nad rozpiską matrycy przełaczników jest że pozycja dotyczy UKW ale na schemacie wyglada tak jak by było odwrotnie...
...
SL
-
- 125...249 postów
Jesli na FM jest dobrze, to chyba problem z m.cz. można wykluczyćludowicz pisze:3. Sprawdzić czy jak puszczę sygnał przez gramofonowe wejście to bedzie on czysty.
Tak, jest odwrotnie, radio wg schematu jest ustawione na AM, choć np. przełączniki fal długich 5.8-5.9 oraz 5.10-5.11 są narysowane na schemacie w wykluczający się wzajemnie sposób. Także dużo tu tzw. radosnej twórczości rysującego schematludowicz pisze:I jeszcze jedno pytanie, czy na tym schemacie co go załączyłem, przełaczniki są ustawione na LW/MW czy na UKW ?

-
- 375...499 postów
No i kolejny sukces.
Kupiłem nowe zielone oczko, lampa EM80 zamiast EM85, obie są bardzo podobne i wbrew opiniom mają jednak tę samą czułość bo po jej zamontowaniu bez problemu rozświetliłem oczko na maksa przy silnej stacji.
Ale zaraz po zamontowaniu oczka ono nie reagowało, okazało sie że na kabelku idącym do oczka zasilanie siatki sterującej przywarło do masy. No i to było również powodem złego odbioru na AM bo najzwyczajniej na świecie nie działało ARW !
Po usuniecu zwarcia, AM pieknie gra i oczko pieknie świeci
Kolejny raz Panowie dziękuję za pomoc, znowu sie czegoś nauczyłem.
Pozdr
SL
Kupiłem nowe zielone oczko, lampa EM80 zamiast EM85, obie są bardzo podobne i wbrew opiniom mają jednak tę samą czułość bo po jej zamontowaniu bez problemu rozświetliłem oczko na maksa przy silnej stacji.
Ale zaraz po zamontowaniu oczka ono nie reagowało, okazało sie że na kabelku idącym do oczka zasilanie siatki sterującej przywarło do masy. No i to było również powodem złego odbioru na AM bo najzwyczajniej na świecie nie działało ARW !
Po usuniecu zwarcia, AM pieknie gra i oczko pieknie świeci

Kolejny raz Panowie dziękuję za pomoc, znowu sie czegoś nauczyłem.
Pozdr
SL
Punkty pracy nie są tu istotne. Nawet znaczny rozrzut nie wpłynie istotnie na fakt działania / nie działania p.cz.ludowicz pisze:Rzeczywiscie EF80, EF85 i EF89 maja ten sam pin-out. Ale domyslam śię że maja różne punkty pracy.
EF85 / EF89 zamiennie będą doskonale pracować dla AM. EF85 ma mniejsze szumy od EF89 - i może się lepiej nadać na wzmacniacz w.cz. AM jeśli takowy jest. Ew kłopoty będą dla FM bowiem na skutek innej pojemności zwrotnej odkształceniu ulegnie krzywa selektywności.
Również EF183/6K13P podejdzie (choć może dojść do wzbudzenia z racji dużego nachylenie lampy)
Zaś EF80, EF184/6Ż51P (ew. niestabilność z racji nachylenia) - sprawdzą się dla FM (ew. problem z wystąpienie asymetrii krzywej selektywności) a dla AM ARW spowoduje efekt przesterowania.