Wymienione przez Ciebie firmy należą do Twojego pokolenia (nic więc dziwnego, że je wymieniłeś

). Ja wspomniałem o firmach mojego pokolenia. Nazwy firm typu Elpo, Meratronik... mojemu pokoleniu kojarzą się, tak jak się kojarzą i reaktywacja w formie sprzedaży chińskich wyrobów tego nie zmieni. Osobom z Twojego pokolenia te nazwy w ogóle nie kojarzą się z niczym (pomijam takich pasjonatów jak Ty). Młodym ludziom kojarzą się jedynie nazwy typu Samsung, Nokia, HTC, czy Apple. Nazwy: UNITRA, WZT, ELPO, INCO itp - już zeszły z tego padołu - umarły!!!. Jeszcze trochę, a Google będzie je znajdować tylko w naszych starych postach na Forum

. To dlatego, gdy "tradycja ma totalny zawał serca" nie martwię, się, czy karetka reanimacyjna, która przyjechała ma opony typu "slick", tylko cieszę się, że jest w niej lekarz.
Poza tym:
1. Cieszę się, że pojawiła się w Polsce firma, która sprzedaje choćby wyroby z Chin. Dlaczego? Ano dlatego, że od takich samych "znanych" na zachodnim rynku audiofilskim firm kupujemy "chińszczyznę", zachwycamy się nią i przy okazji dajemy zarobić zagranicznym, a nie naszym przedsiębiorcom.
2. A co jeśli ten interes za jakiś czas wypali, firma zbierze kapitał, zainwestuje we własną infrastrukturę i w końcu wyrośnie na solidnego gracza na rynku audio. A co jeśli za jakiś czas audiofile w Europie będą dyskutować o dobrych i solidnych opracowaniach firmy UNITRA z Polski. To nie jest w końcu wykluczone. Ja za to w każdym bądź razie trzymam kciuki.
3. Rozumiem "awersję" do chińskich wyrobów. Byłbym jednak ostrożny co do totalnej krytyki - tak dla zasady. Przykładowo - przeczytałem wiele negatywnych opinii na temat tych słuchawek "Unitry" - ale żaden z krytykantów ani ich nie słuchał, ani nie zmierzył parametrów. Na krytyce chińskich wyrobów robionej "dla zasady", czy też "mody na krytykę" już niejeden krytykant, że o całych koncernach nie wspomnę srogo się zawiódł.
4. Każdy ma prawo do własnego zdania. Ja pozostaję przy swoim - zdaniu przychylnie nastawionego do wszelkich inicjatyw na rynku audio optymisty

. Przy okazji, życzę powodzenia wszystkim, którym chce się na tym rynku coś robić. W kupie siła

.
Przy okazji - dla zwolenników teorii spiskowych (uwagi na PW) - z opisaną inicjatywą nie mam nic wspólnego i link podałem jako ważną informację, a nie reklamę.