Diora Relaks - problem ze wzmacniaczem na ECL86

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ul1211n
4 posty
4 posty

Diora Relaks - problem ze wzmacniaczem na ECL86

Post autor: ul1211n »

Witam. Jestem tu nowy i mam problem z radyjkiem, a konkretnie ze wzmacniaczem. Sprawa wygląda następująco. Włączam radio, lampy się rozgrzewają. Używam radia jako wzmacniacz. Podłączam sygnał z PC do tylnego gniazdka i wzmacniacz sobie chodzi. Po kilku minutach działania w głośniku pojawia się głośne pyknięcie i wzmacniacz przestaje grać i w głośniku wówczas sam mocny przydźwięk sieciowy. Czasami zrobi się to po kilku minutach, niekiedy po 30 min, tak nieregularnie. Trzeba wyłączyć radio na ok. 2-3 min i włączyć z powrotem i pojawia się kilka pyknięć w głośniku i dźwięk wraca i potem już gra ok. Lampy podmieniałem już i to samo, testowałem lampy w sprawnym odbiorniku i wszystko było ok. Dziwny objaw. Może ktoś się spotkał już z tym objawem. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Diora Relaks - problem ze wzmacniaczem na ECL86

Post autor: AZ12 »

Na początek do sprawdzenia napięcia we wzmacniaczu m. cz. i zasilaczu.
Ratujmy stare tranzystory!
ul1211n
4 posty
4 posty

Re: Diora Relaks - problem ze wzmacniaczem na ECL86

Post autor: ul1211n »

Po dłuższej nieobecności już jestem. Przyczyna banalnie prosta. Wymieniałem mostek na krzemowy i po tym zabiegu napięcia na ECL86 były mocno zawyżone. Doprowadziłem je do porządku i teraz jest jak najbardziej poprawnie. Gra aż miło. Dzięki za pomoc.