Budowa kopii transformatora głośnikowego do gitarowca

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

vip
20...24 posty
20...24 posty

Budowa kopii transformatora głośnikowego do gitarowca

Post autor: vip »

Witam,
Uzbierało mi się trochę lampek ECC83 i 3 szt. Tesli EL34 w perfekcyjnym stanie, planuję wykorzystać je do budowy heada gitarowego PP 3xECC83 + 2X EL34 o mocy 50W na małe koncerty.
Chciałbym jednak, aby brzmiał on odmiennie od wzmacniaczy lampowych jakie teraz posiadam (kopia JCM800 na podstawie BIS100, Marvel Atom Black 18W na EL84 PP), chciałbym uzyskać ciekawie przesterowane brzmienie do klasycznego rocka, bardziej w stronę wzmacniaczy Orange lub VOX.
Mam dość spory rdzeń EL po jakimś bardzo dużym dławiku, chciałbym wykorzystać go do nawinięcia trafa głośnikowego do kompletu 3xECC83 + 2X EL34. Niestety wertując internet nie mogę znaleźć żadnych parametrów transformatorów głośnikowych wzmacniaczy znanych marek.
Chodzi mi głównie o szerokość środkowej kolumny rdzenia, ilości zwojów, grubości drutów.
Macie może jakieś dane na ten temat (chodzi mi o dane konkretnych transformatorów od konkretnych wzmacniaczy)?

Pozdrawiam !
saico

Re: Budowa kopii transformatora głośnikowego do gitarowca

Post autor: saico »

Na początek spróbuj coś samodzielnie ustalić a pomocny w tym może być ten darmowy program - http://www.republika.pl/snexio/download ... 000_11.zip
Uwaga: System operacyjny Win95/98/2000/XP. Nie działa pod Win7.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A sa jakies programy pod winde 8?
saico

Post autor: saico »

Spróbuj tego a nóż się uda... http://radio-hobby.org/modules/tdmdownl ... d=2&lid=68

Obrazek

ORT! T.S.
justa 20
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: justa 20 »

U mnie pod W7 działa.