EM-84 w DMTL 202 - czyżby koniec?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bacablue
75...99 postów
75...99 postów

EM-84 w DMTL 202 - czyżby koniec?

Post autor: bacablue »

Witam. Mam problem z lampą EM-84 w DMTL 202. Gdy go włączam działa normalnie, tzn. reaguje na dostrojenie do stacji radiowej. Ale po paru minutach lub po lekkim puknięciu ręką w obudowę traci troszkę na blasku i czarne paski stają się jakby podwójne, szare. Jeden wyraźny a drugi blady. Czy to może być wina lampy czy może jakaś inna usterka? Przy wyłączeniu odbiornika słychać trzaski w głośniku - nie ma tego, gdy lampa pracuje normalnie. Co o tym myślicie? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Mariusz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: EM-84 w DMTL 202 - czyżby koniec?

Post autor: tszczesn »

IMO wina lampy. Jakie czarne paski? EM84 ma dwa świecące zielone, schodzące się paski. Na wszelki wypadek pomierz napięcia przy tej lampie może coś się dzieje na przełączniku, albo wchodzi coś na ARW co ewentualnie może dać taki efekt.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

tszczesn pisze:, albo wchodzi coś na ARW co ewentualnie może dać taki efekt.
sprawdż także czy nie "zapyziała" podstawka lampy i piny samej lampy,podlutuj dłuższy przewód do siatki lampy ,podłącz multimetr i zobacz co się dzieje w momencie wystąpienia anomalii,a najprościej -zacznij od podstawienia innej sprawnej EM84
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
bacablue
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bacablue »

Witam. Dziękuję za podpowiedzi. Napięcia na nóżkach identyczne jak na schemacie. Co do lampy powtórnie przelutowałem podstawkę-swoją drogą nie była jeszcze zła. Drugiej lampy chwilowo nie mam na podmiankę, ale jak na razie wszystko gra bez problemu. Nawet jak się stuknie w radio. Jeśli problem się powtórzy, to zakupię inną EM84. Chociaż wolałbym znowu nie wyciągać tego ze środka. Niezła gimnastyka. I za każdym razem coś można zepsuć :) Pozdrawiam. Mariusz