Stary Telefunken
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Stary Telefunken
Właśnie zabrałem się za reanimacje układu zasilania w moim starym telefunkenie.
mam pytanie o to, czym zastąpić kondensatory blokowe w zasilaczu.
Poniżej prezentuję schemat
Czy za kondensatory blokowe 4 i 5 uf mogę wstawić elektrolity po 8 uf.
Jakie znaczenie pełni za nimi kondensator blokowy 1 uf ?
Czym go zastąpić, czy zwykłym foliowym 1 uf, czy też jakimś elektrolitem.
Z góry dziękuję za rady.
mam pytanie o to, czym zastąpić kondensatory blokowe w zasilaczu.
Poniżej prezentuję schemat
Czy za kondensatory blokowe 4 i 5 uf mogę wstawić elektrolity po 8 uf.
Jakie znaczenie pełni za nimi kondensator blokowy 1 uf ?
Czym go zastąpić, czy zwykłym foliowym 1 uf, czy też jakimś elektrolitem.
Z góry dziękuję za rady.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Re: Stary Telefunken
Raczej będzie konieczne łączenie szeregowe dwóch kondensatorów elektrolitycznych. Ciężko znaleźć elektrolit na około 600V napięcia stałego, ale na 350V się już trafiają. Kondensator 1uF to po prostu następny stopień filtracji zasilany z rezystorów 560R, 3k i cewki, dla czegoś co jest na niewidocznej części schematu. Oryginalnie były to kondensatory zwijane więc kondensator foliowy na odpowiednie napięcie będzie tu jak najbardziej właściwy.
Witam, kondensatory blokowe raczej nie wymieniać tylko spróbować je zregenerować a tymczasowo nadają się ruskie kondensatory podobne do tych blokowych, pozdrawiam Hieronim.
- Valdi5
- 1250...1874 posty
No i raczej na 1000V a nie na 600
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Witam !
A propos kondensatorów. Zostały mi jakieś od silników pomp 6 uF 450V AC typ CBB 60. Norma EN 60252.
Optycznie to nawet pasują do kubków -wydmuszek .
Nie wiem tylko czy mogą być wyłącznie do prądu zmiennego , czy do zasilacza radiowego też można by spróbować?
Pozdrawiam ed_net.
A propos kondensatorów. Zostały mi jakieś od silników pomp 6 uF 450V AC typ CBB 60. Norma EN 60252.
Optycznie to nawet pasują do kubków -wydmuszek .
Nie wiem tylko czy mogą być wyłącznie do prądu zmiennego , czy do zasilacza radiowego też można by spróbować?
Pozdrawiam ed_net.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Kondensatory tego typu powinny poprawnie pracować w obwodach prądu stałego.ed_net pisze: Nie wiem tylko czy mogą być wyłącznie do prądu zmiennego, czy do zasilacza radiowego też można by spróbować?
Pozdrawiam ed_net.
Ratujmy stare tranzystory!
- jacekk
- 1250...1874 posty
AC to napięcie przemienne. Czyli w stałym będzie równie dobrze działał. Tylko ze napięcie 450V jest za niskie. Pisałem o elektrolitach na 350V, dwa połączone szeregowo to już 700V ale połowa pojemności. Zwróć uwagę że lampa prostownicza bezpośrednio żarzona bardzo szybko w porównaniu do reszty lamp zacznie działać (popularna AZ1 zaczyna działać po 1-2s) Czyli napięcie przez jakiś czas będzie znacznie wyższe niż przy normalnej pracy. To wymusza znaczne "przewoltowanie" kondensatorów aby nie dostały przebicia przy prawie jałowej pracy prostownika.
-
- 3125...6249 postów
Te kondensatory zwijane od silników pomp wytrzymują legalnie ok.dwa razy tyle napięcia stałego, co przemiennego, na które są dedykowane,ale nie można ryzykować np.stałej pracy przy napięciu próby.
Na pocieszenie podaję,że są dostępne na aukcjach bywają także i 32uF 450V foliowe zwijane do silników,zatem można je łączyć szeregowo, aby uzyskać np.1kV i kilka uF.
Na pocieszenie podaję,że są dostępne na aukcjach bywają także i 32uF 450V foliowe zwijane do silników,zatem można je łączyć szeregowo, aby uzyskać np.1kV i kilka uF.