TESLA TALISMAN - róznice w modelach 304U
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
TESLA TALISMAN - róznice w modelach 304U
Wpadły mi w łapki dwa radia TESLA TALISMAN, niby takie same ale się różnią.
Jedna Tesla jest trzy zakresowa ale przełącznik ma cztery pozycje, wygląda to tak jakby jeden z zakresów (fale długie) był zdublowany ale tak że na jednym z nich radio jest bardziej selektywne.
To radio na tylnej ściance ma oznaczenie 304U oraz co ciekawe skalę tylko na dwa zakresy (nie ma na skali fal krótkich)
Druga Tesla ma tylko dwa zakresy, skale też z dwoma zakresami a na tylnej ściance nie ma juz opisu 304U (jest sam napis Talisman)
Oba radia nawet działają a w tym trój (cztero) zakresowym przełącznik i cewki wyglądają na oryginalne.
Intryguje mnie dlaczego skala była tylko na długie i średnie....
Może ktoś z Was ma wiedze o tych radiach i pomoże mi je rozkminić ?
SL
Jedna Tesla jest trzy zakresowa ale przełącznik ma cztery pozycje, wygląda to tak jakby jeden z zakresów (fale długie) był zdublowany ale tak że na jednym z nich radio jest bardziej selektywne.
To radio na tylnej ściance ma oznaczenie 304U oraz co ciekawe skalę tylko na dwa zakresy (nie ma na skali fal krótkich)
Druga Tesla ma tylko dwa zakresy, skale też z dwoma zakresami a na tylnej ściance nie ma juz opisu 304U (jest sam napis Talisman)
Oba radia nawet działają a w tym trój (cztero) zakresowym przełącznik i cewki wyglądają na oryginalne.
Intryguje mnie dlaczego skala była tylko na długie i średnie....
Może ktoś z Was ma wiedze o tych radiach i pomoże mi je rozkminić ?
SL
-
- 375...499 postów
Re: TESLA TALISMAN - róznice w modelach 304U
Może co-nieco pomoże...
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0006310
ale piszą że fale długie i średnie tylko, więc jak, hybryda jakaś, wersja eksportowa czy co ?
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0006310
ale piszą że fale długie i średnie tylko, więc jak, hybryda jakaś, wersja eksportowa czy co ?
lubię szum starej płyty
-
- 375...499 postów
No właśnie wyczytałem na innej stronie, że z falami krótkimi były modele 305U i one nie były eksportowane z Czech do Polski. Intryguje mnie ta skala bo wszelkie zdjecia modeli zarówno 304U jak i 305U miały takie same skale czyli na dwa zakresy a tu mamy trzy.... i na pewno jest to oryginalne rozwiązanie. Jak bym znalazł fotke ze skalą na KF to bym domniemał że ktoś ja wymienił bo się stłukła ale nie znajduje takiej skali. A tył też jest oryginalny bo numer seryjny który jest wybity na tyle zgadza się z numerem seryjnym na chassis....
No mam mętlik
No mam mętlik

-
- 375...499 postów
Tak, zamiana cyferblatu z innego aparatu o zakresach ino LW, MW jest dosyć prawdopodobna. Może prywatny import aparatu z Czech czy jakoś tak.
lubię szum starej płyty
-
- 375...499 postów
OK, ale niech ktoś znajdzie w necie jak wygladał ten cyferblat (skala) z trzema zakresami... nawet na czeskich stronach nie znajduje takich fotek.
-
- 375...499 postów
Znalazłem zdjecie radia z cyferblatem na III zakresy ale to radio jest opisane jako TALISMAN 305U i skala ma czeskie napisy... Czyli sie zgadza to co wcześniej wyczytałem. Czy w takim razie ja mam do czynienia z czeskim 305U do którego ktoś przełozył skale i tył ? No ale numerki seryjne sie zgadzaja z chasis...
-
- 375...499 postów
Wszystkie znane mi modele miały zakres fal krótkich
ciekawostką jest 305U skala linearna
http://www.oldradio.cz/radtes.htm
ciekawostką jest 305U skala linearna
http://www.oldradio.cz/radtes.htm
lubię szum starej płyty
-
- 375...499 postów
Skoro miały trzy zakresy to ten z dwoma może być jednym z pierwszych produkowanych ?
O co chodzi z tą skalą linearną ? Nie jestem za dobry w czeskim
O co chodzi z tą skalą linearną ? Nie jestem za dobry w czeskim

-
- 375...499 postów
No wskaźnik stacji chodzi wlewo - wprawo jak u zwykłego radia a nie w krąg. Tak, to może być prototyp o dwu zakresach...
Znalazłem:
http://teslaradio.webgarden.cz/rubriky/ ... isman-304u
304U, 305U to uproszcony układ dwuzakresowy LW, MW eksportowy, również do Polski.
Rarytasem jest na przykład szpulak Unitra M 2402 S mało znany stereo dwuślad produkowany w ograniczonej ilości dla potrzeb ówczesnego sektoru kultury (teatry etc.).
Znalazłem:
http://teslaradio.webgarden.cz/rubriky/ ... isman-304u
304U, 305U to uproszcony układ dwuzakresowy LW, MW eksportowy, również do Polski.
Rarytasem jest na przykład szpulak Unitra M 2402 S mało znany stereo dwuślad produkowany w ograniczonej ilości dla potrzeb ówczesnego sektoru kultury (teatry etc.).
lubię szum starej płyty
-
- moderator
A jest tam napis bądź logo tesli? Bo może to jeszcze jest Telegrafia Talisman - dokładnie to samo, wyprodukowane jeszcze przed nacjonalizacją fabryki.ludowicz pisze:Druga Tesla ma tylko dwa zakresy, skale też z dwoma zakresami a na tylnej ściance nie ma juz opisu 304U (jest sam napis Talisman)
-
- 375...499 postów
No więc na chwilę obecną po dokładnych oględzinach okazało się że jednak tylna pokrywa nie jest od tego modelu, ona jest od 304U (a one były dwuzakresowe) natomiast chasis jest trzyzakresowe czyli Talisman 305U. Skala zainstalowana w radiu jest nieoryginalna (dwuzakresowa) - juz znalazłem jak wyglądały skale trzyzakresowe, jestem w trakcie wykonania repliki bo raczej na oryginał nie liczę... tym bardziej że trzyzakresowy Talisman nie był przeznaczony na Polski rynek.
Jak zrobię renowacje to wstawię fotki.
Mam do naprawienia obudowę (jest popękana i brakuje kawałka), musze zrobić replikę skali, wymienić potencjometr głośności na oryginalny i zdobyć dwie oryginalne gałki.
Jak zrobię renowacje to wstawię fotki.
Mam do naprawienia obudowę (jest popękana i brakuje kawałka), musze zrobić replikę skali, wymienić potencjometr głośności na oryginalny i zdobyć dwie oryginalne gałki.
-
- 375...499 postów
Tylko ostrożnie ! Talisman to skryty zabójca, nie ma trafa i na metalowej masie pełne napięcie sieci ! Znany to fakt...
lubię szum starej płyty
-
- 375...499 postów
tak, wiem, juz to wyczułem pomimo iż stałem na podłodze w izolowanych kapciach