PCB do Dumble

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

massaada
25...49 postów
25...49 postów

PCB do Dumble

Post autor: massaada »

Witajcie

Projektuje płytkę do Dumble i tak sobie myślę czy nie ma tu jakiejś "drogi bolesnej"
Prośba do specjalistów od PCB, czy moglibyście zerknąć swoim wnikliwym okiem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dlatego wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie
massaada
25...49 postów
25...49 postów

Re: PCB do Dumble

Hmm, czyżby wszystko OK :?: :D
Dlatego wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: thn.technik »

Jest tyle masy na płytce że ciężko stwierdzić gdzie się zaczyna a gdzie kończy. Jak mamy to przeanalizować jak nie wiemy gdzie którą masę chcesz podpiąć. Dla mnie płytka powinna mieć jasno określone wejście zasilania +/-, wejście sygnału gorący/masa, podłączenie potencjometrów, podłączenie trafa głośnikowego. Wyłącz nazwy elementów w eagl'u, pokaz tylko wartości, będzie znacznie więcej widać.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Pady masz dwustronne a prowadzisz sciezki tylko po jednej. Dlaczego?
Zdaje mi sie czy rzeczywiscie wpakowales jakies komponenty SMD. Po co?
Dlaczego tak ciasno? Nie ma miejsca w chassis? Plyte mozna zrobic tak dluga jak odleglosc miedzy pierwsza i ostatnia galka na panelu. Wtedy latwej jest logicznie umiescisc element i poprowadzic sciezki z odpwiednimi odleglosciami izolacyjnymi z zapasem.
Najlepiej dzialaja PCB ktore w wysokim stopniu sa odzwierciedleniem logicznie narysowanego schematu, wtedy latwo jest sie szybko zorientowac co ,gdzie i jak. Na twojej plytce jest raczej trudno sie polapac kto z kim i w jakiej pozycji.
Aleksander Niemand
25...49 postów

Witam
Dzięki za odpowiedź. Płytkę starałem się mniej więcej zachować w układzie torenta z wersji 183.
Trochę w układzie namieszała mi pętla triodowa na mosfetach.
Dlaczego tak ciasno? Chcę się z płytką zmieścić na arkuszu A4. Vacum, dzięki za sugestie z odległościami.
Odstępy dla ścieżek anodowego ustawiłem w odległości 3mm. Jeżeli to za mało, proszę Cię o sugestie do ilu zwiększyć.
Co do ustawień Eagle. Masz rację, trochę moje niechlujstwo. Elementy są tylko na warstwie bottom(16). Żadnych elementów SMD nie ma.
(Szczerze mówiąc, nie wiem jak wyłaczyć przelotki na warstwie Top) :(
Reszta poza płytką będzie łaczona jak w orginale na szynie masy i końcówkach potencjometrów i przełączników.
Wrzucę jeszcze rysunek gdzie będą wpięte poszczególne punkty masy, to będzie wszystko jaśniejsze.

Pozdrawiam