Sonata

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bimber
625...1249 postów
625...1249 postów

Sonata

Post autor: bimber »

Obraz 15041.jpg
Obraz 15041.jpg
Witam jestem nowy na tym forum na elektronice znam się tyle o ile to znaczy słabiutko a wpadło mi radio przez przypadek w ręce od znajomego złomiarza ,mówi że ma więcej takich fantów jakieś aparaty ,mierniki i inne i nie za bardzo wiem co z tym radiem zrobić -nie moja branża ,czy jest sens go odrestaurować tylko gdzie ja jestem z podlaskiego .Radio po włączeniu wtyczki zaświeciło się i tyle wydaje się być kompletne .Będę wdzięczny za sugestie pozdrawiam Andrzej z Podlasia [a może zacząc kolekcjonować dobre i takie na początek]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: sonata

Post autor: ballasttube »

Witam,Kolego.
Akuratnie teraz długi weekend i inni forumiści pewnie powyjeżdżali.
Radio jest na pewno do odrestaurowania,są tu i spece od skrzynek,a Kol.Chrzan 49-od spraw grających płytowych i taśmowych,ale za nikogo obcego nie mogę mówić, czy pomoże,czy-nie.
Jestem pechowo pewnie znad samego morza.
Mogę parę rzeczy podpowiedzieć tutaj: co sprawdzić,dlaczego radio nie gra:najpierw otworzyć plecy radia i zobaczyć,czy wszystkie lampy są w swoich gniazdkach.
Takie radio świeci żarówkami i bez lamp.bo ma duży transformator i lampy są dane równolegle,brak jednej lub więcej nie przeszkadza w świeceniu żarówek.Jak w samochodzie,brak jednej żarówki nie przeszkadza świeceniu innych.Także lampy mogą być wstawione krzywo lub mieć brudne nóżki do oczyszczenia.
Dalej,radio jest stare i lampy mogą być wszystkie, ale być zużyte,jedna lub więcej,więc proponuje podłączyć parę metrów cienkiego drutu pionowo zawieszonego do gniazdka anteny z tyłu z lewej strony i nastawić radio na fale długie klawiszem i gałką gdzieś na środku skali poszukać Warszawy I, nadającej ze Solca Kujawskiego,225 kHz lub ok, 1300 m fala.Inne stacje będą zagraniczne.Także na średnich.
Czy radio to ma UKF, a jeżeli tak, to na jakie pasmo?Stare 66-73 czy nowe 88-108 MHz? Te pierwsze bez przestrojenia nie odbierze dzisiejszego RmF FM itp.Dobrze jest też dać drugi drut uziemienia z gniazda Z radia do kaloryfera lub rury wodociągowej.
Dalsze sprawdzenie: włączyć klawisz bodaj GR i z tyłu do gniazda oznaczonego np.GR lub Gramofon na dole na środku mniej więcej pleców radia dotknąć wtedy np. kawałkiem gołego drutu,
Dobra część radia dająca moc na głośnik powinna wtedy zabuczeć przy dotknięciu.
Tyle tak "na kolanie na ślepo na wyczucie" podpowiedzi, Kolego.
Ciekawe, co też ten Kolega złomiarz ma jeszcze w zanadrzu?
Dobrego weekendu.
Jacek"b/t"
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: sonata

Post autor: TELEWIZOREK52 »

bimber pisze: i nie za bardzo wiem co z tym radiem zrobić
To się najpierw zastanów a potem pomyślimy.
bimber pisze:pozdrawiam Andrzej z Podlasia
Ja też. :lol:
bimber
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Sonata

Post autor: bimber »

Dziekuje za podpowiedzi i sugestie ale tak jak pisalem jestem laikiem w tych sprawach a teraz gdy zdjalem tylnio scianke ukazal sie widok pocietych kabli od spodu i pocietychsznurkow regulacji i membran glosnikow takze to mnie przerasta a i profesjonalny remont jak napisal o mi kilka osob jest nie dla mnie taze jak napisalem w innym dziale radio pojdzie dalej do ludzi .Dziekuje za pomoc i wyruzomialosc pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Sonata

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Ja bym porozmawiał z gościem, aby wyraził zgodę na "dokumentację"fotograficzną zbiorów,
bo czasem trafi się coś ciekawego i wyjdzie na tym lepiej niż po destrukcji do postaci złomu.
Każda podróż wymaga wykonania pierwszego kroku. Znam ludzi którzy są humanistami
z wykształcenia a elektronikę mają w małym palcu. Więc Ty też możesz,jeżeli Cię to interesuje.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.